Εκλογές στην ΕΙΝΑΠ: Ήττα του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Φωτογραφία

Διεξήχθησαν την Πέμπτη 10 Μάρτη οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), που θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Απρίλη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Από τα αποτελέσματα αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ήττα του μνημονιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού και των στηριγμάτων του. Οι δυνάμεις του Μετώπου (ΣΥΡΙΖΑ) χάνουν περίπου 3% του ποσοστού που είχαν το 2013 και οι «Ιατροί Μπροστά», το κοινό ψηφοδέλτιο που κατέβασαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, καταρρέουν καθώς παίρνουν μόλις 9% (από ΠΑΣΚ 8,6% και ΙΑΣΥ 6,7% στις εκλογές του 2013).
Σε συνδυασμό με τη σαφή φθορά της ΔΗΚΝΙ, της παράταξης της ΝΔ, παρότι κρατάει την πρώτη θέση, δείχνει ότι οι γιατροί που προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν με βασικό κριτήριο να καταδικάσουν τους εκπροσώπους των μνημονιακών πολιτικών στα νοσοκομεία. Η συμμετοχή στις εκλογές επηρεάστηκε από τις πολιτικές του μνημονίου, καθώς πολλοί γιατροί έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, πολλοί με δυσκολία βρήκαν ακόμη και το χρόνο να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν, ενώ μεγάλος αριθμός ειδικευόμενων μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά με μισθό της προκοπής και καλές συνθήκες εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγγεγραμμένοι το 2013 ήταν περίπου 8500 και στις φετινές εκλογές 7700 από τους οποίους ψήφισαν μόλις 3870 (το ποσοστό συμμετοχής έπεσε από το 55% στο 50%).
Σταθερά τη δεύτερη θέση κρατάει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή [ΑΡΣΙ, Νυστέρι, Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών (ΡΕΙ), που συγκροτήθηκε κυρίως από υποψήφιους που διαχωρίστηκαν από τη φιλοκυβερνητική παράταξη του Μετώπου και ανεξάρτητοι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί].
Το ψηφοδέλτιο της ενωτικής αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς εκλέγει 3 έδρες στο νέο ΔΣ και 22 αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα στα νοσοκομεία που υπήρχαν υποψήφιοι της ΡΕΙ, όπως στα Σωτηρία, Ασκληπιείο, Ερυθρό, Θριάσιο, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ανεβάζει σημαντικά τα ποσοστά του με παράλληλη μεγάλη μείωση των εκλογικών ποσοστών του Μετώπου.
Είναι θετικό γεγονός, σε συνδυασμό με την άνοδο σε ψήφους και ποσοστά που έχει η παράταξη ΔΗΠΑΚ του ΚΚΕ, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δείχνουν να θέλουν να σπάσουν το διεφθαρμένο μειοψηφικό προνομιούχο στρώμα μεγαλογιατρών του κατεστημένου, που συνεχίζει την ασυδοσία της κερδοσκοπίας με τα φακελάκια και τις μίζες, και κοιτάζουν προς τα αριστερά για να απαντήσουν στην προσπάθεια να διαλυθεί η δημόσια περίθαλψη με τη συνέχιση των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση και τον περιορισμό και την κατάργηση των δημόσιων δομών και την υποχρέωση ανάδειξης του ιδιωτικού τομέα σε κυρίαρχο πάροχο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία