Επέτειος της δολοφονίας του Π. Φύσσα: Ελπιδοφόρες οι διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα

Φωτογραφία

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και πολλών ακόμα φορέων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Στην Αθήνα, το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, το ενωτικό κάλεσμα από τις βασικότερες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες (ΚΑΡ, Δίκτυο, ΚΕΕΡΦΑ, Συντονισμός σωματείων και Αντιφασιστικός Συντονισμός) λειτούργησε για άλλη μια φορά συσπειρωτικά –όπως και στις 18 Μάρτη– κινητοποιώντας αρκετές χιλιάδες ανθρώπων που βάδισαν από τη Βουλή ως τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων. 
Ήταν μια σημαντική εξέλιξη στις διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που έκανε καθαρά και δυνατά τη σύνδεση της απόπειρας ανάπτυξης των νεοναζί με τη ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θρέφουν τους νεοναζί. 
Με συνθήματα όπως «Να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ» και «Ποτέ ξανά φασισμός», καθώς και αντιρατσιστικά και αντιμνημονιακά συνθήματα, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις (ανάμεσά τους η ΛΑΕ με σημαντική κινητοποίηση) δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να επιβάλουν την ισόβια καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών των δολοφονιών του Φύσσα και του Λουκμάν, καθώς και των δραστών εκατοντάδων επιθέσεων εναντίον μεταναστών και ντόπιων εργαζομένων και νέων που δεν συνάδουν με τα άρια πρότυπα των νεοναζί. 
Σημαντική ήταν η παρουσία της μητέρας του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που χαιρέτισε τη συγκέντρωση στη Βουλή, όπως επίσης και του Κ. Μανταίου, εκπροσώπου του ΣΦΕΑ, που τόνισε τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στη χούντα με τη σημερινή μάχη απομόνωσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. 
Εξαιρετικά πολυπληθής στην Αθήνα ήταν η παρουσία μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κοινοτήτων τους, καταδικάζοντας τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από το στρατό της κυβέρνησης της Μιανμάρ, συνδυάζοντας τον αγώνα των Ροχίνγκια με τον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα στην Ευρώπη. 
Δύο μέρες μετά την κεντρική διαδήλωση στην Αθήνα, δεκάδες συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές βάδισαν από το μνημείο της δολοφονίας του Παύλου στο Κερατσίνι ως το Καστράκι στο λιμάνι του Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσαν συγγενείς και φίλοι του Παύλου στη μνήμη του. Η συναυλία –παρά τα δακρυγόνα των ΜΑΤ που έστησαν «κλεφτοπόλεμο» με ομάδα νεαρών έξω ακριβώς από το χώρο της συναυλίας– συγκέντρωσε χιλιάδες νέους ανθρώπους. 
Αντίστοιχα δεν πτόησαν τους διαδηλωτές της Αθήνας το μπλόκο των ΜΑΤ του κ. Τόσκα στην πορεία όταν για άλλη μια φορά μας απαγορεύτηκε να περάσουμε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ, ούτε όμως και οι επιθέσεις με δακρυγόνα καταμεσής στα μπλοκ των οργανώσεων κατά την επιστροφή της πορείας προς το Μετρό Αμπελοκήπων. 
Αποδείχτηκε πως το κίνημα έχει μνήμη και αποφασιστικότητα να συνεχίσει τον αγώνα για να σβήσει ο φασισμός και να περιθωριοποιηθεί η ΧΑ, παρά και ενάντια στις πλάτες και στο ξέπλυμα των νεοναζί που επιχειρείται από πολλές πλευρές. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι τέλους.

 

Αντιφασιστικό φεστιβάλ στην Πτολεμαΐδα

Επιτυχημένο το αντιφασιστικό φεστιβαλάκι της ΚΑΡ στην Πτολεμαΐδα στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα, χάρη σε όσους πήγαν, στήριξαν οικονομικά αλλά και δούλεψαν γι’ αυτό. Αντιφασίστες μαθητές της πήραν πάνω τους τη διοργάνωση, και βρήκαν ανταπόκριση από τη νεολαία της πόλης που δεν προτίμησε άλλες συναυλίες ή το ετήσιο κεντρικό πανηγύρι εκείνη την ημέρα. Με συζήτηση, ποίηση, χορό και τραγούδι δόθηκε το αντιφασιστικό στίγμα και μπήκαν οι βάσεις για αντίστοιχα πράγματα στο μέλλον. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία