Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αφεντικών το πρόγραμμα της ΝΔ

Φωτογραφία

Στα τέλη Μάη η ΝΔ παρουσίασε 18 προτάσεις εν είδει επικαιροποιημένου εκλογικού προγράμματος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πέτρος Τσάγκαρης

Ήταν σαφές ότι πολλά από τα σημεία αυτά προέκυψαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και τη εκπεφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού για ανατροπή του μνημονίου. Ωστόσο, παρά το μακιγιάρισμά τους οι σταθερές θέσεις της Δεξιάς δεν μπορούν να αποκρυφτούν: τα Ζάππεια 1, 2, δηλ. τα ταξικά προγράμματα της ελληνικής άρχουσας τάξης, είναι εκεί όσο κι αν πασπαλίζονται με υποσχέσεις αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Π.χ., ένα από τα ακρογωνιαία σημεία του προγράμματος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο βρίσκονται: ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα, ενώ προβλέπονται συμβάσεις παραχώρησης για τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στο σημείο 15 του προγράμματος αναφέρεται επί λέξει: «Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ξεκαθάρισμα των τίτλων, προσδιορισμός χρήσεων γης και συντελεστές δόμησης, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδυτικά σχέδια και να αρχίσει η αξιοποίηση». Εν ολίγοις; Το Βατοπαίδι ήταν απλώς η πρόβα τζενεράλε. Μάλιστα στο σημείο 16 αποσαφηνίζεται ότι η ΝΔ είναι βασιλικότερη του βασιλέως σε σχέση με την τρόικα: «Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Γάλλοι, Ρώσοι και Κινέζοι».

Η τραγικά αποτυχημένη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού εμφανίζεται και πάλι ως «λύση»: Στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι ξένοι ιδιοκτήτες θα έχουν τα κέρδη από την εκμετάλλευση και το Δημόσιο θα δαπανά για τις γραμμές τις σήραγγες κ.λπ., δηλ. θα του μένουν οι «ζημιές». Ιδιωτικοποίηση προβλέπεται και όσον αφορά την ενέργεια με τους ιδιώτες να κρατούν και εδώ τα οφέλη και το κράτος να κάνει τη χαμαλοδουλειά.

Απαλλαγές
Επίσης την ώρα που υπόσχεται ψίχουλα στη συντριπτική πλειονότητα του λαού, ο Σαμαράς διατυπώνει την ακατάσχετη πρεμούρα του για επιστροφή στις επιχειρήσεις των χρημάτων που τους χρωστά το Δημόσιο, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος εν είδει δικηγόρου τους. Παρότι οι επιχειρήσεις χρωστούν δεκάδες δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, ο καλός ο νεοφιλελεύθερος θέλει να τους δώσει πίσω χρήματα. Φυσικά δεν μιλάμε για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οι κυρίως ενδιαφερόμενοι για τις «επιστροφές» είναι οι μεγάλοι προμηθευτές του Δημοσίου, όλοι αυτοί που εμπλέκονται και στα σκάνδαλα.

Συνακόλουθες με αυτή την πολιτική είναι οι φορολογικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ, με τις οποίες έχει εξαγγείλει «μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων στο 15%, μείωση της φορολόγησης των πλουσίων (προτείνεται να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 45% που είναι σήμερα, στο 32%), φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων», «μείωση στη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα» και φαστ τρακ (ποιος θυμάται τον Παμπούκη;). Είναι εξοργιστικό να θέλει η ΝΔ να ελαφρύνει κι άλλο τους καπιταλιστές από φορολογικά βάρη όταν μία από τις βασικές αιτίες της αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, ήταν η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου. Είναι εξοργιστικό να μιλάει η ΝΔ για φορολογικό συντελεστή των κερδών στο 15% όταν για τον υπόλοιπο λαό προβλέπει (στα 18 σημεία της ) ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειωθούν, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος!

Οι καπιταλιστές δεν πρόκειται να «επενδύσουν» τα ποσά που θα γλιτώσουν από τη χαμηλή φορολόγηση. Θα τα τζογάρουν, θα τα βγάλουν στο εξωτερικό, θα ξαναδανείσουν με υψηλά επιτόκια στο ίδιο το κράτος μέσω των τραπεζών κ.λπ. Ό,τι ακριβώς έκαναν δηλ. και την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν με τεράστια ποσά στα χέρια τους, την περίοδο των τρελών κερδών από το χρηματιστήριο.

Εφεδρεία
Το σημείο 10 των προτάσεων Σαμαρά επιμένει στην καταστροφική για το κοινωνικό κράτος εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. «Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται δεν θα απολύεται», μας καθησυχάζει η ΝΔ και επεξηγεί: «Οι εργαζόμενοι θα υπάγονται σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον, λαμβάνοντας το βασικό μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία». Πρακτικά δηλ. θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις μισθών, παρά τις εξαγγελίες της ΝΔ για φραγμό στις οριζόντιες μειώσεις μισθών, ή για να το πούμε αλλιώς, θα υπάρξει τριετής εφεδρεία, αντί για τη διετή εφεδρεία του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς δεν λέει τίποτε για τις 400.000 εργαζόμενους που δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται, δεν λέει τίποτε για τις ελαστικές μορφές εργασίας που τείνουν να γίνουν ο κανόνας, δεν λέει τίποτε για τις απολύσεις, δεν δεσμεύεται καθόλου για διατήρηση των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Αλλά και πολλά από τα «φιλολαϊκά» μέτρα της ΝΔ κρύβουν και αυτά προσήλωση στους τραπεζίτες και τους άλλους εργοδότες. Ανάμεσά τους το σημείο 11 που προβλέπει ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Πρόκειται για καθαρή απάτη: Χωρίς δημόσιο έλεγχο των τραπεζών δεν μπορεί να επιβληθεί τίποτε ουσιαστικό. Χωρίς «κούρεμα» των χρεών των εργαζομένων οι τελευταίοι δεν μπορεί να ανακουφιστούν πραγματικά. Το μόνο που κάνει η πρόταση αυτή είναι να προστατεύει τις τράπεζες που θα βρίσκονταν ενώπιον κατασχέσεων εντελώς απαξιωμένων περιουσιών. Όμως η «γαλαντομία» του Σαμαρά ξεπερνά κάθε φαντασία όταν, επίσης στο σημείο 11, προτείνει ότι οι δανειολήπτες που έχουν χάσει την εργασία τους θα μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια. Κρίνει προφανώς από την τσέπη του.

Το πρόγραμμα της ΝΔ συμπληρώνεται από τις αναγκαίες ρατσιστικές και εθνικιστικές κορόνες προκειμένου να προσφέρει εξιλαστήρια θύματα και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του οργισμένου κόσμου. Η ΝΔ καταφεύγει στο πολιτικό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για «απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα» και «μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών», για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της με την πρόταση για «επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ», δηλ. για περαιτέρω συνεργασία με το Ισραήλ και την πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές περιπέτειες.

Ευχαριστούμε, αλλά έπειτα από 17 γενικές απεργίες στην Ελλάδα, δεν θα πάρουμε αυτό το πρόγραμμα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία