Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, μαθητών και αλληλέγγυων πραγματοποιήθηκε το Αποκριάτικο Πάρτι του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στο Green Park στο Πεδίο του Άρεως. Ντόπιοι και μετανάστες χορέψαμε μαζί μέχρι το πρωί, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι όλοι μαζί μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***
Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών πραγματοποίησε την Κυριακή 13 Μάρτη δράση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στο λιμάνι. Αφού μεταφέραμε εκατοντάδες συσκευασμένα κρουασάν που μας είχαν φέρει στο σχολείο αλληλέγγυοι από όλη την Αθήνα, τα πήγαμε στο λιμάνι και με τη βοήθεια των «Μπαλονιών της Αγάπης» και με εξοπλισμό μερικές μαριονέτες και μερικά κρουστά χαρίσαμε στα προσφυγάκια μερικά χαμόγελα!

***

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου συνυπέγραψε Ερώτηση-Α.Κ.Ε. προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό με θέμα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα δίχως μέχρι σήμερα να έχουμε επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους, καθώς στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας δεν διενεργείται καταγραφή των υγειονομικών προφίλ, των προβλημάτων υγείας και των ενδεχόμενων μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών τους.

***

Μια Δανή συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών δικάζεται στην Κοπεγχάγη με τους νόμους για το τράφικινγκ επειδή βοήθησε πρόσφυγες. Η Δανία, μετά την κραυγαλέα απόφαση να κάνει πλιάτσικο στις περιουσίες των προσφύγων, συνεχίζει και βρίσκει νέους τρόπους να δείξει την ξενοφοβία της και να εμποδίσει τις όποιες φωνές μέσα στη χώρα θέλουν να σταθούν αλληλέγγυες στους κατατρεγμένους και ξεσπιτωμένους ανθρώπους που αναζητούν μια ζωή κάπου μακριά από τον πόλεμο. Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται την αλληλεγγύη μας...

***

Πάνω από 1.500 πρόσφυγες έφυγαν τη Δευτέρα από τον καταυλισμό, φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ. Προχώρησαν ως το χωριό Χαμηλό, που βρίσκεται 8 χλμ. μακριά από την Ειδομένη, και με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν τα ορμητικά νερά ενός παραπόταμου του Αξιού. Κάποιοι από τους νεότερους κρατούσαν ένα σχοινί στις δύο όχθες του ποταμού και οι υπόλοιποι κρατούσαν το σχοινί και περνούσαν απέναντι. Πέρασαν γυναικόπαιδα, πατεράδες που κρατούσαν αγκαλιά τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, ακόμη και ορισμένοι ανάπηροι σε αναπηρικά αμαξίδια. Στο μικρό χωριό Μόιν της ΠΓΔΜ τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Οι πρόσφυγες κρατήθηκαν έως αργά το βράδυ στο χωριό, όπου είχαν μετακινηθεί φορτηγά του στρατού. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά, οι άνθρωποι θα οδηγούνται ΣΤΟ να χρησιμοποιούν επικίνδυνα περάσματα και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ή να τη χάνουν, όπως οι τρεις Αφγανοί που βρέθηκαν νωρίτερα το ίδιο πρωί νεκροί στη Γευγελή. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους και να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Όχι στους δολοφονικούς φράχτες της Ευρώπης-φρούριο!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία