Ανεπιθύμητοι οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξελίσσεται στο δημόσιο μία διαδικασία παράλληλη με την αξιολόγηση. Είναι ο «επανέλεγχος» όλων των στοιχείων που αφορούν τον εργασιακό βίο των μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) δημοσίων υπαλλήλων από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Να υπενθυμίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη ελεγχθεί και διασταυρωθεί από τα αρμόδια τμήματα Προσωπικού των υπηρεσιών πριν από τέσσερις μήνες, με την ευθύνη των Γεν. Γραμματέων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Στέλιος Φιλίππου, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου

Τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων ήταν πενιχρά όσων αφορά τις παρατυπίες με ευθύνη των εργαζομένων (πλαστοί τίτλοι σπουδών, πλαστά πιστοποιητικά κ.α.). Αντίθετα, τα περισσότερα προβλήματα, που εντοπίστηκαν, έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη των διοικήσεων, αλλά και των κυβερνήσεων.
Ένα απλό παράδειγμα είναι το ότι υπάρχουν κενά στα ένσημα ορισμένων εργαζόμενων κι αυτό συμβαίνει διότι οι διοικήσεις χρησιμοποιούσαν τα χρήματα, που προορίζονταν γι’ αυτό το σκοπό, προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες που δημιουργούσαν. Έτσι, συνάδελφοι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν την απόλυση παρά το ότι δεν ευθύνονται.
Οι ελεγκτές, σε πρώτη φάση, θα ελέγξουν τους φακέλους μονίμων και ΙΔΑΧ δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά το 1994, ενώ σε δεύτερη φάση θα ελέγξουν και τους φακέλους όσων έχουν προσληφθεί πριν το 1994. Θα επικεντρωθούν στις μετατροπές των συμβάσεων, τις μετατάξεις-μετακινήσεις, στην προϋπηρεσία και τα ένσημα. Ο σκοπός αυτών των επανελέγχων είναι προφανής: να δημιουργηθεί μια καινούργια δεξαμενή απολύσεων.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καλλιεργηθεί η αυταπάτη πως, εάν τους «πάρουμε με το καλό» και μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης μαζί τους, θα καταφέρουμε να σώσουμε κάποιους. Δεν πρέπει, επίσης, να πέφτουμε στην παγίδα του «κανιβαλισμού», πιστεύοντας ότι δεν μας αφορά, αφού τα δικά μας χαρτιά είναι εντάξει. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα των ολέθριων πολιτικών που ακολουθούνται μέχρι τώρα, αφού ζούμε καθημερινά την υποβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, η οποία οφείλεται στην υποστελέχωση και την έλλειψη προσωπικού κυρίως και όχι στους κακούς εργαζόμενους. Δεν περισσεύει κανείς στο δημόσιο και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για απολύσεις.
Οι πρώτοι που είχαν τη «τύχη» να τους επισκεφθούν οι ελεγκτές είναι οι ΟΤΑ. Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τους δήμους Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Πειραιά, Ζωγράφου και Αμαρουσίου. Στους τρεις πρώτους οι εργαζόμενοι έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και, παίρνοντας πρωτοβουλίες με επικεφαλής συνδικαλιστές, τους σταμάτησαν, με πολύ ευγενικό τρόπο, από το να κάνουν έλεγχο.
Αντίθετα, στους δύο τελευταίους οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές έδειξαν πολύ αργά αντανακλαστικά και εκτός αυτού έπεσαν στην παγίδα της «διαπραγμάτευσης», με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους κανονικά.
Παρά τη φημολογία που υπάρχει ότι αν τους σταματήσεις απ’ το να κάνουν έλεγχο θα γυρίσουν με τον εισαγγελέα ή με την αστυνομία προκειμένου να πάρουν τους φακέλους, οι συγκεκριμένοι δήμοι, που τους σταμάτησαν, δεν αντιμετώπισαν κανένα τέτοιο πρόβλημα.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε τη διαδικασία του «επανελέγχου» και μάλιστα τώρα που η αξιολόγηση, μετά το μαζικότατο κύμα ανυπακοής, δείχνει να μην τους «βγαίνει». Λογικά, θα επικεντρωθούν σ’ αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ικανοποιήσουν άμεσα τους συμφωνημένους, με την τρόικα, αριθμούς απολύσεων.
Ήδη η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει πάρει απόφαση ώστε να καλύπτει τα πρωτοβάθμια σωματεία της να σταματούν τους ελεγκτές. Πρέπει να παρθούν ανάλογες αποφάσεις από τις ΓΣ των πρωτοβάθμιων, τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες του δημοσίου, αλλά και την ΑΔΕΔΥ, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα άλλο ένα κίνημα ανυπακοής στο δημόσιο για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία