Η δημόσια Yγεία εκπέμπει SOS

Μειώσεις για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Παρά την προπαγάνδα περί αυξήσεων που έχει στηθεί, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Η εξοικονόμηση που προβλέπεται από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου την τετραετία 2016-2019 είναι 682.158.699 ευρώ. Τόσο δηλαδή υπολογίζουν ότι θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη. Το «πάγωμα» της μισθολογικής εξέλιξης όλων των υπαλλήλων μέχρι τις 31-12-2017, καθώς και το γεγονός ότι μετά το «ξεπάγωμα» (από 1-1-2018) δεν θα ληφθούν υπόψη τα δύο «νεκρά» χρόνια, συνιστούν στην ουσία μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Για την ακρίβεια, το 2ετές πάγωμα στη μισθολογική εξέλιξη σημαίνει ότι θα χαθεί ένα μισθολογικό κλιμάκιο ύψους από 43 έως 60€ ανάλογα με την κατηγορία. Ταυτόχρονα στον αέρα βρίσκεται και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφού η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης είναι να έχει ευθυγραμμισθεί η χορήγησή του με τη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ως γνωστόν δεν προβλέπει την παροχή αντίστοιχου επιδόματος. Η κυβέρνηση κατάργησε ήδη το επίδομα αυτό για όσους εργαζόμενους έχουν άδεια μητρότητας,  ανατροφής, γονικής, εκπαιδευτικής, συμμετοχής σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ή σεμινάρια, ακόμα και κατά τη διάρκεια της 10ήμερης άδειας κλειστών τμημάτων. 
Αυτοί όμως που χτυπιούνται περισσότερο από το νέο μισθολόγιο είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση τους «ανταμείβει» για τη δουλειά τους τις νύχτες, τις Κυριακές και τις άλλες επίσημες αργίες με μειώσεις που ξεπερνούν το 20% στην παροχή της συγκεκριμένης αποζημίωσης. Τα παραδείγματα στους πίνακες που ακολουθούν, από την ιστοσελίδα του ΜΕΤΑ, ergasianet.gr, μιλάνε από μόνα τους.

[[{"fid":"2599","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"styles file-styles large media-element file-default","id":"styles-9-0"},"link_text":null}]]

 

Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»: Έτοιμη για λουκέτο η Αιματολογική Κλινική

Προς κλείσιμο οδεύει η Αιματολογική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι». Το κλείσιμό της θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τους κατοίκους όλου του νομού Αττικής. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κλινική είναι μία από τις 6 που υπάρχουν συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής. Σε αυτές νοσηλεύονται ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οξεία λευχαιμία, λεμφώματα, μυελώματα κ.λπ.
Όταν κατασκευάστηκε το νοσοκομείο προβλεπόταν η λειτουργία ειδικού χώρου με επιστημονικές προδιαγραφές δυναμικότητας 13 κλινών και μηχανήματα για μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν προβλεπόταν η νοσηλεία για αιματολογικούς ασθενείς. Κάτι που έγινε μέσα από την πίεση που άσκησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους. Το 2015 συνταξιοδοτήθηκαν δύο από τους γιατρούς της κλινικής οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στην Αιματολογική μόνο μία μόνιμη και μία επικουρική γιατρός και καθόλου νοσηλευτές, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να τη συγχωνεύσει με την Καρδιολογική Κλινική. Και μόνο τα ελαφρά αιματολογικά περιστατικά να νοσηλεύονται εκεί, ενώ τα βαριά στέλνονταν στα άλλα νοσοκομεία. 
Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στο οριστικό λουκέτο, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να έχει επιχειρήσει να συγχωνεύσει και το εργαστήριο της Αιματολογικής με τα υπόλοιπα εργαστήρια του νοσοκομείου. Ο δε προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αντιδρούν συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του σωματείου. Τις επόμενες μέρες έχουν κληθεί σε απολογία δύο νοσηλευτές του νοσοκομείου που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15 Γενάρη.

 

 

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Κρήτης

Η αύξηση των ασθενών λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης φανερώνει με δραματικό τρόπο την κατάρρευση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Τελευταίο παράδειγμα αυτό του νοσοκομείου στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
Η αύξηση των ασθενών της Παθολογικής Κλινικής από 21 σε 44 τους οδήγησε στο να τοποθετήσουν κρεβάτια νοσηλείας στους διαδρόμους. Αλλά και στο να μπουν σε κρεβάτια άλλων κλινικών όπως η Χειρουργική και η Καρδιολογική. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως είναι ότι ανοίχθηκε θάλαμος που ήταν κλειστός για νοσηλείες για μεγάλο χρονικό διάστημα με την υπόδειξη να μη χρησιμοποιείται η τουαλέτα του από τους ασθενείς και συνοδούς, αλλά να χρησιμοποιείται η τουαλέτα του διπλανού θαλάμου! Επίσης, σε δωμάτιο που ήταν κλειστό για νοσηλείες πάνω από 2 χρόνια και χρησιμοποιούνταν ως εφημερείο και γραφείο γιατρών τοποθετήθηκαν κλίνες ασθενών και μετατράπηκε σε θάλαμο νοσηλείας στην κλειστή πτέρυγα του τέταρτου ορόφου του νοσοκομείου, σε αντίθεση με την υπάρχουσα απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου.
Είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές που έχουν γίνει στη δημόσια υγεία για να εφαρμοσθούν τα μνημόνια δημιουργούν συνθήκες στις οποίες κανένα οργανωμένο σχέδιο για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η αύξηση των ασθενών λόγω της εποχικής γρίπης, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης χρειάζεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, τα μέλη των ΔΣ των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων της Κρήτης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΥΠΕ Κρήτης καθώς τα προβλήματα δεν σταματούν στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Τα πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού υπολειτουργούν επίσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να συσσωρεύονται στα νοσοκομεία, όπου κυριαρχεί η έλλειψη υλικών και προσωπικού. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, το ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012, υπάρχει κενό 650 οργανικών θέσεων και 150 κρεβατιών. 
Με συγχωνευμένες κλινικές, με ράντζα, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα υγείας σε μονάδα υγείας. Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Τα ρεπό και οι άδειες είναι εκατοντάδες σε όλες τις υπηρεσίες. Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο δουλεύουν 300 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (5μηνα, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σπουδαστές του ΟΑΕΔ, μέσω ΕΛΚΕ) που αντί να εκπαιδεύονται βγάζουν κανονικές βάρδιες στο νοσοκομείο. Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα των προβλημάτων. Η ουσία δεν θα άλλαζε. 
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης και γενικά στη δημόσια υγεία και όλοι μας χρειάζεται να συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα, όπως γίνεται σε πολλές πόλεις της περιφέρειας τους τελευταίους μήνες, απαιτώντας τα λεφτά που πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους να δοθούν στη δημόσια υγεία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία