Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Δεν έδωσε τελικά άδεια ο Δήμος Ναυπλιέων για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίας Τριάδας για εκδήλωση ακροδεξιού περιοδικού με αντικείμενο συζήτησης τη ναζιστική «σβάστικα» και τις «ένοπλες εθνικιστικές ομάδες» η οποία είχε προαναγγελθεί από τον τοπικό Τύπο. Το αντιφασιστικό κίνημα νίκησε για μία ακόμη φορά!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

Την Κυριακή 20 Ιουλίου, μέρα μεσημέρι, δύο σύντροφοι της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» Αιγάλεω πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για την αντιρατσιστική γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» που θα γίνει τον Σεπτέμβρη στο λόφο του Κολωνού. Την ώρα που τελείωνε η αφισοκόλληση δέχτηκαν φραστική επίθεση από τέσσερις φασίστες που επέβαιναν σε δύο μηχανάκια. Οι φασίστες ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο των αφισών (μάλλον δεν τους αρέσουν οι αντιρατσιστικές γιορτές ούτε το σύνθημα «Τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα») και έβρισαν χυδαία και απείλησαν τους συντρόφους, οι οποίοι τούς απάντησαν ότι αυτά δεν περνάνε και δεν πρόκειται να τους σταματήσουν με τις απειλές τους. Τότε αυτοί κατέβηκαν από τα μηχανάκια και υπήρξε συμπλοκή. Στη συνέχεια οι σύντροφοι κατέφυγαν σε παρακείμενη καφετέρια όπου έκλεισαν τις πόρτες και οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν να σπάσουν την τζαμαρία χωρίς επιτυχία. Εκείνη την ώρα μαζεύτηκε κόσμος από τα γύρω μαγαζιά και τους έδιωξε. Η άμεση αντίδραση του κόσμου δείχνει για μια ακόμα φορά ότι οι τραμπουκισμοί των χρυσαυγιτών δεν περνάνε και ότι η κοινωνία είναι απέναντί τους.

***

παινοβγαίνει στα συρτάρια η υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα». Οι ανακρίσεις είναι προσχηματικές, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να προωθήσει τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής (του 2006 και του 2008) από την Αλβανία, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την αποτελεσματική ανάκριση. Σήμερα κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα παιδιά ζουν και πού βρίσκονται. Για την υπόθεση (πιθανής εμπορίας παιδιών) ο ΟΗΕ έχει απευθύνει επείγουσες συστάσεις σε Ελλάδα και Αλβανία. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, που δεν έχει καμιά άμεση σχέση με την υπόθεση, για να αμφισβητήσει τον αριθμό των 500 παιδιών που έχουν καταγράψει και το ίδρυμα και ο Συνήγορος του Πολίτη και να προσθέσει πως η υπόθεση «είναι δυσφήμηση για την Ελλάδα». Πεντακόσια δύο παιδιά χαμένα, ένας φάκελος που ανοιγοκλείνει και μπαινοβγαίνει στο αρχείο.

***

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές. Οι μετανάστες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν κλεισμένοι στο αμπάρι ενός πλοιαρίου και πέθαναν από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων της μηχανής. Ακόμη σαράντα άτομα σκοτώθηκαν σε άλλο ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Συνηθίσαμε στο θάνατο...

***

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τους φώναζε ξανά και ξανά. Κανείς δεν τον άκουγε. Οι αστυνομικοί είχαν πέσει πάνω στον άνδρα για να τον συλλάβουν και ένας από αυτούς είχε κάνει σφιχτή λαβή γύρω από το λαιμό του. Μάταια τους φώναζε, εκείνοι επέμεναν. Και ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα πεζοδρόμιο στη Νέα Υόρκη. Ήταν πατέρας 6 παιδιών και το μόνο του αδίκημα ήταν ότι πουλούσε αρτοσκευάσματα στο δρόμο για να ζήσει την οικογένειά του. Α! Και όλως τυχαίως ήταν Αφροαμερικανός!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία