Διαδήλωση ΔΕΘ 2014: Μαζική, πολύχρωμη, δυναμική

Φωτογραφία

Η καθιερωμένη διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έδειξε ότι και φέτος οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους (λιγότερο) και με τους πολιτικούς φορείς της Αριστεράς (περισσότερο) και ειδικότερα με τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρόντες, σε επίμονη αναμονή να κληθούν με σοβαρό σχέδιο και τρόπο για να δώσουν μεγαλύτερες και νικηφόρες μάχες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Στις πορείες που έγιναν (δυστυχώς και πάλι διαφορετικές) στις 6 Σεπτέμβρη, υπήρχαν πανό μεγάλων σωματείων και ομοσπονδιών (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΠΕ, ΟΑΕΔ, ΨΝΑ, πρώην ΟΕΕ, ΕΡΤ). Μαζί με ανασφάλιστους, «διαθέσιμους» και εργατικά κέντρα, συγκέντρωναν όλα τα αιτήματα της τάξης μας, για εργατικές κατοικίες, δημόσια δωρεάν υγεία, ρεύμα-νερό-λιμάνια-ορυκτό πλούτο, δημόσια αγαθά, ασφάλιση, ενάντια σε διαθεσιμότητες-απολύσεις, ενάντια στον ΕΝΦΙΑ.
Τον τόνο έδιναν οι μαχητικές, αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που τις χειροκροτεί όλη η εργαζόμενη κοινωνία, με τις μοβ σημαίες τους. Πάνω από τις μοβ σημαίες των καθαριστριών, τα κόκκινα μπαλόνια «Ούτε γουλιά Coca-Cola» των εργαζομένων της εταιρείας, που μαζί με τον κόσμο που τους συμπαραστέκεται μποϊκοτάροντας τα προϊόντα, έχουν καταφέρει πλήγμα σε άλλη μια ιδιωτική επιχείρηση που απολύει παρότι έχει κέρδη.
Η συνδικαλιστική Αριστερά των εργαζομένων συναντήθηκε στη διαδήλωση με την πολιτική Αριστερά και όλα τα ζωντανά και δυναμικά κομμάτια που αντιστέκονται: Οι παλαιστινιακές σημαίες ανέμιζαν μαζί με τις σημαίες του ΜΕΤΑ και ανάμεσα στα πανό του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις σημαίες και τα πανό της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό (ΚΑΡ). Από κοντά και το πανό της ΔΕΑ: με ζωντάνια και πολλά συνθήματα, με κόκκινες σημαίες, αντιρατσιστικές πικέτες και αλληλεπίδραση με τον κόσμο που περνούσε στο πλάι.
«Ή εμείς ή αυτοί»
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει από πολλούς νομούς. Από την Πιερία, τη Λάρισα, την Καβάλα, την Αθήνα, τις Σέρρες, από συνοικίες της Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τον Παύλο Μελά, το κέντρο, την Καλαμαριά, τους Αμπελοκήπους-Μενεμένη. Τα συνθήματα στα πανό «Ή εμείς ή αυτοί», «Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε», «Οι αγώνες του λαού μας αφετηρία ανατροπής», δηλώνουν ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι θέλει και πώς μπορεί να το επιβάλει στους «από πάνω». Παρούσα και δυναμική η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με το πανό της «Ενάντια στο φόβο και την υποταγή - το μέλλον της γενιάς μας η ανατροπή». 
Το έμψυχο δυναμικό από εργαζομένους, συνδικαλιστές, οργανωμένους αριστερούς, αντιρατσιστές, αντιιμπεριαλιστές, είναι υπαρκτό, επαρκές και εμφανίστηκε στη διαδήλωση της φετινής ΔΕΘ. Η ενοποίησή του, σε κοινούς αγώνες αντίστασης και νίκης, με κοινωνικά, εργατικά και πολιτικά αιτήματα, είναι μια υπόθεση εφικτή για μια Αριστερά που παίρνει σοβαρά το ρόλο της και οργανώνει συνειδητά, με σχέδιο και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την αντεπίθεση στο υπάρχον σύστημα.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία