Αντιρατσιστικά φεστιβάλ: Στο φασισμό και το ρατσισμό απαντάμε με ενότητα και αγώνα

Φωτογραφία

Σε μια σειρά από πόλεις της χώρας, τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ του καλοκαιριού αποτελούν για μια ακόμη χρονιά πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Στην Αθήνα (Πανεπιστημιούπολη) και στη Θεσσαλονίκη (Στρατόπεδο Παύλου Μελά), τα φεστιβάλ θα διεξαχθούν το πρώτο τριήμερο (5, 6 & 7) του Ιούλη, ενώ το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο (28 & 29 Ιούνη) θα γίνει το αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Βόλου. Το χορό των αντιρατσιστικών φεστιβάλ άνοιξε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούνη το Ρέθυμνο και η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με καθοριστική την παρουσία της νεολαίας. 
Ακροδεξιά απειλή
Η ενίσχυση ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου αναδεικνύει την απάντηση στο φασισμό και την ακροδεξιά σε πρωταρχική προτεραιότητα. Όπως φάνηκε στην Ελλάδα, ο θεσμικός «αντιφασισμός» του κράτους και των μνημονιακών κομμάτων δεν θέλει και δεν μπορεί να περιορίσει την επιρροή των φασιστών. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, οι πολιτικές ανεπάρκειες της Αριστεράς έδωσαν τη δυνατότητα στους ρατσιστές της Λε Πεν και του Φάρατζ να καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αντίθετα, σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η ακροδεξιά ήταν εξαφανισμένη εκλογικά, ενώ η Αριστερά κατέγραψε σοβαρή ενίσχυση των δυνάμεών της. Για όλα αυτά, στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Αθήνας θα υπάρχει κεντρική συζήτηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα στηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο «αντιφασιστικός χώρος» από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά, όπου θα γίνουν παράλληλες συνελεύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις και τις τρεις μέρες. Στη Θεσσαλονίκη η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» θα οργανώσει συζήτηση με τη συμμετοχή αγωνιστών του κινήματος και της Αριστεράς με αντίστοιχη θεματολογία, ενώ στον Βόλο η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του φασισμού. 
Οι εκατοντάδες νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λαμπεντούζα ως το Φαρμακονήσι και ο εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επ’ αόριστον αποτελούν μια ακόμα πρόκληση για το αντιρατσιστικό κίνημα. Πρόσφατα είχαμε και την απελευθέρωση Αφγανού πρόσφυγα από ελληνικό δικαστήριο που θεώρησε παράνομη την κράτηση πέραν του 18μήνου που έχει θεσμοθετήσει ο Δένδιας. Στα φετινά αντιρατσιστικά φεστιβάλ καλούμαστε να συζητήσουμε και να συντονίσουμε την αντίστασή μας στον θεσμικό ρατσισμό του δόγματος «να κάνουμε στους μετανάστες το βίο αβίωτο». Συλλογικότητες όπως η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης», κοινότητες μεταναστών και αντιρατσιστικές οργανώσεις θα στήσουν μια σειρά εκδηλώσεις και συζητήσεις με στόχο να γκρεμίσουμε τις άθλιες φυλακές και να σταματήσουμε τις δολοφονίες στα σύνορα. Επίσης, ο αποκλεισμός εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα θα βρεθεί στο επίκεντρο της θεματολογίας των φεστιβάλ και θα εκφραστεί με συζητήσεις για τους μετανάστες εργάτες, την ιθαγένεια, την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην υγεία, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για όλους.
Αριστερά
Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι ευρωεκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη δύναμη, σε μια περίοδο που τα κινήματα αντίστασης στη μνημονιακή φτώχεια και ανεργία είναι καθημερινά παρόντα (καθαρίστριες, απολυμένοι ΕΡΤ, διαθέσιμοι, σχολικοί φύλακες, Χαλκιδική, ιδιωτικοποίηση νερού κ.λπ.). Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν οι μεγάλες γενικές απεργίες του 2012 ή κινήματα σαν των πλατειών που κινητοποιούσαν εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο. Σε αυτήν τη συγκυρία, τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ καλούνται να επιτελέσουν έναν επιπρόσθετο ρόλο. Αποτελούν τόπο συνάντησης για χιλιάδες αγωνιστές των κινημάτων αντίστασης και της Αριστεράς, όπου θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον κόσμο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ως ένα από τα πιο βασικά σημερινά καθήκοντα της Αριστεράς. Η απάντηση της Αριστεράς στην ακροδεξιά ατζέντα του Σαμαρά, χωρίς υπεκφυγές και «ναι μεν αλλά», θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων των αντιρατσιστικών φεστιβάλ με μια σειρά εκδοχές και αφορμές. Για όλους αυτούς τους λόγους τα φετινά φεστιβάλ αναμένεται να σπάσουν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ συμμετοχής και ενδιαφέροντος από τον κόσμο. Τις επόμενες εβδομάδες, μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες, οργανώνουμε εξορμήσεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στέκια μεταναστών. Καλούμε όλους και όλες να συμβάλουν στην προπαγάνδιση και την οργάνωση των φετινών αντιρατσιστικών φεστιβάλ. Ας μη λείψει κανείς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία