Η δημόσια υγεία ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών

Φωτογραφία

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με απόφαση της ομοσπονδίας τους, της ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιούν την Τετάρτη 20 Μάη πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία είναι σε οριακό σημείο. Η κατάργηση του πεντάευρου από την κυβέρνηση υπήρξε ένα θετικό βήμα –που όμως φαίνεται προσωρινά και υπό το βάρος των εκβιασμών που ασκούνται από τους καπιταλιστικούς θεσμούς και τους τοκογλύφους δανειστές να μένει μόνο του και είναι πολύ λίγο για να καλύψει τα πραγματικά προβλήματα.
Οι διοικήσεις
Οι μνημονιακές διοικήσεις των νοσοκομείων παραμένουν στις θέσεις τους με προσανατολισμό να παραδοθεί το άψυχο κουφάρι της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες. Η έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης οδηγεί σε εκφυλιστικά φαινόμενα. Γιατί μόνο εκφυλιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι παραλίγο να στηθεί ένας πόλεμος ενάντια στους εργαζόμενους που διεκδικούσαν το αυτονόητο: να πληρωθούν δηλαδή την υπερωριακή τους εργασία (εφημερίες).
Αν κρίνουμε τι πρέπει να πληρωθεί αυτήν τη στιγμή, οι δόσεις στους δανειστές ή γάζες και γάντια που σε πολλά νοσοκομεία έχουν γίνει είδος πολυτελείας, τότε αυτονόητα η επιλογή θα έπρεπε, για μια κυβέρνηση όπου συμμετέχει η Αριστερά, να είναι η δεύτερη. Με το ίδιο σκεπτικό έπρεπε ήδη από τον εσωτερικό δανεισμό, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά δημόσιων φορέων και οργανισμών, να είχαν προβλεφθεί τα κονδύλια τουλάχιστον για τις 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας.
Επειδή όλοι γνωρίζουν, όμως, ότι και αυτά δεν θα ήταν αρκετά, το βήμα που χρειάζεται για να ξανανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως το Λοιμωδών και το Γενικό Πατησίων, όπως προεκλογικά υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η γενναία απόφαση ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ για τοκοχρεολύσια, για να υπάρξουν όλο και περισσότερα νοσοκομεία, όλο και περισσότερα και πλήρως εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας που θα καλύψουν τη δέσμευση για πλήρη και άμεση πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους. Για να εξασφαλιστεί ότι θα σταματήσει η κερδοσκοπία των εργολάβων που εκμεταλλεύονται βάρβαρα εκατοντάδες εργαζόμενους για την καθαριότητα και τη φύλαξη των νοσοκομείων.
Οι εργαζόμενοι
Τη λύση απέναντι σε αυτά τα προβλήματα μπορούν να δώσουν εκείνοι που οδήγησαν στην πτώση τη μαύρη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να δώσουν την ώθηση στην κυβέρνηση να σταματήσει μια και καλή τον εφιάλτη που έχει δημιουργηθεί στην υγεία από τις πολιτικές των μνημονίων και τους εκβιασμούς των δανειστών.

Καθοριστική η δράση του ΣΥΡΙΖΑ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσουν οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της δημόσιας υγείας σε συνελεύσεις, από 11 ως 15 Μάη. Η δράση των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική ώστε η συμμετοχή στην απεργία της 20ής Μάη αλλά και η συνέχεια στους χώρους να πάρει χαρακτήρα πλατιάς και μαζικής δράσης για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και του ΜΕΤΑ χρειάζεται να συμβάλουν ώστε έγκαιρα να υπάρξουν ανακοινώσεις σωματείων ή/και των παρατάξεων για την απεργία. Έγκαιρα να οργανωθούν περιοδείες και γενικές συνελεύσεις και η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Μάη.
Η συμφωνία στο Eurogroup του Φλεβάρη που συνοδεύεται  από την αποδοχή πληρωμής του χρέους και την άρνηση του δικαιώματος για μονομερείς ενέργειες, έχουν δημιουργήσει στους χώρους εργασίας προβληματισμό και αναμονή για τις εξελίξεις. Ο κόσμος χρειάζεται να μάθει την αλήθεια γι’ αυτό, όπως και για την υποκρισία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που τολμάνε, ενώ δεν οργάνωσαν καμιά ουσιαστική μάχη ενάντια στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας τα προηγούμενα χρόνια, να βγάζουν δήθεν επαναστατικά καλέσματα για την τραγική κατάσταση στην οποία όντως βρίσκεται η δημόσια υγεία. Και ταυτόχρονα να γνωρίσει ότι οι συνδικαλιστές της Αριστεράς δεν πρόκειται να γίνουν τυπικοί χειροκροτητές οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά θα απαιτήσουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της, τόσο οι προεκλογικές όσο και αυτές διά του στόματος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα την 1η του περασμένου Απρίλη.
Καθώς επίσης ότι οι ίδιοι συνδικαλιστές θα είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν μια κυβέρνηση εφόσον είναι προσανατολισμένη σε αυτά τα μέτρα και όσο οι δανειστές και η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συνεχίζουν να εκβιάζουν για να μη γίνει πράξη το πρόγραμμά της και να καταρρεύσει οριστικά η δημόσια υγεία. Από αυτές τις εξαγγελίες οι εργαζόμενοι στην υγεία που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΜΕΤΑ δεν μπορούν να πάνε ούτε ένα εκατοστό πίσω.
Αντίστοιχα οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να οργανώσουν συσκέψεις ή συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά για να μπορέσουν με συνέπεια να συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση.

Περί συνέχειας του κράτους (του Σαμαρά;) στα νοσοκομεία

Ακούμε συχνά από κυβερνητικά στελέχη ότι «το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια». Είναι όμως το κράτος κάτι ουδέτερο; Στο χώρο των δημοσίων νοσοκομείων επί κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών συγγενών, το στυγνό πρόσωπο του κράτους ήρθαν να ενσαρκώσουν εμβληματικές μορφές όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Είναι αδιανόητο λοιπόν να συνεχίζονται οι ακροδεξιές πολιτικές και επιλογές.
Μιλάμε για το πρόγραμμα Health in Action, τη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία GIZ και την ΕΣΑΝ Α.Ε. Αυτά είναι τα δύο τερατουργήματα που μας κληροδότησαν οι ακροδεξιοί που αναγκαστήκαμε να υποστούμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από αυτούς γλιτώσαμε, γιατί πρέπει να μας στοιχειώνουν ακόμα τα αίσχη τους;
Η γερμανικών συμφερόντων GIZ, ως γνωστόν, κυριολεκτικά θησαυρίζει από εργολαβίες σε τριτοκοσμικές χώρες όπου επελαύνει το ΔΝΤ με το πρόσχημα ότι προσφέρει τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς... Όσοι έχουν πρόσβαση στα βιογραφικά των στελεχών αυτών και στα αξίας 10.000.000 ευρώ πονήματά τους θα καταλάβουν ότι τέτοιες πρακτικές πρέπει να κοπούν μαχαίρι και όχι «να έχουν συνέχεια».
Τι να πει κανείς και για την ΕΣΑΝ Α.Ε., άλλη μία περίπτωση που προήλθε από τερατογένεση και πρέπει να ξηλωθεί άμεσα! Ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη η λογική της, εμβληματικός ο χαρακτήρας της. Η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να τελειώνει μια για πάντα και με αυτό το αίσχος.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία