Κονδύλια τώρα για τη δημόσια υγεία που καταρρέει

Φωτογραφία

Το πιο κρίσιμο ζήτημα στην περίοδο που διανύουμε είναι αναμφισβήτητα το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς, γιατρός, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Οι προϋπολογισμοί των περισσότερων νοσοκομείων μετά βίας επαρκούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες για τους επόμενους ένα-δύο μήνες καθώς παραμένει η πρόβλεψη του μνημονιακού προϋπολογισμού του 2014 για μείωση των κονδυλίων κατά 25% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013. 
Οι ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια, έχουν οδηγήσει κλινικές και τμήματα σε οριακή λειτουργία καθώς οι 4.500 προσλήψεις που θα μπάλωναν κάποιες τρύπες, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες τους για όλο το 2015 αλλά και οι εφημερίες των γιατρών θα απειληθούν με περικοπές όπως στα Κέντρα Υγείας της 2ης ΥΠΕ. Η πρωτοβάθμια φροντίδα παραμένει όπως μας την άφησε… ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλαδή σε πλήρη διάλυση. Και μέσα σε όλα αυτά οι μνημονιακοί διοικητές και προϊστάμενοι με ανάθεση παραμένουν αλώβητοι να συνεχίσουν το έργο τους.
Σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο, προκειμένου να απαντηθούν οι εκβιασμοί των δανειστών αλλά και οι υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης, είναι κρίσιμη η παρέμβαση του εργατικού-λαϊκού παράγοντα με μια πολιτική γραμμή η οποία συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Δώστε λεφτά για την υγεία όχι για το χρέος και το ΔΝΤ».
Υπάρχουν τα μικρά αλλά υπαρκτά παραδείγματα που δείχνουν τις δυνατότητες σε μια τέτοια κατεύθυνση:
Βλέπουμε τοπικές πρωτοβουλίες αγώνα όπως η συνέλευση συγκρότησης της πρωτοβουλίας «Κέντρα Υγείας SOS» που έγινε το Σάββατο 13 Ιούνη στην Παιανία με συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, από 10 περιοχές της ανατολικής Αττικής. Από τη συνέλευση ορίστηκε συντονιστική επιτροπή που θα απαιτήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και θα οργανώσει συνελεύσεις σε κάθε περιοχή που έχει Κέντρο Υγείας ώστε να προγραμματιστούν και να οργανωθούν συγκεκριμένες και συντονισμένες δράσεις. 
Βλέπουμε επίσης τελευταία και μαζικά συλλαλητήρια σε τοπικό επίπεδο για τη διάσωση της δημόσιας υγείας -όπως πρόσφατα στην Ιεράπετρα και προ ολίγων ημερών, στις 12/6, στην Πρέβεζα. 
Το νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια στα πρόθυρα της κατάρρευσης με ορατό τον κίνδυνο αυτό να συμβεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Από το 2010 έχουν χαθεί 115 θέσεις εργασίας, το 1/3 της δύναμης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει ήδη η ουρολογική και η ορθοπεδική κλινική, ενώ οριακά λειτουργούν η χειρουργική και η παθολογική κλινική. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανεστάλη η καθημερινή 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Καναλακίου και Πάργας. Η ζοφερή αυτή κατάσταση έβγαλε ξανά τους κατοίκους της πόλης στο δρόμο, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, καθώς και στην πορεία που ακολούθησε.
Σε άλλα νοσοκομεία τα σωματεία εργαζομένων αποφασίζουν επισχέσεις εργασίας για τα δεδουλευμένα όπως στο Σισμανόγλειο, στο Μεσολόγγι, στη Χαλκίδα, στον Αγ. Νικόλαο, στο ΕΚΑΒ κ.α.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις η αγωνιστική πρόταση του ΜΕΤΑ υγειονομικών προς την ΠΟΕΔΗΝ και τα σωματεία ζητά, μεταξύ άλλων, «το συντονισμό των ομοσπονδιών ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ για να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες, τόσο σε τοπικό επίπεδο με στόχο την δημιουργία μετώπων υπεράσπισης των υπηρεσιών υγείας όσο και σε κεντρικό, προκειμένου να παρθούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία και την ανάταξη του Δημοσίου Συστήματος υγείας». Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρέπει «να γίνει σαφές ότι αν δρομολογηθούν αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας [η ΠΟΕΔΗΝ] σε συντονισμό με την ΟΕΝΓΕ θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία