Μεγάλη άνοδος της ενωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές των νοσοκομείων

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις εκλογικές διαδικασίες σωματείων σε μια σειρά νοσοκομεία δείχνουν πεντακάθαρα τον άνεμο ανατροπής που πνέει στο χώρο των εργαζομένων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η εικόνα για τις επί πολλά χρόνια ηγεμονικές δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ είναι η μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών τους -αλλού η καταβύθιση των ποσοστών τους- παρά τη μεταμφίεσή τους σε «ανεξάρτητες-αντιμνημονιακές δυνάμεις», ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. 
Στο Ασκληπιείο, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, που στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ, τις Συσπειρώσεις καθώς και ανένταχτους, πήρε 345 ψήφους και 8 έδρες (από 4 που είχε), ενώ οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν συγκρότησαν ψηφοδέλτιο.
Στο Μεταξά, η Ενωτική Κίνηση, που στηρίχτηκε από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ, κατέβηκε για πρώτη φορά και βγήκε πρώτη με 163 ψήφους και 4 έδρες. 
Στο Ελπίς, η Ενωτική Συμπαράταξη Εργαζομένων με 152 ψήφους πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο ΔΣ με 5 έδρες (από 3 που είχε). Η ΔΑΚΕ, με 64 ψήφους, έχασε πάνω από τη μισή της εκλογική δύναμη, το ΠΑΜΕ πήρε 2 έδρες (από 1), ενώ η ΠΑΣΚΕ δεν συγκρότησε ψηφοδέλτιο.
Στο Λαϊκό, η Ενωτική Κίνηση αύξησε το ποσοστό κατά 50%, με 220 ψήφους (από 172 που είχε πάρει) και κατέλαβε 3 έδρες (είχε 2). Το ψηφοδέλτιο του Αντωνόπουλου, που αποχώρησε από την ΠΑΣΚΕ και εμφανίστηκε ως ανεξάρτητο, διατήρησε την πρώτη θέση με 5 έδρες. 
Στο Αγία Όλγα, η πτώση της ΠΑΣΚΕ, που πήρε 3 έδρες (από 4), δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί από την Ενωτική Κίνηση, που πήρε 92 ψήφους διατηρώντας τις 2 έδρες που είχε. 
Μεγάλη νίκη πέτυχε η ριζοσπαστική Αριστερά και στο Σισμανόγλειο. Η παράταξη «Νέα Πορεία» παίρνει 333 ψήφους και 5 από τις 9 έδρες στο νέο ΔΣ, κατακτώντας την αυτοδυναμία.
Είναι σαφές ότι οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη ρετσινιά του μνημονιακού συνδικαλισμού. Όμως οι δυνατότητες της εκλογικής επιτυχίας και κυρίως της οργάνωσης των αγώνων θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν το ΠΑΜΕ δεν λειτουργούσε αντικειμενικά ως συμπληρωματική δύναμη με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ με την αντιΣΥΡΙΖΑ τακτική, και αν συμπαρατασσόταν στην κοινή δράση απέναντι στους εκβιασμούς της τρόικας και του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας στην πράξη μια πολιτική ρήξης και όχι να σπέρνοντας την απογοήτευση του «καλά τα λέγαμε, τίποτα δεν γίνεται». Οι σύντροφοι των Συσπειρώσεων πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφύγουν αυτή την τακτική και να ανοιχτούν πολύ περισσότερο στην κοινή δράση.
Η άνοδος των ενωτικών ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων που απαρτίζονται από συντρόφους του ΜΕΤΑ, συντρόφων από τις Συσπειρώσεις και ανένταχτους συναδέλφους είναι μεγάλη, καθώς πετυχαίνουν πρωτιές και μεγάλη αύξηση σε ψήφους. Φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι επιβραβεύουν τις δυνάμεις που οργάνωσαν ενωτικά τους μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες, που συνέβαλαν αποφασιστικά στις πρωτοβουλίες για συγκρότηση μετώπου για την υγεία, που μπήκαν μπροστά ενάντια στην αξιολόγηση-σφαγείο και που σήμερα πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων, με επισχέσεις εργασίας για τις απλήρωτες ώρες και ενάντια στον αυταρχισμό όπως στο ΨΝΑ. Επιβραβεύουν την τακτική που ιεραρχεί τα μέτωπα και τα άμεσα αιτήματα του κλάδου, την ανάγκη αντίστασης στους εκβιασμούς των δανειστών, αλλά και την πίεση να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία