Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με τη συμμετοχή περίπου 300 διαδηλωτών και πολύ δυναμική την παρουσία της αιγυπτιακής κοινότητας της περιοχής, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 12/5 στην Καλλιθέα, μετά τις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν μετανάστες στην περιοχή. Προκλητικός ήταν ο ρόλος της αστυνομίας, η οποία όχι μόνο δεν συνέλαβε τους φασίστες που προπηλάκισαν τους μετανάστες, οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, αλλά την επόμενη μέρα πήγε και συνέλαβε στο σπίτι του το συνδικαλιστή οικοδόμο Νίκο Κατσίφη, για… απόσπαση κρατουμένου και αντίσταση κατά της αρχής, από αστυνομικούς που επιχείρησαν να συλλάβουν μετανάστη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων και φώναξε δυνατά: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Η τοποθέτηση του στρατηγού Φραγκούλη στη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας απέχει πολύ από το να θεωρηθεί μια απλή υπηρεσιακή διεκπεραίωση. Ο Φραγκούλης προσέφερε υποστήριξη στους άνδρες των μονάδων υποβρύχιων καταστροφών, που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου το 2010. Ως μάρτυρας υπεράσπισης είχε αναφερθεί στις ειδικές δυνάμεις λέγοντας «τα βατράχια προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο και το μόνο που έχουν δώσει είναι θυσία. Είμαι περήφανος που τους γνωρίζω». Συμπληρώνοντας: «Και δεν νομίζω ότι ένα δικαστήριο δικάζει με βίντεο». Τόσο καλά...

***

Ο Μιχαλολιάκος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Σταύρο Θεοδωράκη, αναφέρθηκε προσβλητικά και ρατσιστικά κατά της ομοφυλοφιλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που δεν θεωρώ φυσιολογικό. Δεν θα ήμουν υπερήφανος, αν ήμουν αδερφή». Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας στηλίτευσε τον νεοναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι νόσος, αλλά προτίμηση των ανθρώπων που ζουν σε ελεύθερα δημοκρατικά καθεστώτα και στην οποία κανείς δεν δικαιούται να παρεμβαίνει.

***

Παραγωγοί ξυλοκόπησαν εργάτες που κάνουν απεργία στη Μανωλάδα, διεκδικώντας αύξηση στα ημερομίσθιά τους. Οι παραγωγοί βρήκαν την υποστήριξη και της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, που προχώρησε σε πογκρόμ στην ευρύτερη περιοχή, συλλαμβάνοντας δεκάδες εργάτες χωρίς χαρτιά. Στους μετανάστες απεργούς συμπαραστάθηκε το ΠΑΜΕ.

***

Μερίδα των ΜΜΕ ανέλαβε φιλότιμα την εξοικείωσή μας με το νεοναζί της διπλανής πόρτας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε συνέντευξη από το Μιχαλολιάκο, δίνοντάς του την ευκαιρία να εκθέσει όλες τις «απόψεις» του, ακόμη κι αυτή της ανυπαρξίας των φούρνων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντίστοιχα, οι Αναστασιάδης-Περρής είχαν προσκεκλημένο τον «Καιάδα», που έδωσε τη μέρα των εκλογών το παράγγελμα «Εγέρθητι» στους δημοσιογράφους. Τον παρουσίασαν σαν έναν λίγο περίεργο μεν νέο (αλλά ποιος δεν είναι λίγο περίεργος τελικά;), ένα λαϊκό παιδί που ερωτεύτηκε τη γυναίκα του στο κόμμα, οικογενειάρχη και πατέρα ενός μωρού τρεισήμισι μηνών και άρα «άκακο», βάσει στερεοτύπου...

***

Την Παρασκευή 25 Μάη, στις 6:30, στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» της πόλης οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση του αντιφασιστικού βιβλίου «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» του Colin Sparks. Ομιλητές θα είναι οι Σπύρος Μαρκέτος και Θανάσης Κούρκουλας.

***

Με αφορμή το ίδιο βιβλίο, την Παρασκευή 1 Ιούνη, στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Νίκαιας-Κορυδαλλού μας καλεί να συζητήσουμε για τα άμεσα αντιφασιστικά καθήκοντα του κινήματος και της Αριστεράς, με ομιλητές τον Παναγιώτη Λίλλη και τον Σωτήρη Καρνέση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία