Άμεση διακοπή κάθε σχέσης με το Κράτος του Ισραήλ! Όχι στο όνομά μας!

Διαδήλωση Παλαιστινιακή Σημαία

Η γενοκτονία στη Γάζα εξελίσσεται σε όλο και σκοτεινότερη κατεύθυνση. Τα «κέντρα διανομής βοήθειας» που έστησε ο Ισραηλινός Στρατός από κοινού με αμερικανικές εταιρίες σεκιούριτι και ένα σκιώδες «ανθρωπιστικό ίδρυμα» από το οποίο αποχώρησε καταγγέλοντας ακόμα και ο άνθρωπος που είχε επιλεχθεί ως CEO του, αποτελούν μνημείο απανθρωπιάς. Λειτουργούν ως παγίδες θανάτου, με καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων γύρω τους. Αποτελούν μηχανισμούς ταπείνωσης, στοιβάζοντας σε κλουβιά τους πεινασμένους που δίκαια επιτίθενται στους φρουρούς και αρπάζουν ό,τι μπορούν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στήθηκαν για τον μελλοντικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, επιχειρώντας να τους «τραβήξουν» στις ακτές και στα νοτιοδυτικά σύνορά της. 
Αυτή η πραγµατικότητα είναι πλέον αδύνατο να κρυφτεί, να ωραιοποιηθεί, να δικαιολογηθεί και υποχρεώνει σε µετατοπίσεις, στα διεθνή ΜΜΕ, σε «ενδιάμεσους» θεσμούς, μεταξύ προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών που δηλώνουν ότι «η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή». 

Κυρώσεις τώρα!
Αυτό πλέον περνά και στη ρητορική των ευρωπαϊκών κρατικών ηγεσιών, που η µία µετά την άλλη «ανακαλύπτουν» ότι αυτό που συµβαίνει στη Γάζα είναι έγκληµα. Μάθαµε στους πόσους µήνες γενοκτονίας και καταστροφής, στις πόσες δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, στις πόσες εβδοµάδες επιβολής λιµοκτονίας, ενεργοποιείται η «συνείδηση» των κυβερνώντων. Αυτό που δεν έχουµε µάθει ακόµα είναι αν και πότε σκοπεύουν να κάνουν κάτι για να σταµατήσει το ιστορικό έγκληµα το οποίο  πλέον καταγγέλουν. Σαν να είναι «ανήσυχοι πολίτες» κι όχι επικεφαλής κρατών που συνδέονται –διπλωµατικά, εµπορικά, στρατιωτικά– µε το Κράτος του Ισραήλ. 
Ο κόσµος της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και το επίµονο διεθνές κίνηµα έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στις µετατοπίσεις που συνέβησαν σε επίπεδο συνειδήσεων και κοινής γνώµης διεθνώς, γιατί δεν επέτρεψαν να «ξεχαστεί» η Γάζα, δεν επέτρεψαν να «κανονικοποιηθεί» το έγκληµα. Σήµερα το διεθνές κίνηµα οφείλει να κλιµακώσει τη δράση του, για να απαιτήσει και να επιβάλει τη µετατροπή των λόγων σε πράξεις: Αποµόνωση του Ισραήλ, διακοπή κάθε σχέσης µαζί του, επιβολή κυρώσεων, τιµωρία των ενόχων! 
Οι εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν (ξανά και ξανά) στο Λονδίνο, οι 80.000 ντυµένοι στα κόκκινα διαδηλωτές στο Άµστερνταµ που τράβηξαν «κόκκινη γραµµή» κι απαίτησαν από την ολλανδική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, οι λιµενεργάτες της Μασσαλίας που µπλόκαραν πλοία µε στρατιωτικό υλικό, η αδιάκοπη φιλοπαλαιστινιακή δράση στις ΗΠΑ του Τραµπ, παρά κι ενάντια στην αυταρχική επίθεση, είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγµατα των δυνατοτήτων που έχει το κίνηµα αλληλεγγύης να κλιµακώσει τη δράση του.

Να σπάσουμε τη συμμαχία της ντροπής
Η κλιµάκωση είναι επιτακτική ανάγκη και στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ανήκε στη µειοψηφία που διαφώνησε ακόµα και µε την… «επανεξέταση» της εµπορικής συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ. Η Ελλάδα προεδρεύει του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πιο δραµατική στιγµή της Γάζας και σε µια περίοδο που η γενοκτονία αποτελεί το κορυφαίο ζήτηµα παγκοσµίως. Αλλά προς το παρόν… προεδρεύει. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσµευµένη σε µια στρατηγική, «ξεχωριστή»  συµµαχία, στην οποία διαδοχικές κυβερνήσεις (ΓΑΠ, Σαµαρά-Βενιζέλου, Τσίπρα, Μητσοτάκη) επένδυσαν πάρα πολλά και η οποία έχει παράξει πολλά «αποτελέσµατα» στον πολιτισµό, το real estate, τον τουρισµό, τη στρατιωτική συνεργασία. 
Απέναντι σε µια αδίστακτη κυβέρνηση, από τις πλέον φιλοϊσραηλινές διεθνώς, ο αγώνας για αποµόνωση του Ισραήλ και διακοπή της συνεργασίας µαζί του θα χρειαστεί τη δυναµική  και συστηµατική παρέµβαση του κόσµου που διαθέτει συνείδηση και φωνάζει «Όχι στο όνοµά µας!». 
Το τελευταίο διάστηµα δόθηκαν πολλές µάχες από αυτόν τον κόσµο. Από όσους συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Άµυνας για να καταγγείλουν την Έκθεση Όπλων DEFEA 2025 και την προνομιακή παρουσία Ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών σε αυτή.. Από τους εκπαιδευτικούς που κατήγγειλαν την προπαγανδιστική εκδήλωση ξεπλύµατος των Σιωνιστών δολοφόνων σε σχολεία του Πειραιά. Από τους εκδότες, βιβλιοπώλες και αλληλέγγυους που µαταίωσαν εκδήλωση µε χορηγό την Ισραηλινή Πρεσβεία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Από τους µηχανικούς που κατήγγειλαν την συµµετοχή του προέδρου του ΤΕΕ σε εκδήλωση µε τον πρώην  διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας του Ισραήλ για τη διαχείριση των υδάτων (Israel Water Authority), µε θέµα τη «ξηρασία», τη στιγµή που το Ισραήλ αποκλείει το νερό από τη Γάζα και κλέβει συστηµατικά τους υδάτινους πόρους της Δυτικής Όχθης. Από τον κόσμο που ράβει παλαιστινιακές σημαίες για να «στολίσει» τη γειτονιά του. Από τις συλλογικές ή ατοµικές προσπάθειες υπεράσπισης του «Free Palestine!» απέναντι στους (θρασύτατα προκλητικούς) τουρίστες από το Ισραήλ.
Οι μαζικές διαδηλώσεις στις 17, στις 21, στις 31 Μάη και ξανά στις 9 Ιούνη αποτελούν τις «κορυφώσεις» αυτής της δράσης. Ξεχωρίζει η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα της 21ης Μάη, με πάθος και μαζικότητα που την καθιστά κορυφαία στιγμή του κινήματος στην Ελλάδα. Και η άμεση ανταπόκριση 5.000 ανθρώπων στις 9 Ιούνη, αμέσως μετά το πειρατικό ρεσάλτο του Ισραηλινού Στρατού στο πλοίο «Μαντλίν». 
Πορεία στη Γάζα: Να σπάσει ο αποκλεισμός! 
Σήμερα ο κόσμος της αλληλεγγύης εργάζεται για την εξασφάλιση πλατιάς πολιτικής/κοινωνικής στήριξης στην «Παγκόσµια Πορεία προς τη Γάζα», που θα επιχειρήσει να κινηθεί από την αιγυπτιακή πόλη Ελ Αρίς προς την Ράφα για να απαιτήσει την άρση του αποκλεισµού, συντονισµένα µε την απόπειρα του Στόλου Ελευθερίας και το Κονβόι για το Σπάσιµο της Πολιορκίας της Γάζας –Σουµούντ (που ξεκινά από την Τυνησία). 
Δεν αρκεί να ευχόµαστε να ολοκληρωθεί µε επιτυχία το εγχείρηµα των ανθρώπων που θα επιχειρήσουν το ταξίδι,  περιµένοντας παθητικά να διαπιστώσουµε τις προθέσεις του καθεστώτος Σίσι και τις δυνατότητες της αποστολής να ξεπεράσει τυχόν εµπόδια και τρικλοποδιές. Η δύναμή τους είναι τα εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη που στέκονται στο πλευρό τους κι έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην Πορεία. 
Η διασφάλιση της επιτυχίας του ταξιδιού θα είναι υπόθεση της δράσης των κινηµάτων σε κάθε χώρα, που είναι σε θέση να µεγιστοποιήσουν την πίεση στις Αρχές της Αιγύπτου και στα κράτη των οποίων υπήκοοι συµµετέχουν σε µια ειρηνική αποστολή. Από τη δράση µας εδώ θα κριθεί και ο πολιτικός αντίκτυπος αυτής της µεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας και ο βαθµός που θα καταφέρει να δώσει νέα ώθηση στη διεθνή Μάχη για τη Γάζα, εδώ και σε κάθε χώρα.  
Μέσα από τις προσπάθειες να σπάσει ο αποκλεισμός, υπογραμμίζεται η σύγκρουση δύο αντιλήψεων για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού, θυμίζουν ότι «στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά».
Η παγκόσμια μάχη για τη Γάζα, η «κόκκινη γραμμή» της ανθρωπότητας ενάντια στην κανονικοποίηση και την ανοχή σε αυτά τα εγκλήματα, είναι μια μάχη που αφορά τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουμε. Οι Παλαιστίνιοι που αγωνίζονται να αποτρέψουν τη φρίκη που τους περιμένει, πολεμούν για όλους μας. 
Δεν θα σταµατήσουµε να µιλάµε και να δρούµε για την Γάζα και για την Παλαιστίνη. Μέχρι να σταµατήσει το έγκληµα. Μέχρι να τιµωρηθεί και να αποµονωθεί το σιωνιστικό κράτος. 
Μέχρι να δούµε την Παλαιστίνη Ελεύθερη. 

15 Ιουνίου: Παγκόσμια μέρα δράσης κατά της γενοκτονίας
Να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας / Λευτεριά στην Παλαιστίνη
Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα