Η ταξική μάχη που έφερε τη νίκη του ΟΧΙ

Φωτογραφία

Από τις 29 Ιούνη ως και τη μέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δόθηκε σε όλους τους χώρους δουλειάς μια μεγάλη ταξική μάχη. Μια μάχη που οδήγησε σε μεγαλειώδη νίκη του ΟΧΙ, κόντρα σε εκβιασμούς, απειλές και τρομοκρατία που σε αγαστή συνεργασία εξαπέλυσαν οι δανειστές, οι ντόπιοι εργοδότες, οι πολιτικοί τους εκφραστές και τα τσιράκια τους στα μεγάλα ΜΜΕ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, οι δυνάμεις της Αριστεράς και ειδικότερα οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ρίχτηκαν στη μάχη υπέρ του ΟΧΙ, βρέθηκαν μπροστά σε μια εκπληκτική εικόνα. Οι εργαζόμενοι εκφράζονταν, σε υπέρογκα ποσοστά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση ή το τι είχαν ψηφίσει στις εκλογές του περασμένου Γενάρη, υπέρ του ΟΧΙ.
Χαρακτηριστική η εικόνα στο νοσοκομείο ΨΝΑ-Δαφνί, όπου στην περιοδεία που έκανε η παράταξη ΡΙΖΑΨΥ την Πέμπτη 2 Ιουλίου πολλές νοσηλεύτριες στις μονάδες κυκλοφορούσαν με κολλημένα στις ποδιές τους τα αυτοκόλλητα του ΟΧΙ. Και πώς να μη λένε ΟΧΙ νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που αναγκάζονται λόγω των μνημονιακών μέτρων να δουλεύουν μόνο με 2 νοσηλευτές στη βάρδια και να έχουν να φροντίσουν 42 και 43 ασθενείς.
Περιοδείες
Ο κόσμος της εργασίας την Παρασκευή 2 Ιουλίου ένιωθε τεράστια συγκίνηση και ξεσπούσε σε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στη χορωδία της ΕΡΤ, βλέποντας μαζί με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) τον ευρωβουλευτή του Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν να μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους. Μήνυμα νίκης του ΟΧΙ.
Ένας κόσμος που δεν έπεφτε θύμα της προπαγάνδας της παραπληροφόρησης, αλλά δεν έδινε και λευκή επιταγή στο ΟΧΙ, θέτοντας με τοποθετήσεις και αρκετά ερωτήματα το τι θα σημαίνει η επόμενη μέρα της νίκης του ΟΧΙ για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, όπως οι εργαζόμενοι της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 30 Ιουνίου, σε συζήτηση με το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη.
Αποφάσεις σωματείων
Οι αποφάσεις σωματείων και ομοσπονδιών έπεσαν βροχή υπέρ του ΟΧΙ. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΠΟΚΠ (ασφαλιστικά ταμεία), η ΠΕΝΕΝ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταφορών Ελλάδας, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων από τα νοσοκομεία ΨΝΑ-Δαφνί, Ασκληπιείο, ΑΧΕΠΑ, Αγ. Νικολάου Κρήτης, Λαϊκό, Αττικόν, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, επιτροπές εργαζομένων όπως αυτή των εργαζομένων στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο Γέρακα, το ΣΕΤΤΕΑ, τα σωματεία εργαζομένων στην ACS, τη Γενική Ταχυδρομική, τη Union DHL Express Hellas, ο ΣΥΒΧΑ, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, το Σωματείο Εργαζομένων Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων, το Σωματείο Βάσης Ανέργων Άρτας (ΣΩΒΑ) και δεκάδες ακόμη συνδικάτα και παρατάξεις βροντοφώναξαν ότι δεν ανέχονται άλλα μνημόνια, δεν θέλουν άλλη λιτότητα, δεν ανέχονται τους εκβιασμούς.
Η εργατική τάξη δεν λύγισε. Κόντρα στους εκβιασμούς, τις απειλές, τα λοκ-άουτ και κάθε είδους τακτική της εργοδοσίας, ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το ΟΧΙ όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των ερευνών των εταιρειών δημοσκόπησης αλλά και όπως αποδεικνύουν τα συντριπτικά ποσοστά υπέρ του ΟΧΙ στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.
Οι εργοδότες έκαναν ό,τι μπορούσαν. Σε υποχρεωτικές άδειες ανάγκασε τους εργαζόμενους η «E Value» καθώς και εργοδότες από τον κλάδο του Τύπου και Χάρτου. Εκβιασμούς και τρομοκρατία σε «ΝΙΣΣΑΝ Θεοχαράκης» και «Icap» καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Τη μη καταβολή μισθών για τον Ιούνη ανακοίνωσε η εργοδοσία σε «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ», Ιατρικό Κέντρο και «METROPOLITAN». Στη Φθιώτιδα κατασκευαστικές εταιρείες δίνουν υποχρεωτικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, εργολάβοι στη ΔΕΗ ανακοινώνουν ότι δεν θα πληρώσουν τους εργαζομένους τους, ενώ ανακοινώνουν ακόμη και απολύσεις. Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, το οποίο καταγγέλλει τις προσπάθειες που γίνονται από μεγαλοξενοδόχους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Εκβιασμούς και τρομοκρατία σε κλάδους εργαζομένων καταγγέλλουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Ζακύνθου, Λάρισας. Την εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ ΑΒΕΕ καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας. Απλήρωτοι είναι πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου.
Εκβιασμοί
Η εργοδοσία της «Newsphone» ανάγκασε τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά της κέντρα να συμμετάσχουν σε τηλεφωνική καμπάνια καλώντας στα συλλαλητήρια υπέρ του ΝΑΙ. Ο δήμαρχος-υπάλληλος του κατηγορουμένου για λαθρεμπορία ναρκωτικών Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, απειλούσε τους εργαζόμενους στο δήμο ότι δεν θα πληρωθούν αν ψηφίσουν ΟΧΙ. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου, όπως καταγγέλλει η ΟΙYΕ, ανοιχτά και χωρίς περιστολές, η γνωστή γαλλική πολυεθνική αλυσίδα LEROY MERLIN συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και των δύο βαρδιών για να τους κάνει μια «εμπεριστατωμένη» και πλήρως προετοιμασμένη εταιρική παρουσίαση, με στοιχεία και διαγράμματα, για τη δήθεν κακή πορεία της εταιρείας κατά τους τελευταίους 5 μήνες και να κινδυνολογήσει για το ενδεχόμενο Grexit και τις επιπτώσεις που θα είχε στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων η έξοδος από το ευρώ και η «επιστροφή στη δραχμή». Απαίτησε μάλιστα από τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΝΑΙ στέλνοντας με SMS από το κινητό τους φωτογραφία του σταυρωμένου ψηφοδελτίου τους.
Οι εργοδότες έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις. Η εκκωφαντική νίκη του ΟΧΙ δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και την τάση της να απαντάει συλλογικά για τα συμφέροντά της. Καθοριστική για να σπάσει το κλίμα του φόβου και η προσπάθεια αρκετών σωματείων να αναδείξουν αυτά τα περιστατικά, αλλά και η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας με την τηλεφωνική γραμμή για να γίνονται καταγγελίες. Αλλά πάνω απ’ όλα, αυτό που έσπασε τελείως το φόβο ήταν το παλλαϊκό συλλαλητήριο υπέρ του ΟΧΙ την Παρασκευή και η αλληλεγγύη από τις συγκεντρώσεις υπέρ του ΟΧΙ σε πολλές χώρες.
Μελανό σημείο που αναδεικνύει και το πρόβλημα στην οργάνωση αγώνων στο εργατικό κίνημα η στάση της ΓΣΕΕ, καθώς και ομοσπονδιών όπως αυτή της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΤΟΕ που στήριξαν ξεδιάντροπα το ΝΑΙ. Ηγεσίες που κοιτάνε την ανεργία να αυξάνει μέρα με τη μέρα, τους μισθούς να μειώνονται συνεχώς 5 χρόνια τώρα, τους εργαζόμενους να χάνουν το ένα δικαίωμα πίσω από το άλλο, πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να παραιτηθούν άμεσα. 
Χωρίς να παραλείπουμε τις ευθύνες της Αριστεράς, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να υπάρξουν αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων που θα ζητάνε να γίνουν νέες εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων και άμεσα συνέδριο. Σε αυτό χρειάζεται να προστεθεί μια μεγάλη καμπάνια δημιουργίας σωματείων σε χώρους του ιδιωτικού τομέα όπου αυτά δεν υπάρχουν, που είναι υποχρεωμένες να πάρουν πάνω τους οι δυνάμεις της Αριστεράς.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εργατική τάξη θα τους κατατάξει εκεί που έχει κατατάξει και όλους αυτούς που τους καλούσαν να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Στο καλάθι των αχρήστων.
Εκεί ακριβώς που θα κατατάξει και όποιον τολμήσει να διαπράξει ταξική προδοσία παραβλέποντας το πώς κερδήθηκε αυτή η μεγάλη νίκη του ΟΧΙ, οδηγώντας σε νέα εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία