Μήνυμα ανατροπής στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου

Φωτογραφία

Ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, αψηφώντας την αστυνομοκρατία, μετέτρεψε την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε μαζικότατο συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης, των μνημονίων και του φασισμού.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

 

Η μαζική συμμετοχή, σε μια πορεία που παραδοσιακά διοργανώνει η Αριστερά, αποδεικνύει ότι η επιρροή της (ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ) στην κοινωνία έχει διευρυνθεί και μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο πέρα από τα οργανωμένα μέλη της. 
 
Η σύνθεση του πλήθους (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, αγωνιστές όλων των γενιών, κομμάτια των εργατικών αντιστάσεων, ο κόσμος της Αριστεράς και του κινήματος) είναι το «υλικό» που μπορεί να συγκροτήσει το κοινωνικό μέτωπο που έχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις πολιτικές και τις κυβερνήσεις της ακραίας λιτότητας και του αυταρχισμού, κάνοντας πραγματικότητα το «όλοι μαζί μπορούμε»!
 
Η ενότητα στη δράση –που αποτυπώθηκε στην ουσιαστικά κοινή μεγαλειώδη πορεία που συγκρότησε η κοινωνική και πολιτική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) την περασμένη Κυριακή–, η προτεραιότητα στους μαζικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, η συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων, είναι η απάντηση για το ποια τακτική είναι αποτελεσματική για το κίνημα, για το με ποιες διεργασίες και συμμαχίες θα αναδειχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς.   
 
Στην Αθήνα, πάνω από 60.000 διαδηλωτές κατέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας (όταν τα φοιτητικά μπλοκ έφταναν στην αμερικάνικη πρεσβεία, τα τελευταία μπλοκ του ΚΚΕ, που έκλειναν την πορεία, ήταν στα Προπύλαια), αν και τα δελτία ειδήσεων αφιέρωσαν ελάχιστα δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου, μιας και η πορεία κύλησε ειρηνικά. 
 
Παρά το γεγονός ότι οι μοναδικοί ανοιχτοί σταθμοί του μετρό στο κέντρο της πόλης ήταν η Ομόνοια και το Μοναστηράκι και πολλοί δρό-μοι ήταν αποκλεισμένοι για τα οχήματα, παρά την τεράστια παρουσία αστυνομικών ένστολων και ασφαλιτών, από νωρίς το μεσημέρι η Σταδίου άρχισε να γεμίζει από διαδηλωτές. Λίγο μετά τις 4.30μμ τα μπλοκ των συγκεντρωμένων ξεκίνησαν από την Κλαυθμώνος για την αμερικανική πρεσβεία.
 
Χιλιάδες νεολαίοι βρέθηκαν κάτω από τα πανό των φοιτητικών τους συλλόγων. «Η φλόγα της εξέγερσης δεν σβήνει» έγραφε το κεντρικό πανό του Πολυτεχνείου. Ξεχωριστό τόνο στη διαδήλωση έδωσαν οι απεργοί διοικητικοί των ΑΕΙ, οι καθηγητές που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που συνέχισαν μέχρι το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
 
Μαζικά και δυναμικά ήταν τα μπλοκ οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μη, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου στις γραμμές του, μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Διακριτή ήταν και η παρουσία του αντιεξουσιαστικού χώρου. 
 
«Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική», «1, 2, 3, πολλά Πολυτεχνεία, η συγκυβέρνησή τους να βγει στην εφεδρεία», «Το αίμα του Παύλου δε θα ξεχαστεί, τσακίστε τα μνημόνια και τους νεοναζί», «Μία μόνο λύση ρεαλιστική, κόκκινη Ευρώπη, σοσιαλιστική», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
 
Στη Θεσσαλονίκη περίπου 15.000 κόσμου, ανάμεσά τους και οι κάτοικοι των Σκουριών, πραγματοποίησαν πορεία προς το αμερικανικό προξενείο και κατέληξαν στο προαύλιο της ΕΡΤ, όπου υπήρχε συναυλία.
 
Πολυπληθής διαδήλωση έγινε και στην Πάτρα και η αστυνομία έριξε χημικά, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και επιτέθηκε με γκλοπ στο τέλος της πορείας. 
 
Η απουσία κοινωνικής συναίνεσης στη μνημονιακή βαρβαρότητα επιχειρήθηκε για μια φορά ακόμη να υποκατασταθεί με την κρατική καταστολή και την καλλιέργεια κλίματος φόβου. Πάνω από 180 «προληπτικές» προσαγωγές και 11 συλλήψεις ήταν ο απολογισμός του κυβερνητικού δόγματος «νόμος και τάξη», ενώ, μετά το τέλος της πορείας στην Αθήνα, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ εφόρμησαν στην πλατεία Εξαρχείων, κυ-νηγώντας κόσμο ακόμα και μέσα σε καφετέριες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.
 
Οι φετινές διαδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έστειλαν μήνυμα ανατροπής του Σαμαρά και των πολιτικών που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Τώρα είναι η στιγμή για το συντονισμό όλων των κατακερματισμένων αγώνων που δίνουν τον τόνο της κοινωνικής αντίστασης ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Για την κλιμά-κωση των αγώνων αυτών, την ενωτική δράση και τη συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς. 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία