Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Φωτογραφία

Περισσότερα από 35 μπλόκα αγροτών είναι στημένα σε όλη τη χώρα και τα τρακτέρ, που συμμετέχουν, πληθαίνουν συνέχεια.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Οι ώρες που κλείνουν οι εθνικές οδοί, τα τελωνεία και τα διόδια γίνονται όλο και περισσότερες, οι καταλήψεις σε Περιφέρειες, ΟΓΑ και άλλες υπηρεσίες είναι στην ημερήσια διάταξη, σχεδιάζονται κι άλλες και δεν υπάρχει κανένα λαϊκό στρώμα που να διαμαρτύρεται και να εναντιώνεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Στα χωριά υπάρχει απόλυτη συμφωνία με τις κινητοποιήσεις. Οι φορτηγατζήδες, που παλιότερα κοντράρονταν με αντίστοιχα μπλόκα, γιατί εμποδίζονταν να κυκλοφορήσουν, είναι μαζί με τους αγρότες και με δικά τους αιτήματα.
Η κυβέρνηση, με το ασφαλιστικό-λαιμητόμο που προωθεί, κατάφερε το ακατόρθωτο: να ενώσει με τους αγρότες ακόμα και τους «γραβατωμένους» δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς. Στην Κομοτηνή και στα Μεσόγεια, δικηγόροι, μηχανικοί κι αγρότες ένωσαν τη διαμαρτυρία τους. Στην Άρτα και αλλού οργανώθηκαν κοινές συσκέψεις φορέων, που θίγονται μέχρι εξαφανίσεως από το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Εργαζόμενοι του ΟΓΑ, στην κινητοποίησή τους στη Θεσσαλονίκη, απευθύνθηκαν και στους αγρότες, ενώ πλήθος σωματείων, επιμελητηρίων κ.ά., που σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο, βγάζουν ψηφίσματα συμπαράστασης (Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ, ΠΕΓΔΥ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ).
Η κινητοποίηση όταν εμφανίστηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομοτηνή, που δεν μπορούσε να ξαναβγεί από το κτίριο όπου βρισκόταν, η εντυπωσιακά μεγάλη κινητοποίηση στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, το μπλοκάρισμα του Κουρουμπλή στη Βιάννο Κρήτης από διαμαρτυρόμενους αγρότες, όλες αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν δείχνουν να κοπάζουν. Κάθε άλλο μάλιστα.
Οι συσκέψεις στα μπλόκα είναι τακτικές και μαζικές και η διαπίστωση είναι πως μόνο η κλιμάκωση μπορεί να εξασφαλίσει τη νίκη.
Το «χαρτί» του διαλόγου δεν αποδείχτηκε ατού για την κυβέρνηση, αφού είναι απολύτως σαφές ότι είναι προσχηματικός. Έτσι, το παλιότερο κόλπο με το διάλογο δεν έπιασε στους αγρότες, ακόμα κι όταν οι πιο φιλοκυβερνητικοί (π.χ. ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, από την Πρωτοβουλία Αγροτών) προσπάθησαν να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αντιδράσεις κι η χλεύη των αγροτών ήταν τόσο έντονες, που τον… μάζεψαν πίσω.
Πολιτικά καθοδηγούμενες κινητοποιήσεις;
Είναι τόσο μεγάλη η επίθεση και τόσο εύλογες οι ισχυρές αντιδράσεις των αγροτών, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να τις ελέγξει.
Η ΝΔ θέλει να τις σταματήσει στην πραγματικότητα, αφού ο νεοεκλεγής φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι «ούτε με τα τρακτέρ-ούτε με τους δανειστές», όπως διαδίδει ψέματα. Η αλήθεια, γνωστή από το πρόσφατο παρελθόν, είναι πως συμπαρατάσσεται θερμά με τους δανειστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει σε διάλογο τους αγρότες, να βρει «λύσεις» που δεν θα αντιτίθενται στις επιλογές των ΕΕ-ΔΝΤ και τραπεζών και να ενεργοποιήσει αντιδραστικά και ανταγωνιστικά αντανακλαστικά στην πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά μάταια. Πολλοί αγρότες δηλώνουν ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον της κυβέρνησης και δεν θέλουμε να τη ρίξουμε, αλλά, “άλλο αυτό” και άλλο η τερατώδης επίθεση που εξαπολύεται. Από τις κινητοποιήσεις μας δεν αποχωρούμε. Να μας βρει λύση και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, για να ξεκινήσει η συζήτηση». 
Η Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι έχει μεγαλύτερες «ευκολίες» στα μικρομεσαία στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, επιχείρησε στην Agrotica να καρπωθεί τον ξεσηκωμό των αγροτών. Όμως, είναι μειοψηφία, δεν εκφράζει τα αληθινά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και όσο το εργατικό κίνημα είναι έτοιμο να εκραγεί αναλόγως, η Χρυσή Αυγή δεν έχει περιθώρια να εκληφθεί ως εναλλακτική ρεαλιστική λύση. 
Το ΚΚΕ κρατάει τις συνηθισμένες διαχωριστικές του κι έχει τα «δικά του μπλόκα», αλλά προς το παρόν το μέγεθος της κινητοποίησης εξασφαλίζει ενότητα. Ωστόσο, αν το ΚΚΕ καθοδηγούσε το σύνολο των μπλόκων δεν θα ξέφευγε από τις συμβολικές ενέργειες.
Η ΛΑΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών δηλωμένα και με ενεργή, προσπαθώντας να δημιουργηθεί η νικηφόρα και αποτελεσματική συμμαχία μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων, ενάντια στις μνημονιακές επιλογές και κυβερνήσεις, για το κοινό συμφέρον.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία