Αγώνας διαρκείας ενάντια στα χαράτσια

Φωτογραφία

Το κίνημα ανυπακοής έχει ριζώσει στις γειτονιές, συνεχίζει να οργανώνει την αντίσταση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Κυβέρνηση και τρόικα προσανατολίζονται στο να επιβάλουν μόνιμα το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το –δήθεν– «έκτακτο τέλος» μετατρέπεται σε διαρκή φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος και για το 2012 θα αποσταλεί σε πέντε δόσεις από τον Απρίλιο και μετά. Αναζητώντας χρήματα για να «ταΐζουν» με δισεκατομμύρια ευρώ τις ντόπιες και ξένες τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που συνδέονται με αυτές, επιμένουν να εκβιάζουν μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους ότι θα τους κόψουν το ρεύμα.

Όμως το κίνημα ανυπακοής, που έχει ριζώσει σε χώρους δουλειάς και σε γειτονιές όλης της χώρας και αντιπαλεύει την ξεκάθαρη κλοπή, συνεχίζει να οργανώνει την αντίσταση, να βαθαίνει την αλληλεγγύη σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν, να αναδεικνύει την πολιτική διάσταση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-κοινωνίας και να συσπειρώνει αγωνιστές γύρω από το σύνθημα: «Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους, την κρίση, το χρέος τους. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Εμπόδια και αυξήσεις

Με τη φτώχεια και την ανεργία να παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις, οι πολιτικοί υπηρέτες της άρχουσας τάξης φαίνεται ότι θέλουν να μας οδηγήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση. Ενώ οι πρώτοι λογαριασμοί με το χαράτσι έχουν αρχίσει και λήγουν, ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή της δεύτερης δόσης, της οποίας η αποπληρωμή απαιτούν να ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο. Οι περίφημες επιτροπές παραπέμπονται στις καλένδες και τελικά ο έφορος κάθε περιοχής θα είναι υπεύθυνος για την αναστολή διακοπής του ρεύματος, για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

Διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ επικαλούνταν δημοσίευμα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ανέφερε ότι, σύμφωνα με «ανώνυμη πηγή» της κυβέρνησης, έχουν εισπραχθεί 650 εκατ. ευρώ από το ληστρικό χαράτσι και επομένως θα υλοποιηθεί ο στόχος του 1,7 δισ., που έχει τεθεί. Βέβαια, κανένα επίσημο στοιχείο, ούτε καμιά ανακοίνωση της τρικομματικής συμμορίας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Αντιθέτως, τα συνεχόμενα πίσω-μπρος του Βενιζέλου για το ζήτημα, η 80ήμερη προθεσμία  για τις διακοπές, οι δικαστικές αποφάσεις, οι σκέψεις να αποσυνδεθεί ο φόρος από τη ΔΕΗ, μάλλον δυσκολίες μαρτυρούν και όχι εισπρακτικό «περίπατο». Είναι προφανές ότι μπροστά στον όγκο των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί, φροντίζουν να διαρρέουν πληροφορίες ότι τάχα οι λογαριασμοί αποπληρώνονται κανονικά, ώστε να εντείνουν την τρομοκράτηση όσων αρνούνται να δεχτούν τα βάρβαρα μέτρα.    

Συγχρόνως, πέρα από το χαράτσι, η ΔΕΗ επιμένει για αυξήσεις 15-20% από 1/1/12, για να καλύψει τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των μετόχων της, μετατρέποντας την παροχή ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το ηλεκτρικό, σε πανάκριβη υπηρεσία. Αυτό είναι άλλωστε το όραμα κάθε είδους ιδιώτη για την ενέργεια, το οποίο θα δικαιωθεί ολοκληρωτικά με την αρπαγή των υδροηλεκτρικών μονάδων και της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, όπως προετοιμάζει με σχέδιο νόμου ο μονίμως πρόθυμος να εξυπηρετήσει του καπιταλιστές Παπακωνσταντίνου.

Αντιδράσεις

Τις προηγούμενες  μέρες, πραγματικό χαστούκι για την κυβέρνηση ήταν η απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών δημοσίων έργων (εκτελούν τις εντολές της ΔΕΗ για τη διακοπή ρεύματος), που αρνούνται να κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι και στο ψήφισμά τους τονίζουν: «Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην παραπάνω εισφορά, η οποία πλήττει άμεσα τα λαϊκά εισοδήματα [...] ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και οποιαδήποτε συμμετοχή σε εργασίες διακοπής της ηλεκτρικής παροχής». Είχε προηγηθεί η αντίθεση και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με αποκορύφωμα την κατάληψη του κέντρου έκδοσης λογαριασμών στο Χολαργό και τις συλλήψεις συνδικαλιστών και αλληλέγγυων. Η δίκη, όσων διώκονται για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, έχει οριστεί για τις 10 Γενάρη.  

Κοινωνική αντίσταση

Όλες αυτές οι νεοφιλελεύθερες επινοήσεις και το εφ’ όρου ζωής χαράτσι δεν μένουν φυσικά χωρίς απάντηση. Κάτοικοι και φορείς, λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, σωματεία και συλλογικότητες εδώ και πολύ καιρό πληθαίνουν τις δράσεις τους, δημιουργώντας ένα πολύμορφο κίνημα οργάνωσης της ανυπακοής και έμπρακτης αλληλεγγύης «από τα κάτω». Με ομαδικές προσφυγές, με διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημοτικά συμβούλια, σε γραφεία της ΔΕΗ, σε ιδιώτες εργολάβους, με επανασυνδέσεις όπου έχει κοπεί το ρεύμα, με συνελεύσεις σε κάθε πολυκατοικία, με προπαγάνδιση στον κόσμο ότι για να πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ (με χαράτσι ή μη), πρέπει να παλέψουμε συλλογικά ενάντια στην τωρινή και σε κάθε κυβέρνηση που επιβάλλει αντεργατικές πολιτικές.

Στα προηγούμενα φύλλα της «Ε.Α.» έχουμε αναδείξει δεκάδες τέτοιες δράσεις και παραδείγματα. Στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στη Ν. Σμύρνη, στη Γλυφάδα, στα Εξάρχεια, στο Βύρωνα, στους Αμπελόκηπους, στη Βούλα-Βάρη-Βουλιαγμένη και αλλού συνεχίζονται οι μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης, οι εξορμήσεις πόρτα-πόρτα, οι συνελεύσεις ανά συνοικία ή πολυκατοικία και η συλλογή αποδείξεων πληρωμής της ΔΕΗ (αφού έχει αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι).

Στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη οι κάτοικοι στόλισαν στην πλατεία χριστουγεννιάτικο δέντρο με λογαριασμούς, όπως και στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Θέρμης, μετά από συνελεύσεις 800 ατόμων, έχουν κατατεθεί σχεδόν 700 εξώδικα προς τη ΔΕΗ. Την Τρίτη 20/12, με πρωτοβουλία λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών κατοίκων και της επιτροπής σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε», πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα 7 τεχνικά κέντρα της ΔΕΗ, στην Αττική.

Τακτική

Η απόκρουση αυτής της ληστείας, εκτός από τα τεχνικά εμπόδια και τα νομικά επιχειρήματα, χρειάζεται κυρίως κινηματική-πολιτική απάντηση. Για την Αριστερά είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αποδείξει σε πλατιά κομμάτια κόσμου τη χρησιμότητά της. Να αποδείξει ότι μπορεί να οργανώσει την αντεπίθεση όσων πλήττονται από την κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κοινή της δράση για τα χαράτσια.

Δυστυχώς, το ΚΚΕ, ενώ σωστά καλεί το λαό σε ανυπακοή, την εννοεί αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις «λαϊκές επιτροπές», που ουσιαστικά είναι «ομπρέλα» των συσπειρώσεων του κόμματος (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ κ.λπ.). Ο ΣΥΝ σε αρκετούς δήμους συμμετέχει σε κοινές πρωτοβουλίες, ενώ αλλού όχι. Ο προσανατολισμός του αντιεξουσιαστικού χώρου σε διαδικασίες που καταλήγουν σε εσωστρεφείς και ατέρμονες συζητήσεις, αποδυναμώνει την απαραίτητη εξωστρέφεια και κοινωνική δυναμική.

Μέσα από έναν πλατύ συντονισμό σωματείων και φορέων, επιτροπών κατοίκων και λαϊκών συνελεύσεων πρέπει να συνεχίσουμε να οργανώνουμε τη μαζική και συλλογική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Ενωμένοι να απαιτήσουμε την απόσυρση όλων των φορομπηχτικών μέτρων που ισοπεδώνουν τις ζωές μας. Σε συνεννόηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να φτιάξουμε ομάδες περιφρούρησης και να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα να μείνει έστω και ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας. Ένα πολιτικό κίνημα ανυπακοής με τέτοια χαρακτηριστικά, που ταυτόχρονα θα συνδέει την άρνηση πληρωμής με την ανάγκη ανατροπής ολόκληρης της επίθεσης των «από πάνω» που γεννάει τα χαράτσια και τα μνημόνια και θα απλώνεται σταδιακά σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά στις νίκες που χρειάζεται η τάξη μας.

 

Μετά από την επιτυχημένη συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ στις 2/12, με πρωτοβουλία της επιτροπής «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε», προετοιμάζεται μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο, πιθανότατα για τις 19/1, ημερομηνία όπου λήγει η 80ήμερη προθεσμία των πρώτων λογαριασμών. Είναι σημαντικό τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ομοσπονδίες κάθε κλάδου να λάβουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στην κινητοποίηση, ώστε το κίνημα αντίστασης των γειτονιών να συνδεθεί με το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία