Αλληλεγγύη στους Αιγύπτιους αγωνιστές

Τα όρια της αντεπανάστασης θα οξύνουν την καταστολή

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
Το ενδιαφέρον στην Αίγυπτο συγκεντρώνεται στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και κυρίως γύρω από το ερώτημα: «Θα κατέβει ο στρατηγός Σίσι;». Η συζήτηση γύρω από τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας υποψηφιότητας (στο περιβάλλον του στρατηγού, αλλά και στους υποστηρικτές του στις μοναρχίες του Κόλπου) είναι αποκαλυπτική και για τους φόβους των «από πάνω» απέναντι στη –φαινομενικά ηττημένη–  επανάσταση και για το σαθρό υπόβαθρο της σημερινής «παντοδυναμίας» του στρατηγού.
Σ’ αυτή τη συζήτηση θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο. Προς το παρόν αυτοί οι φόβοι και οι αντιφάσεις της «εποχής Σίσι» αντανακλώνται σε δύο γεγονότα. Το ένα είναι η ανακοίνωση νέου χρηματοδοτικού πακέτου «στήριξης της αιγυπτιακής οικονομίας» από τις μοναρχίες του Κόλπου, δεύτερο πακέτο μέσα σε λίγους μήνες που δείχνει πως το αιγυπτιακό καθεστώς στηρίζεται σε οικονομικές «τεχνητές αναπνοές» για να εξασφαλίσει στοιχειώδη κοινωνική ηρεμία, κάτι που δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον. Το δεύτερο γεγονός είναι το ξέσπασμα απεργιών στη Μαχάλα, το «λίκνο της επανάστασης». Οι χιλιάδες εργάτες στις υφαντουργίες της Μαχάλα, που με τις απεργίες τους το 2006 και την «εργατική Ιντιφάντα» το 2008 λειτούργησαν ως προάγγελος της αιγυπτιακής επανάστασης, «σταμάτησαν τις μηχανές» ξανά, απαιτώντας να υλοποιηθούν όλες οι μισθολογικές υποσχέσεις που είχε δώσει η μεταβατική κυβέρνηση για το Γενάρη. 
 
Η εκτίμηση πως κάποια στιγμή η σκληρή οικονομική πραγματικότητα και οι μεγάλες προσδοκίες των εργατών θα «σκάσουν στα χέρια» του αιγυπτιακού καθεστώτος αρχίζει –πιο σύντομα από ό,τι περιμέναμε οι «αισιόδοξοι»– να παίρνει σάρκα και οστά. 
 
Αυτό αναδεικνύει δυναμικές στη βάση της κοινωνίας, αλλά δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας θα τερματιστεί η «εποχή Σίσι» και θα βγει η αιγυπτιακή επανάσταση από την «κατάσταση πολιορκίας» στην οποία βρίσκεται σήμερα. Επιπλέον αυτό δεν αναιρεί, αντίθετα οξύνει ως «μονόδρομο», την κατασταλτική επίθεση του καθεστώτος ενάντια στην πολιτική αντιπολίτευση, για να απομονωθεί και να συντριβεί, πριν η κοινωνική-εργατική αντιπολίτευση ξεσπάσει ξανά. 
 
Το ανελέητο κυνήγι ενάντια στους αγωνιστές της Αριστεράς και τους ακτιβιστές του νεολαιίστικου κινήματος συνεχίζεται. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση, που οι σύντροφοι και συναγωνιστές της Αιγύπτου χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε τη στήριξή μας. Στην ιστοσελίδα egyptsolidaritycampaign.org κυκλοφορεί ήδη κείμενο υπογραφών προς τις Αρχές της Αιγύπτου που απαιτεί τον τερματισμό της καταστολής και την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία