Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα χάλασαν τις "φιέστες" των παρελάσεων (μόνο online)

Φωτογραφία

Δεκάδες ήταν οι μαζικές και αγωνιστικές παρεμβάσεις που έγιναν πανελλαδικά στις παρελάσεις.

Κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς, σωματεία (κυρίως σύλλογοι δασκάλων), λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων και τοπικές πρωτοβουλίες με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έδωσαν το στίγμα της μαχητικής αντίστασης των μνημονίων, της κυβέρνησης και της τρόικα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η γενική εικόνα αναδεικνύει το φόβο της κυρίαρχης τάξης και του πολιτικού της προσωπικού μπροστά στις αντιδράσεις του κόσμου: Απίστευτη αστυνομοκρατία, πολύ υποβαθμισμένη πολιτική παρουσία στους χώρους των επισήμων, απουσία ακόμα και της «κλασσικής» εξέδρας από τις περισσότερες παρελάσεις.

 

Στη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας στην πλ. Συντάγματος, οι χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί περιφρούρησαν και επιβεβαίωσαν την απομόνωση των «Αρχών» από τις διαθέσεις του κόσμου –άλλαξαν ακόμα και τη μπάντα του Δήμου Αθήνας με εκείνη του Πολεμικού Ναυτικού!

 

Στη Θεσσαλονίκη –με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περισσότερους αστυνομικούς απ’ ό,τι στη ΔΕΘ!- οι προσαγωγές ξεκίνησαν από νωρίς. Οι δημοτικές αρχές βρέθηκαν εκτός εξέδρας επισήμων, ενώ η συγκέντρωση περισσότερων από 2.000 πολιτών, μετατράπηκε σε μαζική διαδήλωση μέχρι την Αριστοτέλους με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβάθμιων σωματείων κ.ά.

 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης η παρέλαση ματαιώθηκε. Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, έσπασε ο αστυνομικός κλοιός και ο κόσμος διαδήλωσε μαζικά με τη συμμετοχή των «πολιτών κατά του χρέους», τη Λαϊκή Συνέλευση Κατσαμπά, το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου ΠΕΠΑΓΝΗ κ.ά. Από το χώρο των λιγοστών επισήμων, αποχώρησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Κουράκης.

 

Στο Ρέθυμνο, η συγκέντρωση 500 ατόμων που πραγματοποιήθηκε (με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ, συλλόγων γονέων, το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, της «επιτροπής πολιτών ενάντια στα χαράτσια» κ.ά.) μετατράπηκε σε διαδήλωση με πορεία αντίστροφη από εκείνη της παρέλασης. Παρέμειναν για αρκετή ώρα στο χώρο των επισήμων, εκεί που άλλοτε υπήρχε… εξέδρα!

 

Στην Πάτρα, με δεκάδες προσαγωγές από νωρίς (αλλά και χρήση χημικών) η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με δυσκολία αφού μεγάλο κομμάτι του κόσμου έσπασε τον αστυνομικό κλοιό. Για πολλή ώρα μετά την παρέλαση, παρέμεναν χιλιάδες κόσμου στην Αγ. Ανδρέου (το δρόμο που γίνεται η παρέλαση) διαμαρτυρόμενοι και φωνάζοντας συνθήματα.

 

Στην Καλαμάτα υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία αρχικά και ο κόσμος διαδήλωσε μαζικά μετά την παρέλαση. Οι αστυνομικοί που επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους συνέλαβαν ένα διαδηλωτή (Παλαιστίνιο εργαζόμενο, μέλος της τοπικής συνέλευσης).

 

Στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με κάλεσμα από την τοπική «Πρωτοβουλία Αντίστασης».

 

Μαζικές παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πολλούς Δήμους της Αττικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Στον Πειραιά (εκπαιδευτικοί και Λαϊκή Συνέλευση), στη Σαλαμίνα (από τη νεοσύστατη Λαϊκή Συνέλευση), στον Κορυδαλλό (χωρίς εξέδρα, με πολύ περιορισμένη παρουσία επισήμων), στο Αιγάλεω (διαδήλωση πριν την παρέλαση από το Σύλλογο Δασκάλων και τη Λαϊκή Συνέλευση), στο Περιστέρι (συγκέντρωση 400 ατόμων και διαδήλωση), στη Νέα Φιλαδέλφεια (Λαϊκή Συνέλευση, Σύλλ. Δασκάλων, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Πατησίων, «Δεν Πληρώνω»), στου Ζωγράφου (συλλ. Δασκάλων, «Ζωγραφιώτες Ενάντια στα Μέτρα», Επιτροπή «Δε Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε» κ.ά.), στη Γλυφάδα (με κάλεσμα από την Επιτροπή Κατοίκων), τη Βούλα (από την Πρωτοβουλία Πολιτών), στα Μελίσσια (από την Πρωτοβουλία Κατοίκων που αντιδρούν στα φωτοβολταϊκά) και σε πολλές ακόμα περιοχές.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία