Δώστε λεφτά για την υγεία, όχι για εξοπλισμούς και την αστυνομία!

Πανώ ΟΕΝΓΕ

Ο ένας χρόνος απανωτών αποτυχημένων προσπαθειών για να αντιμετωπιστεί η πανδημία Covid-19 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι δεκάδες νεκροί που μετράμε κάθε μέρα δεν είναι αρκετοί για να παραδεχθούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του την αποτυχία τους. 
Η εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που ήταν πάντα η πυξίδα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης δεν αφήνει να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν επιτρέπει να δοθούν λεφτά για να προσληφθούν γιατροί και νοσηλεύτριες-ες, παρά το ότι σε πολλά νοσοκομεία εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις για προσλήψεις. Δεν επιτρέπει να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της επαρχίας. Δεν επιτρέπει να δοθούν λεφτά για να μπορούν να αγοραστούν αναπνευστήρες και ότι άλλο χρειάζεται σε εξοπλισμό από τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν επιτρέπει την ολική επίταξη νοσοκομείων και κλινικών του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση ενώ αντίθετα, μετατρέπει ολόκληρα νοσοκομεία σε νοσοκομεία Covid-19, παίζοντας με τις ζωές όχι μόνων των ασθενών από Covid-19 αλλά και των ασθενών από τις υπόλοιπες ασθένειες που δεν θα έχουν ούτε αυτοί κρεβάτια να νοσηλευτούν.


Αυτή η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν έχει κανένα πρόβλημα να μένουν ασθενείς από τον Covid-19 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανοίξουν άρον-άρον την τουριστική βιομηχανία με τα «πράσινα» διαβατήρια παρότι τα κρούσματα ξεπερνούν τις 3.500 καθημερινά και ξανανοίγοντας το χιλιοειπωμένο παραμύθι της ατομικής ευθύνης. Δεν φταίνε όλα τα παραπάνω για την αποτυχία τους, δεν φταίνε τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν. Δε φταίει ότι αντί για γιατρούς και νοσηλεύτριες προτιμούν να προσλαμβάνουν αστυνομικούς για να επιβάλλουν το κράτος-τρομοκράτη που στήνουν ακόμη και στις γειτονιές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΝΔ φταίει ο λαός. Ο λαός που συνωστίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο λαός που βγαίνει στις πλατείες και τα πάρκα για να αναπνεύσει, ο λαός που αντιστέκεται στα αντεργατικά μέτρα που περνάει συνεχώς η κυβέρνηση. Η νεολαία που αντιστέκεται στο νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή Αστυνομία, που αντιστέκεται στις γειτονιές και προσπαθεί να υπερασπιστεί τα βασικά δικαιώματα.


Αυτή η ανοιχτά ταξική πολιτική, που φέρνει θάνατο, φτώχεια και καταστολή για τους πολλούς, είναι που υποκινεί τις εκρήξεις οργής και τις μαζικές κινητοποιήσεις που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, στο κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις. 


Για όλους εμάς τους από κάτω ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος της συλλογικής ευθύνης, της συλλογικής πάλης για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Στις 7 Απρίλη οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία μάς έδωσαν άλλη μια ευκαιρία να αγωνιστούμε όλοι μαζί με συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς (μάλλον στις 6/5) μπορεί να γίνει το σημείο συνάντησης όλων των κινημάτων ενάντια σ’ αυτή την κυβέρνηση, ενάντια στο σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.

Όλοι μαζί διεκδικούμε: 
• Άμεση χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας – μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία • Επίταξη χωρίς χρηματοδότηση των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών – Όχι στην κοροϊδία της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών 
• Καταπολέμιση της υπερμετάδοσης στους χώρους εργασίας (δωρεάν τεστ, μάσκες στους εργαζόμενους, άδειες κλπ)
• Όχι στις διώξεις συνδικαλιστών υγειονομικών