Και όμως γυρίζει

Ισπανικό Κράτος:
Σε βαθιά κρίση μπαίνει το Podemos στο Ισπανικό Κράτος. Ο Ερεχόν, πρώην «δεξί χέρι» του Ιγλέσιας αυτονομήθηκε πλήρως από την αριστερή συμμαχία για να προωθήσει έναν δικό του εκλογικό σχηματισμό στην Περιφέρεια της Μαδρίτης. Η ενέργεια είχε πανεθνικό αντίκτυπο και θεωρείται προάγγελος ευρύτερων εξελίξεων. Ο Ερεχόν διαφοροποιείται από τα δεξιά, προωθώντας μια «φαρδυπλατιά» αντίληψη ως απάντηση στην «στενότητα» του Ποδέμος. Ο Ιγλέσιας τελευταία είχε στραφεί από το «λαός εναντίον κάστας» σε μια ρητορική «Αριστεράς εναντίον Δεξιάς», μόνο που ως «Αριστερά» αντιλαμβάνεται και προωθεί τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Σάντσεθ. Η αντικαπιταλιστική πτέρυγα των Ποδέμος κάνει λόγο για βαθύτερα προβλήματα (πέρα από τη σημερινή διαμάχη Ερεχόν-Ιγλέσιας) που αναδεικνύουν ότι το προϋπάρχον πολιτικό σχέδιο του Ποδέμος φτάνει στα όριά του…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σουδάν
Από τις 19 Δεκέμβρη, εξελίσσονται μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Σουδάν, τις οποίες οι συμμετέχοντες αποκαλούν «επανάσταση». Η εξέγερση ξέσπασε γύρω από τις καθημερινές ανάγκες –τρόφιμα, καύσιμα κ.ά. τα οποία έχουν γίνει πανάκριβα. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές μιλούν για ένα πολιτικό κίνημα, που έχει πάρει πλέον το όνομα «Απλά Φύγε!», που αγωνίζεται για να βάλει τέλος στην 30ετή εξουσία του Ομάρ Αλ Μπασίρ. Μια πλατιά συμμαχία συνδικάτων, επαγγελματικών ενώσεων, πολιτικών στελεχών, κοινοτήτων σούφι, φυλών, ιμάμηδων κ.ά. κινητοποιεί την πλειοψηφία του λαού. Το 2013, μια βίαιη εξέγερση είχε κατασταλεί βίαια και όλα τα ηγετικά στελέχη της βρέθηκαν στη φυλακή. Σήμερα ένας νέος, πιο οργανωμένος ξεσηκωμός, επιχειρεί να γκρεμίσει τον Μπασίρ και ίσως η ιστορική «αλληλεπίδραση» μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν προκαλεί εκνευρισμό στον στρατηγό Σίσι…

 

Μαθητές
Στην Αυστραλία, ένα κύμα μαθητικών κινητοποιήσεων δέχτηκε μιντιακές επιθέσεις ότι «ως μαθητές δεν ξέρουν τίποτα ακόμα». Οι διαδηλωτές απάντησαν «ως μαθητές ξέρουμε αρκετή φυσική για να έχουμε λόγους να διαδηλώνουμε». Ήταν ένα μαθητικό κίνημα που απαιτούσε μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Μια 15χρονη Σουηδή μαθήτρια έκανε μια συγκλονιστική έκκληση στο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Και βρήκε ανταπόκριση καταρχήν στο Βέλγιο, όπου δεκάδες χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν ρωτώντας «τι νόημα έχει να πηγαίνουμε σχολείο αν αύριο ο πλανήτης μας καταστραφεί;». 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία