Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Βρέθηκαν απανθρακωμένα τα σώματα μιας γυναίκας και των δύο παιδιών της, προσφύγων από τη Συρία στη Σάμο. Τα σώματα βρήκε ο πατέρας που, ενώ είχε ειδοποιήσει για την ύπαρξη της οικογένειάς του στο δάσος, κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα. Σημειωτέον, οι πρόσφυγες, ενώ είχαν εντοπιστεί αμέσως μετά την άφιξη τους από τις ελληνικές αρχές, δεν περισυνελέγησαν. Πώς λέγεται αυτό; Μήπως δολοφονία;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Την Κυριακή 1/9 τα ξημερώματα, η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 3/9 θα πραγματοποιούσε εκδήλωση στην πλατεία Όλγας. Αμέσως αποφασίστηκε να γίνει αντι-φασιστική πορεία τη Δευτέρα 2/9 και συγκέντρωση την Τρίτη 3/9 στην πλατεία Όλγας από το μεσημέρι, με σκοπό να γίνει δοθεί βροντερό μήνυμα ότι οι νεοναζί στο κέντρο της πόλης είναι ανεπιθύμητοι. Τη Δευτέρα το μεσημέρι η Χρυσή Αυγή, με την ουρά στα σκέλια, αναγκάστηκε τελικά να ματαιώσει την εκδήλωσή της και να τη μετα-φέρει στα γραφεία της στην οδό Γούναρη (δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα). Η αντιφασιστική πορεία της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και 700 άτομα γέμισαν το κέντρο της πόλης, δηλώνοντας ότι οι Χρυσαυγί-τες δεν πρόκειται να σταθούν «ούτε στην Πάτρα, ούτε πουθενά». Την επόμενη μέρα, η θλιβερή οικογενειακή συγκέντρωση 60-70 φασιστών έγινε κάτω από τα γραφεία τους, την ώρα που εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Όλγας, αποτρέποντας οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη εκδήλωσης φασιστών και αστυνομίας.

***

Αμέτρητοι σύνδεσμοι οπαδών του ΠΑΟΚ «στόλισαν», όπως της άξιζε τη Χρυσή Αυγή, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εμφάνιση του Κάτσε με φανέλα του UCK, δηλώνοντας: «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος περήφανων μεταναστών, από αυτούς που ήρθαν σφαγμένοι και κυνηγημένοι σαν Έλληνες από την Τουρκία και, όταν ήρθαν στην Ελλάδα, τους φέρθηκαν σαν σκουπίδια, επειδή ήταν Τούρκοι».

***

Με την παρουσία πολλών αλληλέγγυων ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 3/9, η δίκη του μαρξιστή διανοούμενου και αγωνιστή Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κώστα Μουτζούρη, με τις απολογίες τους. Παμψηφεί αθώοι κηρύχθηκαν και οι δύο από τις έωλες κατηγορίες των χρυσαυγιτών κατηγόρων τους. Venceremos, σύντροφοι!

***

Οι σουηδικές αρχές μετανάστευσης αποφάνθηκαν πως υπό το φως της επιδείνωσης της σύγκρουσης στη Συρία θα χορηγηθεί άδεια μόνιμης παραμονής σε όλους τους Σύρους αιτούντες άσυλο, που έχουν φτάσει στη Σουηδία. Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προσφέρει άδεια μόνιμης παραμονής σε πρόσφυγες από τη Συρία. Η ΕΕ έχει να πει τίποτα;

***

Στην Ιταλία, οι φασίστες της Forza Nuova προσπάθησαν να σταματήσουν την τελετή που είχε προγραμματιστεί για να δοθεί τιμητική υπηκοότητα σε παιδιά μεταναστών από το δημοτικό συμβούλιο της Caronna Pertusella. Συνάντησαν, όμως, στο δρόμο αντιφασίστες, οι οποίοι, τραγουδώντας το «Bella Ciao», τους έκοψαν το δρόμο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία