Μάχη για τη δημόσια υγεία, μάχη ενάντια στις επιστρατεύσεις

Φωτογραφία

7 Ιούνη: Να γίνει αφετηρία κλιμάκωσης

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Δύο σημαντικά γεγονότα έρχονται να δώσουν ιδιαίτερο χρώμα στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για τις 7 Ιούνη. Καταρχήν θα γίνει η πανυγειονομική πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία από την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία). Την ίδια στιγμή, μετά τη μη πραγματοποίηση της απεργίας των καθηγητών, θα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) για ακύρωση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Ήδη τρία από τα συνδικάτα που οι εργαζόμενοι τους είναι επιστρατευμένοι, η ΟΛΜΕ, η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία) και το σωματείο εργαζομένων στο Μετρό, πραγματοποίησαν μια πρώτη απογευματινή κινητοποίηση γι’ αυτό το σκοπό, την Παρασκευή 31 Μάη, με συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η απεργία στα νοσοκομεία
Η ΟΕΝΓΕ κυρίως και λιγότερο η ΠΟΕΔΗΝ προσπάθησαν να δώσουν μαζικότητα στην απεργία, καλώντας σε κατά τόπους δράσεις τα μέλη της, αλλά και σε κοινές δράσεις για την οργάνωση της απεργίας με άλλους κλάδους εργαζομένων και επιτροπές αγώνα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και αρκετές στην επαρχία.

Ταυτόχρονα υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί η απεργία και από την Αριστερά. Πολλές τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων, των νοσηλευτών, των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων με εξορμήσεις και περιοδείες σε πολλά νοσοκομεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αττικού Νοσοκομείου, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, και η επιτροπή υγείας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας πραγματοποίησαν δύο περιοδείες για την απεργία, απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και στους χρήστες υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιούνη μεγάλη εκδήλωση-συζήτηση στο Αττικό Νοσοκομείο, με ομιλητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία. Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν μέλη από τις δέκα τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα.
Είναι σίγουρο και όλο πιο εμφανές στους εργαζόμενους ότι η κινητοποίηση ενός μόνο κλάδου δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα, όταν μάλιστα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιστρατεύσει όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν ακόμη και για τα αυτονόητα. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία γνωρίζουν καλά ότι άλλος δρόμος από τους αγώνες διαρκείας δεν υπάρχει για να κερδίσουν.

Όταν οι ασθενείς σου κινδυνεύουν να πεθάνουν, επειδή στα νοσοκομεία η έλλειψη προσωπικού και υλικών έχει φτάσει στο απροχώρητο, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όταν εκατοντάδες κρεβάτια κλείνουν επειδή συγχωνεύονται και κλείνουν  νοσοκομεία, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όταν η ανεργία χτυπάει κόκκινο και εκατομμύρια άνθρωποι μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς καμιά παροχή υγείας, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όταν βλέπεις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, μετά τις μειώσεις μισθών, να μην μπορούν να πληρώσουν τα πέντε ευρώ της εισόδου, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Γνωρίζουν επίσης ότι, αν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας, θα δεχθούν λυσσαλέα επίθεση, όπως δέχθηκαν και οι καθηγητές. Γι’ αυτό χρειάζεται η Αριστερά να δηλώσει ξεκάθαρα και εξαρχής παρούσα σε αυτές τις μάχες. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να διατηρήσει και να ενισχύσει την προσπάθεια οικοδόμησης μετώπου των εργαζομένων στα νοσοκομεία με τις επιτροπές αγώνα στις γειτονιές.

Επιστρατευμένοι
Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες, που έχουν επιστρατευμένους εργαζόμενους, πρέπει στις 7 Ιούνη να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αποδείξουμε ότι δεν θα αφήσουμε να περάσει ο οδοστρωτήρας της εξαθλίωσης. Ότι δεν θα φοβηθούμε μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που, μετά την αναστολή της απεργίας των εκπαιδευτικών, πιστεύει ότι δεν θα συναντήσει καμιά αντίσταση στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και παροχών, στη διάλυση σχολείων, νοσοκομείων και κοινωφελών οργανισμών.

Ο μόνος τρόπος να κηρύξει αντισυνταγματική την επιστράτευση το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι να βρει απέναντί του ενωμένους χιλιάδες εργαζόμενους. Τους νοσοκομειακούς, τους χιλιάδες καθηγητές που συμμετείχαν στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, τους εργαζόμενους στους δήμους που οδεύουν άμεσα στην ανεργία, τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους κοινωφελείς οργανισμούς, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, τους ναυτεργάτες κ.ά.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τα μνημόνια και την τρικομματική κυβέρνηση είναι να οργανώσουμε την ανατροπή τους και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για να σπάσουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει σε κάθε κινητοποίηση, ώστε να διασπάσει τους εργαζόμενους, χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί, συντονίζοντας τους αγώνες μας.

Για να ενισχυθεί η προσπάθεια που ξεκίνησαν οι νοσοκομειακοί, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα συντονιστικά ομοσπονδιών, Δημοσίου, πρωτοβάθμιων σωματείων, φορέων και οργανισμών. Το μέτωπο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και για την άρση της πολιτικής επιστράτευσης χρειάζεται να διευρυνθεί.

Η επιτυχία αυτής της απεργίας θα είναι καθοριστική. Θα γίνει αφετηρία κλιμάκωσης της μάχης για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας και θα συμπαρασύρει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις και άλλους κλάδους εργαζομένων και γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία