Μαζική πορεία για τις Σκουριές στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία

Ήταν μια βροχερή μέρα. Αλλά οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης γέμισαν από ένα πολύβουο πλήθος. Ήταν όλοι εκεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νίκος Αναστασιάδης

Κατ’ αρχάς οι κάτοικοι της Χαλκιδικής κάτω από τα ποικίλα πανό τους. «Όχι στην εξόρυξη χρυσού. Άμεση απαλλαγή των διωκόμενων» έγραφε το πρώτο πανό της διαδήλωσης. Πίσω ακριβώς από το τεράστιο SOS που σχηματιζόταν με φυλλωσιές δέντρων τις οποίες κουβαλούσαν δεκάδες ακτιβιστές. Και πλήθος κόσμου ακολουθούσε.
Μετά η κοινωνία της Χαλκιδικής που λέει επίσης «όχι στην εξόρυξη χρυσού»: οι μελισσοκόμοι, οι οικοδόμοι, οι δασεργάτες, ο δήμος Αριστοτέλη, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι ψαράδες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι απασχολούμενοι στον τουρισμό. Αλλά και οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη από διάφορες περιοχές, τον Πολύγυρο, τη Μ. Παναγία, την Ορμύλια, αλλά και τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.
Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, η ΒΙΟΜΕ, η LGBT συλλογικότητα Sylvia Rivera και τα κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Τέλος, μια σειρά πολιτικές συλλογικότητες, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Ξεκίνημα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και άλλες συλλογικότητες.
Η διαδήλωση, που κατέβασε στο δρόμο αρκετές χιλιάδες κόσμο, ξεκίνησε από τη ΧΑΝΘ, διέσχισε την Τσιμισκή και μετά, εφόσον κλούβες των ΜΑΤ την εμπόδισαν να πλησιάσει τα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός», κατέβηκε στην παραλιακή οδό μέσω της οποίας έφτασε στο Λευκό Πύργο, όπου και ολοκληρώθηκε κάτω από έντονη βροχή.
«Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των εταιρειών», «Δίνουμε αγώνα μην έχετε αυταπάτες, είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες» και «Χωράφια με κυάνιο και αρσενικό, αυτό είναι το κέρδος από τον χρυσό», «Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Στη διαδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.
Η κινητοποίηση συνεχίζεται με νέα διαδήλωση στις Σκουριές την Κυριακή 5 Απρίλη. Γιατί η εξόρυξη χρυσού μάς αφορά όλους, και επειδή η καταστροφή συνεχίζεται δημιουργώντας τετελεσμένα, όπως γράφει και κάλεσμα των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. 
Από τη δική μας μεριά καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, γιατί η υπεράσπιση του περιβάλλοντος δεν είναι περιττή πολυτέλεια και όσο αργεί, η εταιρεία αποθρασύνεται. Είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει και να αναπαράγεται η κοινωνία των ανθρώπων. Για να τελειώνουμε μια και καλή με την Eldorado Gold και ό,τι αυτή συμβολίζει. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία