Δίκτυα αντίστασης ενάντια στα χαράτσια

Φωτογραφία

Από τις αρχές Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης δούλεψε συστηματικά για να μπορέσει να εκφραστεί το κίνημα άρνησης πληρωμής ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Μετά τον ξεσηκωμό του Οκτώβρη και με αφορμή μια πετυχημένη εκδήλωση της Συνέλευσης Κατοίκων Ν. Κόσμου (Μικρόκοσμος 6/11), αποφασίσαμε να κινηθούμε με συγκεκριμένο σχέδιο.

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννης Κόνιας

Επιλέξαμε να απευθυνθούμε με ανοικτή επιστολή στους κατοίκους, τους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας. Μετά από μια καλά οργανωμένη κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/11, η Δημοτική αρχή μετατοπίστηκε. Από μια χλιαρή στάση ελεημοσύνης μόνο σε οικονομικά αδύναμους, αναγκάστηκε να αναλάβει τη νομική υποστήριξη όλων όσων αρνούνται ή αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

Τέσσερις μέρες μετά, στις 20/11, οργανώσαμε μια μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων. Με το δίπολο «δεν πληρώνουμε το χαράτσι – κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» ήρθαμε σε επαφή με νέο δυναμικό ανθρώπων. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Πήραμε πάνω μας την καμπάνια ενημέρωσης, μη διστάζοντας, εκτός από το δικό μας υλικό, να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα δελτία τύπου του Δήμου, μοιράζοντάς τα σε πόρτες πολυκατοικιών, λαϊκές, σούπερ μάρκετ. Εξηγώντας τα όρια της νομικής οδού, μιλούσαμε για την ανάγκη δημιουργίας δικτύου αντίστασης στις γειτονιές. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε την αποτροπή διακοπής και την επανασύνδεση ρεύματος.

Μέσα στις επόμενες μαζικές λαϊκές συνελεύσεις ωρίμασε η ιδέα να προχωρήσουμε σε «οργανωτική αποκέντρωση» σύμφωνα με τα 8 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης μας. Έτσι εκτός από τις κεντρικές λαϊκές συνελεύσεις βρισκόμαστε ανά ομάδες τοπικά. Με αυτό τον τρόπο γνωριζόμαστε καλύτερα, φτιάχνουμε δεσμούς εμπιστοσύνης, εντάσσουμε καινούργιους ανθρώπους στη δράση. Έτσι φτιάχνουμε ένα πραγματικό δίκτυο αντίστασης και αλληλεγγύης που το χρειαζόμαστε όχι μόνο για τη μάχη απέναντι στο χαράτσι. Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα. Χρειάζεται να μάθουμε να συζητάμε πιο συγκεκριμένα και να δρούμε καλύτερα.  

Μέχρι σήμερα πάνω από 1.700 σπίτια στη Ν. Σμύρνη έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το χαράτσι και κατέθεσαν δικαιολογητικά για νομική υποστήριξη. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότερα που δεν έχουν πληρώσει. Την προηγούμενη εβδομάδα, απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε ο Δήμος, για αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης για 1.492 κατοίκους, μέχρι να δικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, στις 29 Ιούνη…

Είναι φανερό ότι, αν και η κυβέρνηση υποχωρεί (ενδεικτική η τροπολογία που κατατέθηκε για αναστολή εντολών διακοπής ρεύματος και υπαγωγή σε εφορίες), δεν θέλει να ομολογήσει την ήττα της, δικαιώνοντας έστω και προσωρινά το κίνημά μας. Η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης, πιο ώριμη μετά τη σημαντική εμπειρία απέναντι στο χαράτσι, θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μαζί με λαϊκές συνελεύσεις και πρωτοβάθμια σωματεία είμαστε ανοικτοί σε συντονισμό και για άλλα μεγάλα ζητήματα τούτες τις δύσκολες μέρες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία