Έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΕΑ

Στις 25 και 26 Μάη, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΕΑ. Συζητήθηκε η τακτική της Οργάνωσης για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέτρα οργανωτικής ανασυγκρότησής της. Η ΔΕΑ θα πραγματοποιήσει την τακτική συνδιάσκεψή της –με προγραμματικό και καταστατικό περιεχόμενο– τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την Πολιτική Απόφαση για την τακτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκρίθηκε από την ευρύτατη πλειοψηφία των μελών:

«Στην πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ θα συγκεντρώσει την προσοχή της στην προβολή και διεκδίκηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγραμματικού προσανατολισμού, αλλά και στις οργανωτικές προτάσεις που μπορούν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μάχιμο πολιτικό φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σε αυτό το διάστημα θα δώσουμε έμφαση στη βελτίωση και διεύρυνση των σχέσεών μας με τον αριστερό κόσμο στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και την επέκταση της παρέμβασής μας σε περισσότερες Τοπικές Οργανώσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε τα “εργαλεία” που ήδη έχουμε συγκροτήσει:

α) Στο συνέδριο θα θέσουμε σε ψηφοφορία τα κείμενα της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως έχουν παρουσιαστεί. Στη βάση αυτών των κειμένων θα επιδιώξουμε την εκλογή συντρόφων-φισσών μας στη νέα ΚΕ και άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ως Αριστερή Πλατφόρμα.  

β) Στο ίδιο διάστημα θα δώσουμε έμφαση στην προβολή και ενίσχυση του Κόκκινου Δικτύου, ενώ στο συνέδριο θα πρέπει να υπάρχει κείμενο του Κ.Δ., ως “κείμενο συμβολής”.

γ) Στο ίδιο διάστημα χρειάζεται ενίσχυση της ιστοσελίδας του Rproject, με στόχο να αναγνωριστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, ως “όργανο” της αριστερής διάθεσης και προοπτικής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως «όργανο» επεξεργασίας των κινηματικών καθηκόντων και υποστήριξης της ανάγκης διεύρυνσης και συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ προς την “άλλη” Αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι).

Απέναντι στην πίεση της ηγεσίας του ΣΥΝ για αυτοδιάλυση των “συνιστωσών” του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ έχει δηλώσει και επαναλαμβάνει ότι δεν θα αυτοδιαλυθεί.

Το 27% του Ιούνη είναι λαϊκή επιδοκιμασία στον “ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών”, όπου οι αριστερές οργανώσεις υποστήριξαν την αριστερή-ριζοσπαστική γραμμή και φυσιογνωμία.

Η «ταυτότητα» οργανώσεων όπως η ΔΕΑ προκύπτει από στρατηγικές και ιδεολογικές επιλογές που έρχονται από μακριά (πολύ παλιότερα από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ) και καμία σοβαρή ανάλυση δεν έχει κατατεθεί που να πείθει ότι αυτές οι επιλογές δεν είναι πολύτιμες τώρα και δεν θα είναι ακόμα πιο πολύτιμες στο μέλλον.

Η ΔΕΑ έχει προτείνει και αποδεχθεί μέτρα συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ως μάχιμου ενιαίου φορέα (1μέλος-1ψήφος, διαδικασία λήψης αποφάσεων, κατάργηση του βέτο και των μέτρων προστασίας-“προνομίων” των συνιστωσών). Δηλώνει ότι με αυτά θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της ως προς την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώνει, επίσης, ότι πρόβλημα “πολυγλωσσίας” και αμφισημίας σχετικά με τη γραμμή και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκύψει και προκύπτει από τμήμα του “σταρ σύστεμ” του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά. Απέναντι σε αυτό το τμήμα έχουμε ζητήσει, ζητάμε και θα ζητάμε, μέτρα πειθαρχίας, με στόχο να δοθεί πραγματικά προτεραιότητα στην αυθεντική έκφραση των διαθέσεων του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτές τις κατευθύνσεις, η ΔΕΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για μια νέα ριζοσπαστικοποίηση της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα αριστερό άλμα στο πρόγραμμά του, που θα τον φέρνει σε στενότερη σχέση με τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία