Αντιπαραθέσεις στο Μέτωπο της Αριστεράς

Φωτογραφία

Στις δημοτικές εκλογές στο Παρίσι, το ΚΚΓ επιμένει κεντροαριστερά

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

 

Στις συζητήσεις  και αντιπαραθέσεις στην Αριστερά έχουν προκαλέσει τα ζητήματα τακτικής μπροστά στις δημοτικές εκλογές (Μάιος 2014). Τόσο μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΓ) όσο και μέσα στο Μέτωπο της Αριστεράς (στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚΓ) επικρατεί ένταση. Το ζήτημα ήταν αν το Μέτωπο της Αριστεράς θα κατεβεί αυτόνομα στον 1ο γυρο των εκλογών ή (όπως θέλει η ηγεσία του ΚΚΓ) σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ).
 
Ψηφοφορία
Στο Παρίσι, το ΚΚΓ αποφάσισε με πλειοψηφία 57% των μελών του τη συνεργασία με τους σοσιαλιστές σε κοινό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Αν Ινταλγκό (προερχόμενη από το ΣΚ). Το 43% ψήφισε για ένα αυτόνομο ψηφοδέλτιο του Μετώπου της Αριστεράς (ΜΑ).
 
Ο Πιερ Λοράν, γραμματέας του ΚΚΓ και πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υποστήριξε αυτή την απόφαση δηλώνοντας ότι «για τις δημοτικές εκλογές , θέλουμε να κάνουμε να υποχωρήσει η Δεξιά και η ακροδεξιά που υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τη λιτότητα».
 
Καθόλου πειστική δήλωση αν σκεφτεί κανείς ότι το ΣΚ στην κυβέρνηση και την προεδρία έχει στην πραγματικότητα αυξήσει τη λιτότητα, το ρατσισμό και τις επιθέσεις ενάντια στον κόσμο (ακόμα σε σύγκριση με τον Σαρκοζί).
 
Είναι σαν εδώ στην Ελλάδα να συνεργαζόμασταν με το ΠΑΣΟΚ για να χτυπήσουμε τη λιτότητα, το ρατσισμό και το φασισμό!  Μοιάζει με ανέκδοτο παρότι κάποιοι (λίγοι ευτυχώς) και μέσα στην Αριστερά θα ήθελαν κάποιες τέτοιες συνεργασίες.
 
Η Αν Ινταλγκό χαιρέτισε την απόφαση, υπενθυμίζοντας τη 13ετή συνεργασία ΣΚ-ΚΚΓ στα δημοτικά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να έχει εκλέξει το ΚΚ κάποιους δημάρχους, αλλά κυρίως πολλούς/ές δημοτικούς συμβούλους. Η εκλογιμότητα αρκετών μελών του ΚΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση (που είναι εφικτή μόνον σε συνεργασία με το ΣΚ) έπαιξε σοβαρό ρόλο στην τωρινή απόφαση  για συνέχιση της συνεργασίας στο Παρίσι. Αλλά αυτή η «ρεαλιστική» πολιτική του ΚΚ για να διατηρήσει τους εκλεγμένους του (και τα οφέλη που αποκτά μέσω αυτής της συνεργασίας) αποτελεί αντίφαση σε σχέσει με τις διακηρύξεις του και το βάζει στον ορατό κίνδυνο να λεηλατηθούν οι δυνάμεις του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στο παρελθόν η συνεργασία του ΚΚΓ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την τραγική συρρίκνωση του πάλαι ποτέ κραταιού ΚΚΓ.
 
Σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, τα μέλη του ΚΚΓ έχουν ταχθεί με μεγάλη πλειοψηφία (στη Μασσαλία με ποσοστό 92,5%) υπέρ της αυτόνομης καθόδου του Μετώπου της Αριστεράς.  Στη Λιόν, όπου επίσης στις 25/10 αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδο με το ΜΑ, ο επικεφαλής του τοπικού ΚΚ για τις δημοτικές, Ζαν Μαρκ Κοπολά δήλωσε ότι με την απόφασή τους αυτή τα μέλη της Λιόν «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο Μέτωπο της Αριστεράς και την άρνησή τους στους συμβιβασμούς και τις πελατειακές σχέσεις».
 
Αντιδράσεις
Η απόφαση της συνεργασίας ΣΚ-ΚΚΓ στο Παρίσι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μέσα στο Μέτωπο της Αριστεράς. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν (υποψήφιος του ΜΑ στις προεδρικές εκλογές του 2012 που πήρε 11,1% των ψήφων) και μέλος του Κόμματος της Αριστεράς, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του αλλά και την πικρία του για την εξέλιξη αυτή, που μειώνει τις δυνατότητες του Μετώπου της Αριστεράς να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μέτωπο ρήξης με τις πολιτικές της λιτότητας, του ρατσισμού και των επιθέσεων απέναντι στους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία της Γαλλίας. Πολιτικό λάθος χαρακτήρισε την απόφαση για συνεργασία και η Ντανιέλ Σιμονέ (στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς), που έχει προταθεί ως υποψήφια δήμαρχος  του Μετώπου, αλλά και στελέχη όλων των «συνιστωσών» του ΜΑ, όπως ο Κριστιάν Πικέ εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας (και παλιό στέλεχος της LCR και του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος), η Κλεμαντίν Οτέν εκπρόσωπος του δικτύου «Όλοι Μαζί». Η Μίριαμ Μαρτίν, εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, δήλωσε ότι με μια κυβέρνηση Ολάντ που κατρακυλάει όλο και περισσότερο στη λιτότητα που θίγει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,  το Μέτωπο της Αριστεράς οφείλει να φέρει την ελπίδα για μιαν άλλη πολιτική σε κόντρα και ρήξη με αυτή που εφαρμόζουν οι λεγόμενοι «σοσιαλιστές». Και ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται με εκλογικές συμμαχίες μαζί τους..
 
Οι αντιδράσεις φαίνεται πως δεν θα περιοριστούν μόνο σε δηλώσεις και υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο διάσπασης με δυο ψηφοδέλτια στο Παρίσι. Η Ντανιέλ Σιμονέ κάλεσε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες  της Αριστεράς «τους κομμουνιστές, τους οικολόγους, τους σοσιαλιστές, τους αντικαπιταλιστές, τις φεμινίστριες, τα μέλη των κοινωνικών κινημάτων»  να συσπειρωθούν στο αυτόνομο ψηφοδέλτιο του ΜΑ.
 
Ρήξη
Οι πολιτικές λιτότητας και άκρατου ρατσισμού του Ολάντ και της κυβέρνησής του, απαιτούν τη δημιουργία μιας συνολικής αντίστασης και ρήξης. Το  παράδειγμα του ξεσηκωμού εκατοντάδων χιλιάδων νεολαίων ενάντια στην απέλαση της 15χρονης Ρομ, Λεονάρντα, αλλά και ενάντια στις πολιτικές που επιτίθενται στους Ρομά και στους μετανάστες χωρίς χαρτιά, δίνει ελπίδες για μαζική αντίσταση. Η αναστολή της απέλασης με τις κινητοποιήσεις έδειξε στους μαθητές/τριες και τη δύναμή τους και τον τρόπο που πρέπει να απαντήσουν στην ακροδεξιά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία