Γροθιά σε μνημόνια & νεοναζί

Φωτογραφία

Ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης, ευκαιρία για μαζική απάντηση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Με τα αδιέξοδα στην οικονομία να εντείνονται και την πολιτική κρίση να παραμένει, η ακροδεξιά ρητορεία και ο αυταρχισμός αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. 
Ο Βορίδης, ο Άδωνις, ο Φαήλος και άλλοι τέτοιοι επιφανείς εκπρόσωποι της εθνικοφροσύνης δίνουν τον τόνο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Η νεκρανάσταση Καρατζαφέρη, ο Μπαλτάκος ως μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με τους χρυσαυγίτες και το μισαλλόδοξο ξεσάλωμα των δεσποτάδων επιβεβαιώνουν τα σενάρια προσέγγισης και επανασυσπείρωσης όλων των αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων με στόχο την αποτροπή μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας. 
Με τη σοσιαλδημοκρατία σε παράλυση -μετά τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την αμφισβήτηση Βενιζέλου από τους παπανδρεϊκούς- αλλά και την κρίση στη ΔΗΜΑΡ, όπου ο Λυκούδης και η Μεταρρυθμιστική Τάση «κούνησαν μαντίλι» στον Φ. Κουβέλη, η συνεργασία με τους ακραίους της δεξιάς πολυκατοικίας μοιάζει όλο και πιο πιθανή για την επιβίωση του Σαμαρά. 

Σε αυτό το πολιτικό σχέδιο εντάσσονται τόσο η υποχώρηση στις πιέσεις ακροδεξιών κύκλων για τη δίωξη όσων αρνούνται τις λεγόμενες «γενοκτονίες» χριστιανικών πληθυσμών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όσο και οι διαρροές για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης που «φωτογραφίζουν» την απαλλαγή των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής από τα κακουργήματα που τους βαρύνουν. 
Παράλληλα, οι φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες και ομοφυλόφιλους συνεχίζονται, όπως και οι αποκαλύψεις για τα ερείσματα της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία, στο στρατό, και γενικότερα για τη διάβρωση όλων ανεξαιρέτως των μηχανισμών του κράτους από το νεοναζισμό. Τελευταίο κρούσμα ο διοικητής του Α.Τ. Ύδρας που φωτογραφίζεται όλο καμάρι να χαιρετά ναζιστικά στη Γερμανία.
Τα επικίνδυνα αυτά μηνύματα από τις διεργασίες του αστικού κόσμου πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, ως άμεση απειλή για το εργατικό-λαϊκό κίνημα και την Αριστερά. Ο αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και της ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους είναι πιο επείγον από ποτέ να συνδεθεί με τη συστηματική πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. 
Η απαίτηση για τη διάλυση των ακροδεξιών κέντρων που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου και την οριστική συντριβή των νεοναζί της ΧΑ δεν μπορεί παρά να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μάχης για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής. Η ανυποχώρητη υπεράσπιση των αδύναμων και των φτωχών, οι κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών για δουλειά και δικαιώματα και η επίμονη κινηματική, πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με όλους αυτούς που σπέρνουν την εξαθλίωση, το μίσος και το φόβο στην κοινωνία για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών είναι βασικές προϋποθέσεις μιας αποτελεσματικής παρέμβασης του κόσμου μας και της Αριστεράς. 
Έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, οι εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη ευκαιρία να γίνει πράξη αυτή η αναγκαία απάντηση. Σωματεία, συλλογικότητες κατοίκων, αντιρατσιστικές κινήσεις και φυσικά η πολιτική Αριστερά καλούνται να οργανώσουν, να προβάλουν και να συμμετάσχουν σε μαζική κλίμακα στις προγραμματισμένες δράσεις. Μια δυναμική επανεμφάνιση του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος στο δρόμο μπορεί και πρέπει να κάνει τους νεοναζί να επιστρέψουν στις τρύπες τους, όπως ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν η πίεση του κινήματος (σε συνδυασμό με τη μάχη ηγεμονίας στο στρατόπεδο της συντήρησης) οδήγησε στις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. 
Συγχρόνως, είναι η καλύτερη ευκαιρία να αναδείξουμε και να καταπολεμήσουμε τις εκδηλώσεις του θεσμικού ρατσισμού, που διαιρούν τους «από κάτω» και πάνε χέρι χέρι με την καταστολή όσων αντιστέκονται στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας και την επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις ετών. Αυτός ο Σεπτέμβρης μπορεί να γίνει η αφετηρία για να υλοποιήσουμε ένα ιστορικό καθήκον: να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση, να τσακίσουμε τους νεοναζί.  

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία