Ανταπόκριση από την εκδήλωση της αριστερής οργάνωσης Λέβιτσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας

Φωτογραφία

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πέτρος Τσάγκαρης

Σ τις 5 του Μάρτη η αριστερή οργάνωση Λέβιτσα πραγματοποίησε στα Σκόπια πολιτική εκδήλωση για το θέμα της αντιπαράθεσης Ελλάδας -Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΔτΜ) για το όνομα. Από την Ελλάδα είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ομιλητές από τη ΔΕΑ, το ΝΑΡ, την ΟΚΔΕ Σπάρτακος και το ΕΕΚ.
Στην πλούσια συζήτηση που έγινε μπροστά σε ενα ελπιδοφόρα νεαρό ακροατήριο, αναλύθηκε το ιστορικό της αντιπαράθεσης. Όλοι οι ομιλητές από την Ελλάδα τόνισαν την επιθετικότητα του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή, αλλά και την υποστήριξή τους στο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του λαού της ΔτΜ για αυτοπροσδιορισμό, δηλ. στο δικαίωμά τους να αποκαλούνται Μακεδόνες. Εκ μέρους της ΔΕΑ τονίστηκε επιπλέον ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ ούτε θα παρέχει ασφάλεια, ούτε θα εξασφαλίσει την ειρήνη όπως πιστεύουν πολλοί στη ΔτΜ. Το παράδειγμα της επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο παλιών και ιδρυτικών μελών του ΝΑΤΟ, είναι χαρακτηριστικό. Αλλά και η ΕΕ, τονίστηκε, ούτε την ευημερία των εργαζομένων εξασφαλίζει (βλ. Ελλάδα), ούτε την ενότητα της εργατικής τάξης (βλ. Μ. Βρετανία, Σκοτία, Καταλονία).
Εκ μέρους του Λέβιτσα μίλησε ο Ζόραν Βασιλέσκι, τονίζοντας τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό που κάνει το κόμμα, εντός της ΔτΜ.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, σε δηλώσεις του στην «Εργατική Αριστερά», ο σύντροφος Βασιλέσκι μας τόνισε ότι «τα Βαλκάνια σήμερα είναι παγιδευμένα στοις σκιές του παρελθόντος. Οι κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα των εργατικών τάξεων, επειδή είναι υπηρέτες των αποικιακών δυνάμεων των ΕΕ και ΝΑΤΟ. Δεν έχει σημασία αν οι κυβερνήσεις είναι δεξιές ή “αριστερές”. Πρόκειται για λαϊκιστές που όλοι τους λένε ότι προστατεύουν το εθνικό συμφέρον. 
Οι κυβερνήσεις στη ΔτΜ και στην Ελλάδα επίσης λένε ότι προστατεύουν το εθνικό συμφέρον και εμείς ως αριστεροί και το Λέβιτσα ως κόμμα αναρωτιόμαστε τι είδους εθνικό συμφέρον προστατεύουν, όταν η ΔτΜ είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη και η Ελλάδα έχει μνημόνια που φτωχοποιούν ραγδαία τον πληθυσμό και ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο.
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα επίσημα ονομάζουν τον εαυτό τους ως Αριστερά, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να αντιταχθούν στην άνοδο του εθνικισμού και στις δύο χώρες, ειδικά για το ζήτημα του ονόματος.
Ως Λέβιτσα είμαστε πιθανόν το μόνο κόμμα στη Μακεδονία που έχει στις υψηλές θέσεις της οργάνωσης μέλη από όλες τις εθνοτικές ομάδες της χώρας. Όλοι/ες τους σέβονται τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το νεαρότερο κράτος στην Ευρώπη. Δηλ. το αντιφασιστικό κίνημα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι’ αυτό όταν εμείς σαν κόμμα υποστηρίζουμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και ελεύθερη χρήση του συνταγματικού ονόματος δεν ξεκινάμε από τις εθνικιστικές θέσεις, αλλά το συνεχίζουμε υπερασπίζοντας τη θετική κληρονομιά των κομουνιστικών κομμάτων στα Βαλκάνια: τα κομουνιστικά κόμματα είχαν τη σωστή προσέγγιση για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος και (άλλων εθνικών ζητημάτων στα Βαλκάνια) πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σε σχέση με το Λέβιτσα ο σύντροφος Βασιλέσκι μας ανέφερε:
«Επί δύο δεκαετίες δεν υπήρχε κανένα αριστερό κόμμα στη ΔτΜ. Μόνο το μεταρρυθμισμένο κομουνιστικό κόμμα συμμετείχε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 2009 δημιουργήθηκε το κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης Λένκα και το 2012 με διάσπαση από το Λένκα δημιουργήθηκε το Σολιντάρνοστ. Στις αρχές του 2015 αυτές οι δύο οργανώσεις άρχισαν συζητησεις για τη δημιουργία ενός γνήσια αριστερού κόμματος. Στο τέλος του 2015 το μεταρρυθμισμένο ΚΚ συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια. Μαζέψαμε εύκολα τις απαιτούμενες 1.000 υπογραφές, αλλά το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στους ώμους του Λένκα. Η πλειοψηφία των ακτιβιστών της Σολιντάρνοστ δεν βοήθησε την προσπάθεια λόγω της λογικής και της τακτικής ΜΚΟ που είχαν, όντας αριστεροί φιλελεύθεροι: δεν καταλάβαιναν πώς λειτουργεί η ταξική κοινωνία.
Το Λέβιτσα συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν το Δεκέμβρη του 2016. Τελικά το κόμμα αποφάσισε να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Ωστόσο, το μεταρρυθμισμένο ΚΚ πρότεινε συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτρες, αποπειρώντας πραξικόπημα μέσα στο κόμμα και δούλεψαν ανοιχτά ενάντια στο Λέβιτσα μέσα στα ΜΜΕ. Οι σοσιαλδημοκράτες μας κατηγοούσαν ότι είμαστε πράκτορες του VMRO και το VMRO ότι είμαστε πράκτορες του Σόρος. Παρά τον πόλεμο των μεγάλων κομμάτων και των ΜΜΕ, πήραμε 1,2%, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πήγαμε καλύτερα, κερδίζοντας τρεις θέσεις δημοτικών συμβούλων και 2%».
Καταλήγοντας ο Ζ. Βασιλέσκι υπογράμμισε πως «η κρίση με το ΚΚ και το Σολιντάρνοστ βοήθησε το Λέβιτσα να ξεκαθαρίσει τις ιδέες του, προχωρώντας σε επαναστατικές ιδέες, ξεκαθαρίζοντας αρκετά με τις οπουρτινιστικές και ρεφορμιστικές αφέλειες.
Ως κόμμα δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα χωρίς τη βοήθεια αριστερών επαναστατικών οργανώσεων από τις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη σημερινή εκδήλωση και τη συμμετοχή σας σε αυτή».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία