Αγώνας ενάντια στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τον Γιάννη Κουρμουλάκη, γενικό γραμματέα Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Δαφνί

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την προσπάθειά της να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Μέσα στους στόχους της για την επόμενη χρονιά είναι το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας από την περίοδο που υπουργός υγείας ήταν ο Α. Λυκουρέντζος. Απέναντί της βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων σε αυτά, που με συνεχείς κινητοποιήσεις καθυστερούν όσο είναι δυνατό την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, που θα οδηγήσει χιλιάδες ψυχικά ασθενείς και όχι μόνο σε δραματικές συνθήκες διαβίωσης. Ο Γιάννης Κουρμουλάκης, γενικός γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας, γνωστό ως Δαφνί, μίλησε για όλα τα παραπάνω στην «Εργατική Αριστερά». 

 

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία; Ποιο είναι το σχέδιό της;
Με το μνημόνιο Andor-Λυκουρέντζου προβλέπεται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία όλης της χώρας να κλείσουν ως το τέλος του 2015. Η μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία δεν θα άφηνε αλώβητη την ψυχική υγεία. Κλείνουν τα νοσοκομεία, ψυχιατρικά και μη, υποτίθεται για να μειώσουν το χρέος. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Στην ουσία θέλουν και σε αυτό τον τομέα να ευνοήσουν τη λειτουργία δομών ψυχικής υγείας από ιδιώτες. Αν στο μυαλό τους είχαν να καλυτερεύσουν την ψυχική υγεία θα έκαναν άλλα πράγματα.
Με την έναρξη του «Ψυχαργώς» το 2000 προβλεπόταν η διαδικασία αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα. Από αυτό το πρόγραμμα δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά. Ενδεικτικά, από τα 80 Κέντρα Ψυχικής Υγείας που προέβλεπε δεν έχουν γίνει ούτε τα 40. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να κλείσει τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία. Τον Αύγουστο του 2014, με δελτίο Τύπου και σε συνάντηση με την υφυπουργό κ. Παπακώστα, ενημερωθήκαμε ότι δημιουργήθηκε τεχνικό κλιμάκιο για την εύρεση κτιρίων, ώστε να μεταφερθούν οι ψυχιατρικές κλινικές μέχρι το τέλος του 2015. Οι ψυχιατρικοί κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε 2 κλινικές εκτός του νοσοκομείου και θα δημιουργηθούν στα κτίρια του ΠΕΔΥ θεραπευτικές πολυκλαδικές ομάδες με προσωπικό από το Δαφνί και στο τέλος του 2015 το Δαφνί θα κλείσει και στη θέση του θα γίνει πάρκο υγείας.
Τι θα σημαίνει για τους ψυχικά ασθενείς το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και τι θα έπρεπε να γίνει για να υπάρχει μια πραγματικά ποιοτική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας;
Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί έστω όσα προέβλεπε το «Ψυχαργώς» και όσα περιέγραψα παραπάνω, εξυπηρετώντας την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, δεν θα υπάρχουν ψυχιατρικές υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν που να απευθύνονται στους ψυχικά ασθενείς αλλά και στους πολίτες συνολικά. Οι ψυχικά ασθενείς θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Η ψυχική υγεία που τώρα προσφέρεται είναι αρκετά ποιοτική αλλά όχι επαρκής. Είναι απαραίτητη η τομεοποίηση με κοινοτικές δομές. Αυτήν τη στιγμή, αν κάποιος ψυχικά ασθενής στην Τρίπολη χρειαστεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θα πρέπει να έρθει στην Αθήνα καθώς στην Τρίπολη δεν υπάρχει ψυχιατρική κλινική σε δημόσιο νοσοκομείο, δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας, κέντρο ημέρας, οικοτροφείο, ξενώνας. Είναι απαραίτητο ανά 200 χιλιάδες κατοίκους να υπάρχουν όλα τα παραπάνω για να ολοκληρωθεί η αποασυλοποίηση. Είναι ένα από τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να βελτιωθεί η παροχή ψυχικής υγείας σε όλους. Ακόμα θα μπορούσαν να γίνουν κέντρα φιλοξενίας παιδιών που έχουν διάφορα προβλήματα όπως η δυσλεξία κ.ά. Προφανώς τα ψυχιατρικά νοσοκομεία με τέτοια μέτρα μπορούν να περιορίσουν την ύπαρξή τους για τα πιο σοβαρά περιστατικά και για κάποιους κυρίως χρόνια ασθενείς. Αυτά είναι απαραίτητο να τα πραγματοποιήσει μια κυβέρνηση που θα δουλεύει με κέντρο τις ανάγκες των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας. Είναι απαραίτητο να τα πραγματοποιήσει μια κυβέρνηση αριστερή και χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του δεσμεύτηκε για παροχή δημόσιας και δωρεάν υγείας, και άρα και για ποιοτικότερη ψυχική υγεία, θα πρέπει να εφαρμόσει όσα είπα.
Μπορείτε να σταματήσετε την κυβέρνηση;
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Εκτός από τις κινητοποιήσεις που κάναμε πέρυσι και τη συμμετοχή μας στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, έχουμε ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις αμέσως μετά τον Αύγουστο. Δώσαμε κοινή συνέντευξη Τύπου με τα άλλα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία στη ΔΕΘ. Κλείσαμε την Καβάλας, το δρόμο που βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις στα διόδια της Ελευσίνας, μοιράζοντας υλικό και ενημερώνοντας τον κόσμο. Αντίστοιχα κινηθήκαμε και στις περιοχές γύρω από το Δαφνί, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Εξορμήσεις που θα επαναλάβουμε την εβδομάδα που έρχεται για να καλέσουμε όλους στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουμε τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη στην είσοδο του νοσοκομείου. Επίσης θα είμαστε και στην 8η Αντιρατσιστική Γιορτή στον Κολωνό. Με αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.
Έχετε βρει συμπαράσταση στον αγώνα σας;
Ο κόσμος είναι μαζί μας. Θέλουμε να το δείξουν και έμπρακτα όλοι οι εργαζόμενοι με ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα μας. Το ίδιο και οι οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και οι δημοτικές τους παρατάξεις, όπως και η Περιφέρεια Αττικής. Συμμετέχουμε στο συντονισμό σωματείων, φορέων και κατοίκων Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, όπου έχουμε συνδιοργανώσει κινητοποιήσεις και για άλλα ζητήματα. Θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κλίματος ταξικής συμπαράστασης των σωματείων, συλλόγων αλλά και των νοσοκομείων της περιοχής. Επίσης συμμετείχαμε σε μια πρωτοβουλία συντονισμού που πήραν πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν. Όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή της δημόσιας υγείας και να σταματήσουμε το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία