Καμία ανοχή, καμία «συμπόνια» για τους νεοναζί!

Φωτογραφία

Αρχίζει στις 20 Απρίλη η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Σε διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ξεκινά η δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη. Τυχαίο ή όχι, πρόκειται για την ημέρα των γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ και την παραμονή της μαύρης επετείου της χούντας στην Ελλάδα. Η υπόθεση ξεκινά με δικονομικά «γκολ» από τα αποδυτήρια προς όφελος των φασιστών. Παρά το γεγονός πως τα εγκλήματα των χρυσαυγιτών είναι απολύτως στοιχειοθετημένα και -σύμφωνα με παράγοντες της δίκης- οι ατομικές κατηγορίες «δεμένες», η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ως διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Από τις εκατοντάδες υποθέσεις επιθέσεων χρυσαυγιτών κατά μεταναστών, αντιφασιστών και αγωνιστών της Αριστεράς μόνο τρεις συνεκδικάζονται με την υπόθεση «εγκληματική οργάνωση» που αφορά συνολικά 70 χρυσαυγίτες και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των νεοναζί: Πρόκειται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων καθώς και την επίθεση στο Πέραμα κατά των μελών του ΠΑΜΕ. Η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στηρίζεται στο νόμο 187.1 και όχι στον πολύ σκληρότερο 187Α (τρομονόμο) με τον οποίο καταδικάζονται ακροαριστεροί ή αντιεξουσιαστές τρομοκράτες όπως π.χ. τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών κ. Σαλάτας πρότεινε την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης - αν και μειοψήφησε. Σύμφωνα με τον εφέτη, η ΧΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί καθώς δεν υφίσταται το οικονομικό κίνητρο, κάτι που όμως δεν αποτελεί προϋπόθεση δίωξης στον ελληνικό νόμο 187.1, αλλά στη διεθνή σύμβαση του Παλέρμο για την εξάρθρωση της μαφίας! Επιπλέον, η ηγεσία της ΧΑ δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας στα εν λόγω εγκλήματα, παρά μόνο για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παρ’ όλα αυτά απουσιάζει η κατηγορία περί συγκρότησης της οργάνωσης. Το πόρισμα του Συμβουλίου Εφετών κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση που «πιθανά ξεκίνησε να δρα περί το 2008» όταν υπάρχουν καταδίκες ηγετικών στελεχών των νεοναζί για δολοφονικές επιθέσεις ήδη από τη δεκαετία του ’90 (π.χ. Περίανδρος κατά Κουσουρή) αμέσως μετά την ίδρυση της ναζιστικής οργάνωσης. Η έκβαση της δίκης είναι αμφίρροπη, ενώ λόγω της απελπιστικής καθυστέρησης της έναρξής της αυτή θα διεξαχθεί με αποφυλακισμένη τη μισή ηγεσία της ΧΑ (Μιχαλολιάκος - Παππάς) με τη λήξη του 18μήνου στις 29 Μάρτη, ενώ πιθανά για τους ίδιους λόγους να καταλήξει να αποφυλακιστεί και ο μαχαιροβγάλτης δολοφόνος Ρουπακιάς!  
Συσχετισμός
Με δεδομένες τις παραπάνω ελλείψεις και παραλείψεις, η θετική για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά έκβαση της δίκης επαφίεται κυρίως στον πολιτικο-κοινωνικό συσχετισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας που επιθυμεί την καταδίκη της ΧΑ για τα εγκλήματά της και εδράζεται στο πολιτικό έδαφος της πλειοψηφικής υποστήριξης της κοινωνίας προς τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές, οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να εκφραστεί αυτός ο συσχετισμός εντός του δικαστηρίου καθώς και με τη μαζική κινητοποίηση έξω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Οφείλει επίσης να διαμορφώσει ένα συνολικό πολιτικό κλίμα αρνητικό για τους χρυσαυγίτες ενόψει της έναρξης της δίκης. 
Η συγκρότηση του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται στα σκαριά με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Αντιφασιστικού Συντονισμού και του Παρατηρητηρίου της ΕΣΗΕΑ, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Θα χρειαστούν όμως πολύ περισσότερα, και κυρίως να πάρει ξεκάθαρη θέση η Αριστερά υπέρ της καταδίκης της ηγεσίας της ΧΑ. Η απόφαση της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να μην απαντά στις ερωτήσεις των χρυσαυγιτών εντός της Βουλής είναι η ενδεδειγμένη, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που θεωρούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δικαίωμα των νεοναζί. Μετά και από τις απαράδεκτες δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου περί ενδεχόμενης ακυρότητας νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών βουλευτών στις σχετικές ψηφοφορίες, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο κεντρικά πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης και της Αριστεράς να εκφράσουν την κοινωνική απαίτηση για καταδίκη των νεοναζί. Επίσης είναι απαραίτητο η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών (Δικαιοσύνης και Προ.Πο.) να εξασφαλίσει πως η δίκη της ΧΑ δεν θα διεξαχθεί σε περιβάλλον τοπικής γιάφκας των φασιστών όπως έγινε σε προηγούμενες υποθέσεις που έφτασαν στο ακροατήριο (δίκες Κασιδιάρη, Μπαρμπαρούση κ.λπ.) και πως θα προστατευτούν οι μάρτυρες κατηγορίας από τους τραμπουκισμούς των νεοναζί εντός και εκτός των δικαστηρίων.
Στοίχημα
Η καταδίκη της ηγεσίας της ΧΑ στην επερχόμενη δίκη είναι απολύτως κρίσιμη: Για να σταματήσουν να δολοφονούνται ή να τραυματίζονται εκατοντάδες μετανάστες κάθε χρόνο. Για να μην μπορούν πλέον οι νεοναζί να στρατολογούν νέα παιδιά στη βάση του τσαμπουκά των «φουσκωτών» στο δρόμο. Για να ουδετεροποιηθούν οι φιλοχρυσαυγίτικοι θύλακοι στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις - που ο κ. Πανούσης δεν προτίθεται να διαλύσει άμεσα. Τμήματα της δικαιοσύνης, πολιτειακών παραγόντων, κυβερνητικών στελεχών και της ίδιας της Αριστεράς, έχουν βαλθεί να δώσουν συγχωροχάρτι στη ΧΑ πριν από τη διεξαγωγή της πολύκροτη δίκης. Στο χέρι όλων των υπόλοιπων είναι να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που θα σημάνει επάνοδο στην περίοδο προ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες την ώρα που θα κρίνεται η πορεία της νέας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά. Μια πορεία που προφανώς δεν θα είναι καθόλου ανεξάρτητη από την έκβαση της μάχης ενάντια στο φασισμό στην Ελλάδα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία