Και όμως γυρίζει

Υποκρισία: Η φρίκη του πολέμου προκαλεί τεράστια δεινά. Χωρίς να συγκρίνεται με τους μαζικούς θανάτους, ένα από αυτά είναι οι καταστροφές πολιτισμικών μνημείων. Πρόσφατα τα διεθνή ΜΜΕ κατακλύστηκαν από -προκαταβολικούς- θρήνους για τις καταστροφές που περίμεναν ότι θα προκαλέσει το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα της Συρίας, την παγκοσμίως γνωστή αρχαία πόλη, που έπεσε στα χέρια του. Πιο πρόσφατα, τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν στην Παλιά Πόλη της Σαναά της Υεμένης, «ένα από τα παλιότερα διαμάντια του ισλαμικού αστικού τοπίου». Δεν υπήρξε ο ίδιος θρήνος στα ΜΜΕ, σχεδόν δεν μαθεύτηκε. Γιατί την Παλιά Σαναά δεν την κατέστρεψαν οι «τζιχαντιστές», αλλά την ισοπέδωσαν οι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας, που διεξάγονται με τη στήριξη της «διεθνούς κοινότητας»…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δανία
Στις εκλογές στη Δανία, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν την πρώτη θέση με 26,4%, αλλά το άθροισμα του λεγόμενου «κόκκινου μπλοκ» (Κεντροαριστερά και Αριστερά) δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη βουλή, λόγω της πτώσης στα ποσοστά των κυβερνητικών εταίρων των Σοσιαλδημοκρατών. Το «μπλε μπλοκ» (Δεξιά και ακροδεξιά) έχει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά είναι ακόμα άγνωστο αν το ακροδεξιό Κόμμα του Δανικού Λαού θα επιλέξει να μπει σε κυβέρνηση. Η εκτίναξη της ακροδεξιάς από 12,3% στο 21,2% και η ανάδειξή της σε δεύτερο κόμμα (υποσκελίζοντας τους Φιλελεύθερους) είναι το πιο ανησυχητικό νέο. Ήταν οι πλέον κερδισμένοι σε μια προεκλογική μάχη που εξελίχθηκε σε πλειοδοσία ρατσισμού (με την πρόθυμη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών). Μόνο θετικό, ότι η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία ανέβηκε 1 μονάδα στο 7,7% και βρέθηκε στην 4η θέση από την 6η. 

Ισλαμικό Κράτος

Στο Ιράκ, η μεγάλη αντεπίθεση του κυβερνητικού στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών, υπό αμερικανική στήριξη, ανακόπηκε σύντομα. Μάλιστα το Ισλαμικό Κράτος ήταν αυτό που αντεπιτέθηκε, καταλαμβάνοντας και το Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ. Επιτυχίες σημειώνει το Ισλαμικό Κράτος και στη Συρία, όπου κατέλαβε την Παλμύρα. Βασικός λόγος παραμένει η αθλιότητα των αντιπάλων του. Όπου συναντά λαϊκή αντίσταση (όπως στις περιοχές όπου δρα το «Ηφαίστειο του Ευφράτη», η συμμαχία κουρδικών πολιτοφυλακών-Σύρων ανταρτών) αποκρούεται ή χάνει εδάφη. Αλλά απέναντι στις ΗΠΑ, το καθεστώς Άσαντ και τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης, ισχύει αυτό που δήλωνε κάτοικος της Μοσούλης: «Όλοι θέλουμε να απελευθερωθούμε από το ΙΚ, αλλά αν είναι να μας “απελευθερώσουν” αυτοί, καλύτερα όχι...».

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία