Αποχώρηση-οδηγός από την Ανοιχτή Πόλη

Την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίησή τους από τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης ανακοίνωσαν 7 εκλεγμένοι/ες δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι στο Δήμο της Αθήνας*.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Διαφωνώντας με τη στήριξη του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξη, οι συντρόφοι-ισσες αποχώρησαν από το εγχείρημα, που τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να συνδυάζει την κινηματική με τη θεσμική παρέμβαση, έδωσε μάχες για μια σειρά κεντρικά πολιτικά θέματα και τοπικά ζητήματα (ιδιωτικοποιήσεις, χαράτσια, αντιρατσισμός, αλληλεγγύη κ.ά.), δημιουργώντας παράλληλα σταθερές δομές συμμετοχής του κόσμου, όταν οι περισσότερες δημοτικές κινήσεις υπολειτουργούσαν στο μεσοδιάστημα εκλογικών αναμετρήσεων. 
Κείμενο
Σήμερα όμως, όπως τονίζουν στο κείμενο αποχώρησής τους, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά (ήδη στελέχη της Κεντροαριστεράς και της διοίκησης Καμίνη βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ) και η αντίληψη του δήθεν «ηπιότερου μνημονίου» που κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική καθιστούν αδύνατη τη συνύπαρξη: «Η Ανοιχτή Πόλη στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η μνημονιακή συμφωνία της 13/7/15 βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Και βρίσκεται σε αυτήν τη θέση καθώς αποτελεί την παράταξη που ακριβώς πολέμησε όλα όσα υπογράφηκαν από το κόμμα το οποίο τη στήριξε και του οποίου μέλη ήταν τα περισσότερα μέλη της Ανοιχτής Πόλης. (...) Εκτιμάμε και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι η Μνημονιακή πορεία της κυβέρνησης και η πρόσδεσή της στους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί αμείωτη και σε όλα τα πεδία. Δεν αρκεί η επίκληση της αθλιότητας της κυβέρνησης Σαμαρά για να εξωραΐσεις τη σημερινή κατάσταση. Γι’ αυτό και η αξιοπιστία του λόγου της Ανοιχτής Πόλης και η αντιπολίτευση που ασκεί στη διοίκηση Καμίνη θα βαίνει συνεχώς μειούμενη αν εξακολουθήσει να είναι –έστω και μεταξύ άλλων – η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ». 
Όταν ο φορέας που σε στηρίζει ή τον στηρίζεις εκτελεί εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υποδομών της χώρας, πώς ακριβώς θα κάνεις αξιόπιστη κριτική στη φιλοσοφία του δημάρχου που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες; Αλλά ακόμα και στο μεταναστευτικό όσο ή προηγούμενη κατάσταση δίνει τη θέση της στη FRONTEX, τις κοινές περιπολίες με την ΕΛ.ΑΣ., τα στρατόπεδα, την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και τις τακτικές αποτροπής, πώς θα αντιπαρατεθείς στην πολιτική Καμίνη που ξορκίζει την παρουσία μεταναστών στην πόλη μας;». 
Χωρίς αυταπάτες αλλά και χωρίς βιαστικές επιλογές «εύκολης καταγγελίας» ή «σεχταριστικών συγκολλήσεων», όταν ήταν ολοφάνερο πως η παράταξη ήταν αδύνατο να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα με το οποίο εμφανίστηκε στις εκλογές, η ανεξαρτητοποίηση από την Ανοιχτή Πόλη ήταν αναπόφευκτη. Μετά τη συλλογή και άλλων υπογραφών από μέλη της Ανοιχτής Πόλης και τη δημοσιοποίηση αναλυτικότερου κειμένου, οι αποχωρήσαντες θα συνεχίσουν την παρέμβασή τους στα κινήματα και την τοπική αυτοδιοίκηση με τη συγκρότηση νέου σχήματος. Παρακαταθήκη τους παραμένουν τα κινηματικά, αριστερά-ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που καθόρισαν το στίγμα της Ανοιχτής Πόλης. 
Κατεύθυνση
Με ανάλογες πρωτοβουλίες και παρόμοια λογική οφείλουν να κινηθούν και τα μέλη της ΛΑΕ που βρίσκονται ακόμη σε κοινές παρατάξεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεύθυνση που –με μια συντεταγμένη διαδικασία σε σύντομο χρόνο– χρειάζεται να ακολουθήσουν και οι σύμβουλοι της ΛΑΕ στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η διοίκηση Δούρου αναπαράγει το μοντέλο διακυβέρνησης Τσίπρα στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

*Το κείμενο υπογράφουν: 

Στάθης Δρογώσης – δημοτικός σύμβουλος
Βάσω Ακριβού – σύμβουλος 6ης Δημοτικής Κοινότητας
Έφη Γαρίδη – σύμβουλος 4ης Δημοτικής Κοινότητας
Κώστας Γληνός – σύμβουλος 7ης Δημοτικής Κοινότητας
Όλγα Κλείτσα – σύμβουλος 5ης Δημοτικής Κοινότητας
Ευαγγελία Μεταξά – σύμβουλος 7ης Δημοτικής Κοινότητας
Μαρία Δικαίου – σύμβουλος 1ης Δημοτικής Κοινότητας

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία