Η αντιρατσιστική καμπάνια για τις διαδηλώσεις της 18ης Μάρτη στην τελική ευθεία

Φωτογραφία

Σταματήστε το έγκλημα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Λίγες μέρες απομένουν για τη διεθνή αντιρατσιστική κινητοποίηση της 18ης Μάρτη και η πανελλαδική καμπάνια εκατοντάδων φορέων που συνδιοργανώνουν τις διαδηλώσεις βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, ο Βόλος, η Ξάνθη, η Μυτιλήνη και η Χίος είναι μερικές από τις πόλεις όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις 18 Μάρτη. Ο κόσμος της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έχει καθημερινή επαφή με τα προσφυγικά στρατόπεδα δραστηριοποιείται για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Όσα διαδραματίζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων που δικάζουν τους νεοναζί (από τη δίκη της ΧΑ μέχρι τη συνεχιζόμενη δίκη των νεοναζί του Αγίου Παντελεήμονα για την επίθεση του 2010 στην «Ελεύθερη Αττική» και τον Αλέκο Αλαβάνο), όπως και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των φασιστών που απαντιούνται με μαζικές κινητοποιήσεις του κινήματος (από τα σχολεία στις γειτονιές του Πειραιά μέχρι την παλλαϊκή συμπαράσταση στον διωκόμενο δήμαρχο Πάτρας Πελετίδη), τροφοδοτούν τη συμμετοχή πολλών απλών ανθρώπων στις διαδηλώσεις της 18ης Μάρτη.
Δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ, έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα για τις 18 Μάρτη και στηρίζουν οικονομικά την κοινή καμπάνια. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σωματεία όπως η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κ.λπ.) έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Μαζί τους δημοτικές κινήσεις από πολλούς δήμους της Αττικής (όπως το «Πόλης Ξεκίνημα» στην Αθήνα ή το «Κόντρα στο Ρεύμα» της Νίκαιας), που θα βρεθούν στα συλλαλητήρια με τα δικά τους μπλοκ.
Προσφυγικά στρατόπεδα
Τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν και συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και οι εξορμήσεις με πολύγλωσσα φυλλάδια στους πρόσφυγες των στρατοπέδων του Ελληνικού, του Ελαιώνα, του Σχιστού και του Σκαραμαγκά. Εκατοντάδες ακτιβιστές, μέλη της Αριστεράς και αντιρατσιστικών οργανώσεων (ανάμεσά τους η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών), συναντούν τους πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα υποτιθέμενα «κέντρα φιλοξενίας» τους, όπως στο Ελληνικό. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα στρατόπεδα παραμένουν κλειστά για τους ανθρώπους του κινήματος, όπως στο Σχιστό, η καμπάνια της 18ης Μάρτη είναι ήδη τμήμα της συζήτησης των προσφύγων του στρατοπέδου, μέσω των προσφυγόπουλων που επιστρέφουν από τα απογευματινά μαθήματα σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής, παίρνουν φυλλάδια της 18ης Μάρτη από ακτιβιστές στην είσοδο του στρατοπέδου και τα διανέμουν στις οικογένειές τους. Στον Ελαιώνα πρόσφυγες που είναι μαθητές του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών οργανώνουν τη συμμετοχή κι άλλων προσφύγων του στρατοπέδου και συμμετέχουν στις εξορμήσεις του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών μέσα στο χώρο διαμονής τους. Στο Λαύριο, οι Κούρδοι πρόσφυγες ήδη προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στη διαδήλωση της 18ης Μάρτη στην Ομόνοια. Μαζί με τη συμμετοχή πολλών μεταναστευτικών οργανώσεων και προσφυγικών συλλογικοτήτων που αποτελούν τμήμα του αντιρατσιστικού κινήματος εδώ και πολλά χρόνια, όλα δείχνουν πως στις 18 Μάρτη στην Αθήνα θα ξανακουστεί δυνατά η φωνή των προσφύγων και των μεταναστών.
Η ΚΑΡ και το ΚΣΜ
Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, πέρα από τη συμβολή τους στην κοινή καμπάνια των φορέων για τις 18 Μάρτη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη, έχουν εκδώσει και τις δικές τους αφίσες και προκηρύξεις με κέντρο τη διεκδίκηση για «Ανοιχτά σχολεία, σύνορα, κέντρα φιλοξενίας». Οργανώνουν εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε πλατείες και γειτονιές σε συνεργασία με κάθε διαθέσιμη τοπική συλλογικότητα που θεωρεί τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό σημαντική υπόθεση των απλών ανθρώπων εκεί όπου ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται. Συνδιοργανώνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις μαζί με συνδικάτα και τοπικούς φορείς σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Νίκαια και το Λαύριο. Μαζί με μαθητές και φοιτητές μοιράζουν προκηρύξεις για τις 18 Μάρτη στα σχολεία και στις σχολές τους. Στόχος, η διεύρυνση του δικτύου συλλογικοτήτων και απλών ανθρώπων που την επόμενη μέρα μετά τις 18 Μάρτη θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, μαζί με τον αγώνα για καλύτερη ζωή για όλους με την ανατροπή της μνημονιακής λιτότητας.
Λαϊκή Ενότητα
Ιδιαίτερη σημασία, τέλος, έχει η ενεργή συμμετοχή και στήριξη των κινητοποιήσεων της 18ης Μάρτη από οργανώσεις και κόμματα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ανάμεσά τους η Λαϊκή Ενότητα που έχει ήδη εκδώσει κάλεσμα για τη διαδήλωση της 18ης Μάρτη στην Αθήνα, στηρίζει τις εξορμήσεις και τις αφισοκολλήσεις σε μια σειρά περιοχές της χώρας και οργανώνει αντιφασιστικές εκδηλώσεις (Θεσσαλονίκη). Η σύνδεση της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής πάλης με τον κοινό αγώνα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και στις διευκολύνσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην πολεμική του μηχανή που βομβαρδίζει στη Συρία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Το ίδιο σημαντικός είναι ο αδιάσπαστος κοινός αγώνας ενάντια στη μνημονιακή λιτότητα που χτυπά αδιακρίτως ντόπιους και αλλοδαπούς, καταδικάζοντας όλους μαζί σε ανέχεια και εξαθλίωση και επιβάλλει τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου αντίστασης.
Οι τελευταίες μέρες που απομένουν μέχρι τις διαδηλώσεις της 18ης Μάρτη μπορούν και πρέπει να σημάνουν για όλους μας παγκινητοποίηση για την επιτυχία της καμπάνιας. Το στοίχημα της 18ης Μάρτη δεν αφορά μόνο την αντίσταση στο ρατσισμό και το φασισμό. Μπορεί να σημάνει την αρχή της κλιμάκωσης της ευρύτερης αντίστασης απέναντι σε όλα τα δεινά που βιώνει ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και να αποτελέσει σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα που οδηγεί στην ενεργοποίηση πολλών χιλιάδων ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια κατέβηκαν στους δρόμους και περιμένουν ένα ισχυρό μήνυμα αγώνα για να ξανακινητοποιηθούν. Στο χέρι μας είναι να αρπάξουμε την ευκαιρία της 18ης Μάρτη και να της δώσουμε τη συνέχεια που της αξίζει.

Τα καλέσματα για το Σάββατο 18 Μάρτη σε Αθήνα-Πάτρα-Θεσσαλονίκη: 
-Αθήνα: 3 μ.μ., Ομόνοια
-Θεσσαλονίκη: 12 μ., Άγαλμα Βενιζέλου
-Πάτρα: 12 μ., Πλατεία Γεωργίου

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία