Βοήθεια στο σπίτι: Όχι στην ιδιωτικοποίηση

Φωτογραφία

Με απόφαση της κυβέρνησης, το προνοιακό πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» οδεύει στα χέρια ιδιωτών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταληστευθεί από κράτος, δανειστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει, μέσω του ΙΚΑ, 60 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο από την 1 Απριλίου του 2013 –από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)– σε ιδιωτικές εταιρείες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες θα αναλάβουν να παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε ηλικιωμένους, ανάπηρους και άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας, που είναι ανήμποροι να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Πρόκειται για χοντρό σκάνδαλο, γιατί μέχρι σήμερα κάλυπταν το πρόγραμμα οι δήμοι που είχαν πλήρη σχεδόν εικόνα για το ποιοι πραγματικά δικαιούνταν βοήθεια. Συνολικά αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι (άνω των 65 ετών και με 67% αναπηρία) αγγίζουν τους 80.000. Επίσης η χρηματοδότηση γινόταν με πόρους της ΕΕ. Ξαφνικά η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να πλουτίσουν κάποιοι ιδιώτες που, όπως σε κάθε «δουλειά» που παίρνουν από το κράτος, κανείς και για τίποτα δεν τους ελέγχει.

Ήδη πολλές ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν πολλούς από τους μέχρι και το Μάρτη 5.000 εργαζόμενους στις δημοτικές κοινωνικές δομές, τάζοντάς τους εξευτελιστικούς μισθούς, με τον εκβιασμό ότι, αν δεν δεχθούν, από τα τέλη Μάρτη θα μείνουν άνεργοι. Θέλουν στα οργανογράμματά τους να φαίνονται υπάλληλοι με εμπειρία στο αντικείμενο, ώστε να κλείνουν εύκολα δουλειές και να τσεπώσουν όσο πιο πολλά μπορούν από το κράτος.
Οι εργαζόμενες/οι στο «Βοήθεια στο σπίτι» βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία στα μέσα του Φλεβάρη, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε πλήρη και σταθερή εργασία, αλλά και για να υπερασπιστούν τους ηλικιωμένους χρήστες του προγράμματος, που κυνδινεύουν να αφεθούν στο έλεος της αδυναμίας τους ή στο έλεος κάθε άσχετου που θα προσλάβουν οι ιδιώτες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία