Κι όμως γυρίζει

Νετανιάχου: Η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ, για να μιλήσει ενάντια σε ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο Κογκρέσο, χωρίς να ενημερώσουν τον πρόεδρο Ομπάμα. Αλλά το θέμα είναι άλλο. Ο Νετανιάχου μίλησε για μια «καθοριστικής έως και ιστορικής σημασίας αποστολή», τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μια τέτοια «ιστορική έκκληση» είχε ξανακάνει βέβαια τον Οκτώβρη του 2012 στον ΟΗΕ, την εποχή που –όπως αποκάλυψαν ο «Γκάρντιαν» και το «Αλ Τζαζίρα»– η Μοσάντ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν «δεν είχε την απαραίτητη εξέλιξη για την παραγωγή πυρηνικών όπλων».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ιταλία
Η Λίγκα του Βορρά προχωρά στην προσπάθεια να μετατραπεί από «τοπικιστική» σε «πανεθνική» ακροδεξιά δύναμη. Και το κάνει ακολουθώντας τον πετυχημένο δρόμο της γαλλικής Δεξιάς και ακροδεξιάς. Την ώρα που η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση εφαρμόζει τη λιτότητα, η Λίγκα κάνει «αντικυβερνητική» διαδήλωση στη Ρώμη (μαζί με την ανοιχτά νεοφασιστική Κάζα Πάουντ) κατά του Ρέντσι, απαιτώντας την έξοδο από το ευρώ και σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. Η αντιδιαδήλωση της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς απάντησε εύστοχα πολιτικά. Ύψωσε ως κεντρικό σύνθημα «Ποτέ μαζί με τον Σαλβίνι» (τον ηγέτη της Λίγκας), ενώ στα πανό της στοχοποιούσε την κυβέρνηση Ρέντσι και τη λιτότητα. 

Ισπανικό κράτος
Την Κυριακή 22 Φλεβάρη μια ακόμα μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη φώναξε «Όχι στο πολιτικό και οικονομικό πραξικόπημα – Όχι στην τρόικα» και απαίτησε την απομάκρυνση του Μαριάνο Ραχόι. Συνεχίζοντας τις καλύτερές τους παραδόσεις, τα κινήματα αντίστασης της Ισπανίας συντονίστηκαν σε αυτή την κεντρική κινητοποίηση. Το «Πράσινο Κύμα» της Παιδείας, το «Λευκό Κύμα» της Υγείας, τα κινήματα ενάντια στις εξώσεις, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτισμικές ομάδες, εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα διαδήλωσαν μαζί, με την πολιτική στήριξη των πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς. Και η συνέχεια δίνεται ξανά στα «επί μέρους». Η Φοιτητική Ένωση οργάνωσε 48ωρη απεργία ενάντια στο διάταγμα «3+2» που μειώνει τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών (και την αξία των πτυχίων), ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Παιδεία συζητούν για δική τους απεργία μέσα στο Μάρτη. 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία