Άλλη μια παράσταση του Πινόκιο στη ΔΕΘ

Φωτογραφία

Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Ο Σαμαράς έχει αποκτήσει εδώ και τέσσερα χρόνια μια ειδικότητα, ιδιαίτερα όταν μιλάει στη ΔΕΘ: αραδιάζει ξεδιάντροπα ψέματα. Εξαγγέλλει με τον πιο βαρύγδουπο τρόπο πολιτικές και δεσμεύσεις τις οποίες σκοπεύει να αθετήσει παντελώς, γνωρίζοντας βέβαια ότι κανένα «παπαγαλάκι» της δημοσιογραφίας δεν θα του παίξει τα βίντεο των προηγούμενων ΔΕΘ ζητώντας του το λόγο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πέτρος Τσάγκαρης

Το 2010, ως αντιπολίτευση εξαπέλυε αντιμνημονιακούς μύδρους, κατήγγελλε τα υφεσιακά μέτρα, ζητούσε στήριξη της οικοδομής (!), εναντιωνόταν κάθετα στις περικοπές των συντάξεων και δεσμευόταν για άμεση αποκατάσταση αυτών των συντάξεων όταν γινόταν κυβέρνηση! Το 2011 κατήγγελλε το ΕΕΤΗΔΕ, το «έκτο χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε ενάμιση χρόνο που επιβάλλεται υπό την απειλή διακοπής του ρεύματος». Κατήγγελλε το ΠΑΣΟΚ γιατί «καταδιώκει τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία», αλλά και γιατί πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό βάζοντας ένα μέρος του λαού να αντιπαρατίθεται με ένα άλλο. 
Υποσχέσεις
Το 2013 υποσχόταν ότι το 2014 θα έρθει σίγουρα η ανάπτυξη. Δεσμευόταν μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα γιατί δεν το αντέχει η κοινωνία. Εξήγγελλε δάνεια 1,5 δισ. προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις «θωρακισμένες πλέον ελληνικές τράπεζες». Δήλωνε ότι οι φόροι είναι «δυσβάστακτοι» μέσα στο 2013, αλλά δεσμευόταν ότι είναι «μόνο για φέτος». «Από την επόμενη χρονιά θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά», συμπλήρωνε και η μύτη του έφτανε μέχρι απέναντι. Επίσης δεσμευόταν για χαμηλότερο ΦΠΑ σε όλα τα είδη και για «ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων από τις αρχές του 2014».
Αλλά δεν είναι μόνον η ΔΕΘ. Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις αρχές Νοέμβρη του 2013, είχε υποσχεθεί το εξής καταπληκτικό σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Εγώ σήμερα μπορώ να υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο Wi-Fi Internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ έναν χρόνο. Θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται. Ότι υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται γι’ αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά καήκαμε».
Ούτε αυτή τη χάντρα... για τα παιδιά δεν υλοποίησε, βέβαια.
Γι’ αυτό και οι φετινές εξαγγελίες δεν έπεισαν κανέναν. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που δήλωσε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, δηλαδή ενός κλάδου που δεν φημίζεται για τις αριστερές του αποκλίσεις: «Την ελπίδα για λήψη κάποιων μέτρων ανακούφισης των πολιτών ακολούθησε η απογοήτευση. Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα μετά τη λήξη της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι υπερβολικό να αναφέρω ότι την ίδια απογοήτευση αισθάνθηκαν ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που παραβρέθηκαν στον χώρο και άκουσαν τον κ. Σαμαρά. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς μιλάμε ουσιαστικά για μείωση 10-12 λεπτών του ευρώ. Ούτε ανακουφίστηκε κανείς από τις υποσχέσεις που ακούστηκαν για ρυθμίσεις του εντελώς άδικου ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος. Επίσης δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά για αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών [...] Ο κ. Σαμαράς μίλησε για μειώσεις των φόρων των υψηλών εισοδημάτων αλλά δεν μίλησε για τη στέρηση κάθε αφορολόγητου από τους μικρομεσαίους με ισχνά εισοδήματα».
«Κενές» οι εξαγγελίες
Πράγματι, εκτός από ψοφοδεείς, οι εξαγγελίες Σαμαρά είναι απόλυτα κενές περιεχομένου: Τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσουν ατόφιο ακόμη και αυτοί στους οποίους... θα υπάρξει μείωση: η μείωση θα υπολογιστεί στο επόμενο εκκαθαριστικό! Επίσης, κάποτε στο αόριστο μέλλον θα μειωθεί η έκτακτη εισφορά για κάποιους, τα ίδια αόριστα «θα» αφορούν και τη μείωση στον ΦΠΑ, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, την αύξηση των δόσεων για εφορία/ταμεία. Σε κάθε περίπτωση δε οι «ελαφρύνσεις» θα υλοποιηθούν με την ταυτόχρονη υλοποίηση άλλων «ισοδύναμων» μέτρων, δηλαδή με αρπαγή χρημάτων από την άλλη τσέπη. Η δε μικροσκοπική μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είτε θα απορροφηθεί εντελώς από τους πρατηριούχους ως έξτρα κέρδος είτε, εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία, θα εξαφανιστεί τελείως από την τελική τιμή λόγω αύξησης των τιμών των πετρελαιοειδών. Τελικό μαθηματικό αποτέλεσμα; Χειρότερα και από μηδέν. 
 Ο Σαμαράς ξέρει ότι κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον ενός νέου μνημονίου: Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στις 8/9 στο Bloomberg ότι «εάν ζητηθεί, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει μεν ένδειξη ότι θα διατυπωθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι «αβέβαιο» τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης. 
Ο μόνος τρόπος να αποφύγει το νέο μνημόνιο η σαμαροβενιζελική κυβέρνηση είναι να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Γιούνκερ ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό το 2015. Μόνον έτσι η ηγεσία της Ευρωζώνης θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο στο ΔΝΤ –στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοέμβρη– ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορεί να συνεχίσει ομαλά η χρηματοδότηση.
Όμως όλοι ξέρουν το πώς εξασφαλίζεται ότι «δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό»: περαιτέρω απολύσεις στο Δημόσιο, διατήρηση των χαρατσιών, διατήρηση και περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περαιτέρω καταστροφή του κράτους πρόνοιας. Αυτό είναι το καλό σενάριο για την κυβέρνηση, ώστε κάποιοι στο εσωτερικό της να σκέφτονται και τις πρόωρες εκλογές. Κούνια που τους κούναγε... 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία