Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ συνεχίζεται

Φωτογραφία

Συνεχίζονται οι δράσεις ενάντια στην πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ από τα συνδικάτα των λιμενεργατών, κοινωνικούς φορείς του Πειραιά, δημοτικές παρατάξεις της περιοχής και τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Πέρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συχνές συζητήσεις-εκδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ξεκίνησε και διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών από πρωτοβουλία πολιτών με τίτλο «Ο Πειραιάς είναι δημόσιο λιμάνι» και στόχο να σταματήσει ο διαγωνισμός παραχώρησης και να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. 
Τις τελευταίες μέρες, υπήρξε αντιπαράθεση των εργαζομένων στον ΟΛΠ με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανανέωση της ΣΣΕ, που βρίσκεται στον τελευταίο μήνα της μετενέργειας. Θέμα που παραπέμφθηκε στο νέο ΔΣ του Οργανισμού, που μόλις ανέλαβε. 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για τα οκτώ φορο-προνόμια της Cosco (που της δόθηκαν παράνομα το 2008 επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή με τη Σύμβαση Παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά), η οποία προβάλλει ως φαβορί του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ. Στη σχετική απόφαση, η ΕΕ ζητά να καταργηθούν οι εν λόγω φοροαπαλλαγές και μέχρι τις 12/8 το Δημόσιο να εισπράξει με τους νόμιμους τόκους όλα τα χρήματα τα οποία κέρδισε η κινεζική εταιρεία μέσω των συγκεκριμένων διευκολύνσεων.
Σε οργισμένη ανακοίνωσή της για την εξέλιξη αυτή, η ΟΜΥΛΕ σημειώνει ότι «αντί η κυβέρνηση να σπεύσει να ακυρώσει τις φοροαπαλλαγές και να ζητήσει αναδρομικά τα ποσά που έχουν δοθεί παράνομα στην Cosco, όπως επιβάλλει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λειτουργεί υπέρ της Cosco και κατά του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ». Και όντως είναι εξοργιστικό να χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στην κινεζική εταιρεία, τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα έχουν πληγεί από συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία και τις δραματικές περικοπές δαπανών. 
Παρά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση της ΕΕ (χωρίς το ειδικό καθεστώς προνομίων περιορίζονται τα κέρδη της χρήσης του λιμανιού για την Cosco και ίσως ανοίγει ο δρόμος για επανεξέταση των σχετικών συμβάσεων), το μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κριθεί από τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των αντιδράσεων ενάντια στην επιχειρούμενη παραβίαση μιας διαχρονικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο, όπως και των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, που έκαναν λόγο για «τέλος στα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων». 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία