Δημόσια περιουσία: Το πρώτο θύμα του «έντιμου συμβιβασμού»;

Φωτογραφία

Ο δημόσιος πλούτος είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό και με αυτόν το γνώμονα οφείλουμε να κινηθούμε όλοι, κυβέρνηση, κόμμα και πολίτες

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Η συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπου στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων διαφάνηκε μια «ελαστικότητα» από την κυβέρνηση, ανησύχησε πολλούς και πολλές, από τις Σκουριές ώς το Ελληνικό και από την Κέρκυρα ώς τη Λέσβο.
Οι δηλώσεις στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την αγωνία για την τύχη των δημόσιων χώρων.
Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώνει ο Αλ. Φλαμπουράρης είναι το χαμηλό τίμημα που θα καταβάλει ο όμιλος Λάτση για το Ελληνικό. Επί λέξει οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας: «Εγώ έχω μιλήσει για αξιοποίηση, με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, εμείς έχουμε το οικόπεδο, οι άλλοι τα λεφτά, το παραχωρούμε με 50-50% τα κέρδη, όπως κάναμε με την αντιπαροχή».
Πολλές Νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασαν εκτάκτως και παρήγαγαν αποφάσεις ενάντια στην αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο και τα Ιόνια νησιά.
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Αθήνας, για το Ελληνικό, αναφέρει σε κείμενό της (10/3): «Αποκρούουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αντιπαροχής και τσιμεντοποίησης του πολύτιμου αυτού χώρου. Κανένα τίμημα ή ανταλλαγή δεν μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχο με την τεράστια βλάβη που θα προκύψει από την απώλεια του τελευταίου μεγάλου δημόσιας ιδιοκτησίας χώρου στο Λεκανοπέδιο».
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Στο opengov.gr ανακαλύπτουμε το άρθρο 24 (σε άσχετο νομοσχέδιο) με τίτλο: Κατάργηση/Εκκαθάριση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» – Συγχώνευση διά απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ ΑΕ». Που σημαίνει ότι το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΕ» επανέρχονται στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν. 
Να σημειώσουμε ότι η ΠΑΡΑΚΤΙΟ δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση και όση δημόσια περιουσία είχε περιέλθει σ’ αυτήν μπορούσε να διεκδικηθεί πίσω ευκολότερα. Με το νέο άρθρο 24, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου δεσμεύεται στο ΤΑΙΠΕΔ, απ’ όπου δεν ανακτάται χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση, ενώ οποιοδήποτε έσοδο προκύψει, υποχρεωτικά πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του χρέους! Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καταστροφική μόνο για το περιβάλλον. Υποτάσσει αέρα, νερό, έδαφος και υπέδαφος στο κυνήγι του κέρδους κάποιων λίγων. Μετατρέπει την υδρόγειο σε ιδιοκτησία του κάθε Λάτση!
Σωστά η συντρόφισσα Ελένη Πορτάλιου, στην Iskra, παρατηρεί: «Δεν πρόκειται για “έναν έντιμο συμβιβασμό” στον οποίο, κατά δήλωσή της, αποσκοπεί η κυβέρνηση ούτε μόνο για πλήρη αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Πρόκειται για απαξίωση των σημαντικών αγώνων που τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό την εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».
 Αντίστοιχα σκέφτεται και μας δηλώνει ο Γιάννης Δαρκαδάκης (συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π. Φαλήρου και ένας εκ των κατοίκων που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της παραχώρησης εδαφών του Π. Φαλήρου στην ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΕ): «Η παρ. 2 του άρθρου 24 πρέπει να αποσυρθεί. Το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση πρέπει να αντιστοιχεί και να εκφράζει τόσο τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις θέσεις του μαζικότατου κινήματος υπεράσπισης των ακτών και των παράκτιων δημόσιων εδαφών, των δασών κ.λπ. που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Για την κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, η στόχευση οφείλει με τον όρο αξιοποίηση να διασφαλίζει τη δημόσια ιδιοκτησία, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τη διαμόρφωση συνθηκών προς εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών όπως χώροι πρασίνου, άθλησης, πολιτιστικών εκδηλώσεων, μακριά από την «αξιοποίηση» που σχεδιάζουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που αποτελεί ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου».
Κι όποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνεται από «τους μέσα» επειδή ασκούν κριτική, η απάντηση έρχεται από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: «Οι διεκδικήσεις της κοινωνίας δεν εντείνουν την πίεση από τους δανειστές που δέχεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα αποτελούν διαπραγματευτικό όπλο, θέτοντας τα όρια πίσω από τα οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να υποχωρήσουμε. Ο δημόσιος πλούτος είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό και με αυτόν το γνώμονα οφείλουμε να κινηθούμε όλοι, κυβέρνηση, κόμμα και πολίτες». 
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγωνιστές που ακόμα σύρονται στα δικαστήρια υπερασπίζοντας τον δημόσιο πλούτο, οι «σκέτοι» ψηφοφόροι που πίστεψαν στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δεν γίνεται να πάθουν αμνησία και αυτολοβοτομή, για να εξυπηρετηθεί ένα απεχθές και παράνομο χρέος, που φορτώθηκαν αδίκως, για να «εξευμενίσουν» τους δανειστές παραχωρώντας τους γη και ύδωρ στην κυριολεξία. 
Γι’ αυτό προβλέπουμε ότι θα συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές το ψήφισμα που δημιουργήθηκε στο Avaaz.gr για να αποσυρθεί το Άρθρο 24, παρ. 2 που αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ.

(https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_Aposyrsi_arth24…;

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία