Αντιφασιστική Δράση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γειτονιά

Φωτογραφία

Η αναβάθμιση της αντιφασιστικής δράσης σε βασική πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων του σχήματος στις «παρελάσεις του λαού» της 28ης Οκτωβρίου με διπλό περιεχόμενο: «ενάντια στα μνημόνια και το φασισμό».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πρόκειται για μια ευρύτερη επιλογή που δεν αφορούσε μόνο τις παρελάσεις, αλλά τη συνολική δραστηριότητα του σχήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με εγκύκλιο που προωθήθηκε πρόσφατα στις Τοπικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Κατεύθυνση είναι η συγκρότηση πλατιών κοινωνικών συσπειρώσεων εναντίον της νεοναζιστικής παρουσίας και δράσης».

Οι τοπικοί ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα καλούνται να οργανώσουν συνελεύσεις με περιεχόμενο την αντιφασιστική δράση, να συγκροτήσουν τοπική αντιφασιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσουν ευρύτερες Αντιφασιστικές Πρωτοβουλίες στη γειτονιά, με πλατύ ανοιχτό κάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, σε τοπικά συνδικάτα και κινήσεις πολιτών, σε πάσης φύσεως συλλόγους, μεταναστευτικές κοινότητες, μαθητικές πρωτοβουλίες, προσωπικότητες από άλλους χώρους και φορείς.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ο αποκλεισμός σε πολιτικό επίπεδο από τέτοιου είδους αντιφασιστικές συμμαχίες των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, καθώς, όπως σωστά επισημαίνεται στην εγκύκλιο: α) Κάτι τέτοιο θα «ξέπλενε» αυτούς που ευθύνονται για την ενίσχυση των νεοναζί είτε έμμεσα λόγω της μνημονιακής καταστροφής, είτε άμεσα με την απροκάλυπτη ανοχή-στήριξη της δράσης τους. β) Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το «αντισυστημικό» προφίλ των νεοναζί στη λογική ότι απέναντί τους βρίσκεται όλο το πολιτικό φάσμα.

Δράση

Όσον αφορά την τοπική δράση των Αντιφασιστικών Πρωτοβουλιών, όπου συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται ενδεικτικά:

α) Η διοργάνωση κινητοποίησης αντίθεσης στο ναζισμό, όποτε έχουμε παρουσία ή δράση των νεοναζί στην περιοχή ή έχουμε περιστατικό ρατσιστικής βίας.

β) Η οργάνωση ανοιχτών συζητήσεων, πικετοφοριών, διανομής υλικού για την εγρήγορσή της τοπικής κοινωνίας απέναντι στον κίνδυνο του ναζισμού.

γ) Η προστασία οποιασδήποτε δημόσιας εκδήλωσης (όπως καταθέσεις στεφάνων, εθνικές επέτειοι, δημοτικές ημερίδες κτλ) από την αμαύρωσή της από την παρουσία των ναζιστών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιναζιστική δουλειά στους μαθητές. Στα σχολεία της γειτονιάς, σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΜΕ, το μαθητικό συμβούλιο και το σύλλογο γονέων, χρειάζεται να γίνουν ενημερωτικά μαθήματα ή και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το φασισμό.

Ωστόσο, το κύριο βάρος της δουλειάς στα σχολεία εκ των πραγμάτων πέφτει στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πρέπει να θέσει κεντρικό στόχο τη διαμόρφωση μιας νεανικής αντιφασιστικής κουλτούρας.

Η εγκύκλιος περιγράφει επίσης τους βασικούς άξονες επιχειρηματολογίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή, με στόχο την αποδόμηση της επιρροής της. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό απάντησης στους νεοναζί, που χρειάζεται να αξιοποιηθεί σε κάθε τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συστηματική αντιφασιστική δράση σε κάθε περιοχή της χώρας, σε κάθε σχολείο κα κάθε γειτονιά, δεν μπορεί παρά να έχει στην καρδιά της τις δυνάμεις της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτή τη μάχη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία