Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αντίσταση στον ρατσισμό

Φωτογραφία

Η απειλητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και οι εναλλακτικές των κινημάτων αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό από τη Γαλλία ως την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης του κινήματος και της αριστεράς. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς πάνω στο οποίο χρειάζεται να στηριχθούμε για να οικοδομήσουμε τις απαντήσεις. Σε αυτό το απαιτητικό πολιτικό τοπίο, οργανώνεται η 10η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» στις 10 και 11 Ιούνη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Με σύνθημα «Χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης, γκρεμίζουμε τους φράχτες της Ευρώπης – φρούριο» οι διοργανωτές φιλοδοξούν να στήσουν ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, μια μεγάλη συνάντηση των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων, των κινήσεων αλληλεγγύης και αντίστασης καθώς και της αριστεράς, με χιλιάδες απλούς ανθρώπους που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στο πλευρό των θυμάτων του πολέμου και της φτώχειας σε όλη την Ελλάδα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Τα πάνελ των συζητήσεων της 10ης Αντιρατσιστικής Γιορτής επιχειρούν να βοηθήσουν στην ανταλλαγή εμπειριών, στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, στις απαντήσεις που χρειάζεται να δοθούν σε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα. Η κεντρική συζήτηση της Παρασκευής 10/6 στις 7.30 μ.μ. με θέμα «Η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων θα νικήσει: κράτος, ΜΚΟ και αυθόρμητη αλληλεγγύη» ανοίγει τη συζήτηση για τις κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες στο δράμα των προσφύγων από τον Έβρο και το Αιγαίο μέχρι το Κουτσόχερο της Λάρισας και την Ειδομένη. Για τις δικές μας διεκδικήσεις. Για τη στάση των κινημάτων αλληλεγγύης απέναντι στις χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ που έχουν αναλάβει την κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων: άλλες φορές καλύπτοντας ζωτικές ανάγκες (π.χ. οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη) κι άλλες φορές δυσκολεύοντας αφάνταστα τη ζωή των προσφύγων (π.χ. διανέμοντας ακατάλληλα γεύματα σε πρόσφυγες στο Ελληνικό). Για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο αλλά και τα όρια της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων σε κάθε επίσημη ή ανεπίσημη δομή φιλοξενίας. Για να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της διεκδίκησης τα προσφυγικά κέντρα να είναι ανοιχτά τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις αλληλέγγυες τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζονται συχνά πυκνά ως «ύποπτοι για υποκίνηση πράξεων απελπισίας από τους πρόσφυγες». Σε αυτήν τη συζήτηση, πέρα από τους κεντρικούς ομιλητές, παρεμβαίνουν καταθέτοντας την καθημερινή τους εμπειρία και προβληματισμό πρόσφυγες και αλληλέγγυοι από το Ελληνικό, το Λαύριο, τη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα. Ενώ το Σάββατο 11/6, στις 7 μ.μ., στον χώρο της αλληλεγγύης, ακτιβιστές από πολλές περιοχές συναντώνται με σωματεία και τοπικές συλλογικότητες στη Συνέλευση της Αλληλεγγύης, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα και να ανταλλάξουν εμπειρίες γύρω από την έμπρακτη αλληλεγγύη, τις δυσκολίες και τις διεκδικήσεις τους. 
Η κεντρική συζήτηση του Σαββάτου 11/6 στις 8 μ.μ. με θέμα «Κρίση, πόλεμος και Ευρώπη-φρούριο: Αντιστάσεις στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο και το ρατσισμό» επιχειρεί να απαντήσει στο βασικό ερώτημα πώς και με ποιες ιδέες μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, από την Δαμασκό ως την Αθήνα, τη Βιέννη και το Παρίσι, τις μέρες που στη Γαλλία εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται στους δρόμους των πόλεων και στους χώρους δουλειάς. 
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις θα στηθούν στον LGBTQI χώρο την Παρασκευή 10/6: Η πρώτη από ΛΟΑΤ συλλογικότητες στις 6 μ.μ. με θέμα «Το νομοθετικό πλαίσιο, η καθημερινότητα των διακρίσεων και οι διεκδικήσεις της LGBTQI κοινότητας», όπου ακτιβιστές-τριες των LGBTQI κινημάτων εισηγούνται για την κατάσταση και τις προοπτικές του αγώνα κατά των διακρίσεων με βάση τη σεξουαλική προτίμηση. Την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ. ακολουθεί η παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού βιβλίου της Sherry Wolf που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις RED Marks για το ελληνικό κοινό, με τίτλο «Σεξουαλικότητα και σοσιαλισμός». Στην παρουσίαση, που θα γίνει από τις εκδόσεις, παρεμβαίνουν ακτιβιστές του LGBTQI κινήματος και της Αριστεράς.
Πολιτισμός
Πλούσιο θα είναι το πολιτιστικό πρόγραμμα της 10ης Αντιρατσιστικής Γιορτής. Θα δώσει χώρο έκφρασης σε μετανάστες καλλιτέχνες που ζουν εδώ (Doel Culture Club, Κρουστά ANASA culture club) και σε εθελοντικές πολιτιστικές ομάδες (Μουσική Ομάδα 18 Άνω, Θέατρο του Καταπιεσμένου, Θεατρική Ομάδα ΚΣΜ) που θα συναντηθούν με γνωστούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα. 
Έτσι την Παρασκευή 10/6 στη συναυλιακή σκηνή εμφανίζονται οι Σπύρος Γραμμένος, Φράξια, Γυμνά Καλώδια, Wish Upon A Star και BEGGARS, ενώ το Σάββατο 11/6 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Νίκος Ζιώγαλας και οι On the Road, η Μάρθα Φριντζήλα και οι Kubara Project, καθώς και οι JazzMatazz. Στις 10/6 στη λαϊκή σκηνή θα στηθεί ρεμπέτικο γλέντι από τους «Ρεμπεσκέ», ενώ στις 11/6 παίζουν στην ίδια σκηνή ο Γιάγκος Χαιρέτης και οι φίλοι του. Στο χώρο προβολών την Παρασκευή οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δουν την εξαιρετική ταινία «Το αλάτι της γης» του 1953, ενώ το Σάββατο θα προβληθεί «Η φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη (1987) που θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας. Η ομάδα Oprimid@s του Θεάτρου του Καταπιεσμένου παρουσιάζει την παράσταση «Η πλατεία ήτανε άδεια» την πρώτη μέρα, ενώ τη δεύτερη η θεατρική ομάδα του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών παρουσιάζει το έργο «Με λένε άνθρωπο». Εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου από γνωστούς Έλληνες σκιτσογράφους και φωτογράφους θα παρουσιαστούν στους χώρους του φεστιβάλ, ενώ θα στηθούν βιβλιοπωλεία και για τους πιο απαιτητικούς βιβλιοφάγους. Οι επισκέπτες με παιδιά θα μπορούν να εμπιστευτούν τα βλαστάρια τους στα έμπειρα χέρια των «Μπαλονιών της Αγάπης», παιδαγωγών και εμψυχωτών που θα λειτουργούν τον παιδότοπο από τις 6 μ.μ. ως τις 11 μ.μ. Όπως κάθε χρόνο, η 10η Αντιρατσιστική Γιορτή δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν εξαιρετικά πιάτα από κοινότητες μεταναστών, ενώ θα στηθούν ταβέρνες και υπαίθρια μπαρ. Για μια σειρά από λόγους λοιπόν, σας καλούμε στη 10η Αντιρατσιστική Γιορτή. Η μονοήμερη είσοδος ενίσχυσης είναι 5 ευρώ, ενώ του διημέρου 8 ευρώ στο φεστιβάλ και 7 ευρώ για όσους την πληρώσουν πιο νωρίς. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για ανέργους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία