Ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών για τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα στην Αίγυπτο

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα της ανακοίνωσης των Επαναστατών Σοσιαλιστών για τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα από ένοπλους ισλαμιστές, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το κλίμα που επικρατεί στην Αίγυπτο του Σίσι και του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα έχει προκαλέσει μια κατάσταση πανικού και υστερίας χωρίς προηγούμενο. Ο δολοφονημένος Γενικός Εισαγγελέας είναι το σύμβολο του δικαστικού σώματος του στρατιωτικού καθεστώτος και του πραξικοπήματος. Αυτός ο υπερασπιστής του πραξικοπήματος έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο σε όλες τις καταστροφές μετά τον Ιούλη του 2013. Από τη σφαγή στο Αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μέχρι τη σφαγή των διαδηλωτών στις πλατείες Ράμπα και Αλ-Νάντα, και πολλές άλλες, όπως οι δολοφονίες των Ούλτρας της Ζαμάλεκ, η δολοφονία της Shaima’a al-Sabbagh. Είναι υπεύθυνος για εκατοντάδες θανατικές καταδίκες και δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις. Είναι υπεύθυνος για την απαλλαγή των εγκληματιών του υπουργείου Εσωτερικών και άλλων κατασταλτικών θεσμών. Σε όλα αυτά τα γεγονότα, ένας άνθρωπος ήταν ο κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς και το δικαστικό σώμα: ο Χισάμ Μπαρακάτ, που δολοφονήθηκε στις 29 Ιούνη. 
(...)
Οι αντιδράσεις στη δολοφονία είναι ενδεικτικές της πολιτικής συγκυρίας στην Αίγυπτο σήμερα, καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο μετά το πραξικόπημα. Ο ίδιος ο Σίσι έβγαλε ομιλία στην κηδεία του «Δικηγόρου του Λαού», λέγοντας ότι η αστυνομία, ο στρατός, το δικαστικό σώμα και τα ΜΜΕ θα εκδικηθούν για το αίμα του «μάρτυρα». «Τα χέρια της δικαιοσύνης είναι αλυσοδεμένα από τους νόμους», πρόσθεσε, «αλλά θα αναθεωρήσουμε αυτούς τους νόμους για να αποδώσουμε δικαιοσύνη όσο πιο αστραπιαία γίνεται», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι θα γίνουν εκτελέσεις. Με άλλα λόγια, έρχεται ένα νέο κύμα δολοφονιών και καταστολής. 
Φυσικά αυτό προκάλεσε κύμα υστερικής προπαγάνδας, με διάφορα ΜΜΕ να ζητούν αίμα και να απαιτούν εκτελέσεις. Ο Μουσταφά Μπάκρι (Σ.τ.Μ.: μεγαλοδημοσιογράφος, άνθρωπος του καθεστώτος) ζήτησε να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να επεκταθεί η δραστηριότητα των στρατοδικείων. 
(...)
Ο γενικός εισαγγελέας Χισάμ Μπαρακάτ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της αντεπανάστασης, και έπαιξε βρόμικο ρόλο στο να διευκολύνει τον Σίσι να μετατρέψει τους δικαστές και τους εισαγγελείς σε φτηνά εργαλεία στα χέρια του στρατού και της αστυνομίας, εγκαταλείποντας ακόμα και την επιφανειακή ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. 
(...)
Άνθρωποι σαν αυτόν πρέπει να δικαστούν σε επαναστατικά δικαστήρια για τα εγκλήματά τους ενάντια στον αιγυπτιακό λαό και την επανάστασή του. Αλλά η τρομοκρατία και οι δολοφονίες δεν θα μας σώσουν από τον εφιάλτη της αντεπανάστασης.
(...)
Είδαμε πώς από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, ο Σίσι και τα ΜΜΕ του έσπευσαν να προωθήσουν μια νέα κλιμάκωση καταστολής χωρίς προηγούμενο. Ο Χισάμ Μπαρακάτ θα αναπληρωθεί άμεσα από κάποιον ακόμα πιο βάρβαρο και διεφθαρμένο. 
Αλλά δεν μας αξίζει η δικαιοσύνη για τους μάρτυρές μας και για τα χιλιάδες θύματα του Χισάμ Μπαρακάτ;
(...)
Η Επανάσταση της 25ης Γενάρη του 2011 επιβεβαίωσε ότι ο μόνος δρόμος για επαναστατική αλλαγή είναι όταν οι μάζες οι ίδιες κινητοποιούνται στους δρόμους, τις πλατείες και τους χώρους δουλειάς. 
(...)
Θα έρθει η μέρα που όλοι όσοι έπαιξαν ρόλο στην αντεπανάσταση θα κριθούν. Όλοι όσοι σκότωσαν, βασάνισαν, φυλάκισαν και βίασαν. Όλοι όσοι δικαιολόγησαν, χρηματοδότησαν και νομοθέτησαν υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλά αυτά τα δικαστήρια θα γίνουν υπό την εποπτεία των μαζών που θα έχουν καταλάβει τις πλατείες και τα εργοστάσια. Δεν υπάρχουν σύντομες παρακάμψεις στο δρόμο για την τιμωρητική δικαιοσύνη. Πρέπει να παλέψουμε υπομονετικά και επίμονα για να ξανακερδίσουμε τους δρόμους μας, τις πλατείες μας και την επανάστασή μας, και μόνο όταν το καταφέρουμε αυτό θα δούμε δικαιοσύνη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία