Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας απέρριψε την αίτηση του Μοχάμεντ, ενός μετανάστη που είχε δεχτεί επίθεση από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, για χορήγηση ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ακτιβιστές». Δεν έλαβαν υπόψη το κύριο σημείο του αιτήματος του Μοχάμεντ, δηλαδή ότι η ζωή του κινδυνεύει στην Ελλάδα και ότι ο κίνδυνος παραμένει παρά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης. Τόσο καλά...

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

Οι μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα που πυροβολήθηκαν επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους κι έπειτα είδαν το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής δικαιοσύνης όχι απλά δεν έλαβαν προστασία ως μάρτυρες ή αποζημίωση ως θύματα ρατσιστικής και εργοδοτικής επίθεσης ή έστω τα δεδουλευμένα τους, αλλά καλούνται τώρα να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα της δίκης τους. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως το ζήτημα με τα δικαστικά έξοδα θα λυθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα διαγραφούν τα ποσά που έφτασαν στις εφορίες των μεταναστών. Η ντροπή γύρω από την τραγική υπόθεση της Νέας Μανωλάδας και την τραγικότερη δικαστική της εξέλιξη φαίνεται ότι δεν έχει τέλος.
***

Στις 20/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αμυγδαλέζα για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Παρά το γεγονός ότι πέρασαν οι 100 μέρες μετά το πέρας των οποίων υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκλεινε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτά παραμένουν ανοιχτά. Εμείς, λοιπόν, μέσα στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας ενάντια στα κέντρα κράτησης» θα είμαστε εκεί για να τους υπενθυμίσουμε τη δέσμευσή τους.
***

O 30χρονος Σύρος πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στη μέση κάποιου δρόμου στο Κερατσίνι στις 19 Μαΐου 2015 εξέπνευσε τελικά το Σάββατο 30/5, υποκύπτοντας στα εγκαύματά του. Είναι άγνωστο αν είχε δεχτεί επίθεση από φασίστες, είναι άγνωστο αν δεχόταν εκβιασμούς ή απειλές. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες άγνωστοι συνάνθρωποί μας εκεί έξω, ντόπιοι και μετανάστες, άνθρωποι της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς, που ζούνε ένα παρόμοιο δράμα. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν να δώσουν τραγικό τέλος στη ζωή τους. Δεν τα καταφέρνουν όλοι να αντέξουν. Οι υπόλοιποι πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε και για λογαριασμό των νεκρών μας. Γιατί είναι νεκροί μας, και ας μην τους ξέρουμε, είναι άνθρωποι της τάξης μας, είναι ένας ή μία από εμάς, όσο δεν σταματά η βαρβαρότητα της λιτότητας και ο ρατσισμός αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους.
***

Στην Καβάλα, παρότι αρχικά η δήμαρχος αρνήθηκε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος επειδή το αστέρι πάνω στο μνημείο ήταν πολύ μεγάλο (!), τελικά αυτά πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Ιουνίου, μετά την πίεση όχι μόνο της τοπικής κοινότητας αλλά και χιλιάδων πολιτών, που μέσω των μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν την τοποθέτηση του μνημείου. Τα αυτονόητα...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία