Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Οι μαθητές του 60ού Γενικού Λυκείου Ιλίου έστειλαν από την αυλή του σχολείου τους το δικό τους μήνυμα στους ξεριζωμένους του πολέμου. Τα παιδιά σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «Welcome refugees» (Καλώς ήρθατε πρόσφυγες) και φωτογραφήθηκαν κρατώντας στα χέρια τους ένα πανό που έγραφε «Οι παππούδες μας πρόσφυγες. Οι γονείς μας μετανάστες. Εμείς ρατσιστές;», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Το Internet γέμισε τις τελευταίες μέρες από ισλαμοφοβικές δημοσιεύσεις. Από το «βιασμό» της Ειδομένης, που ενώ αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε διαψεύστηκε, μέχρι ότι μουσουλμάνοι έκαψαν σταυρούς και αρνήθηκαν τη βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό λόγω του συμβόλου του. Τρέμουν το κίνημα αλληλεγγύης και κάνουν ό,τι μπορούν να το σβήσουν, αλλά ασφαλώς δεν θα τους περάσει!

***

Με αναφορές στην προσφυγική κρίση έγινε στη Θεσσαλονίκη η πορεία μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 χρόνων από την πρώτο εκτοπισμό Εβραίων της Θεσσαλονίκης την περίοδο της κατοχής. Ο Ααρόν Ταμίρ, επιζών του Ολοκαυτώματος, είπε: «Το Ολοκαύτωμα μπορεί να ξανασυμβεί αν όλοι εμείς, σε κάθε γωνιά της γης, δεν επαγρυπνούμε και δεν δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται στα διάφορα κινήματα, οργανώσεις και χώρες ακόμη που παράγουν το μίσος, τη μισαλλοδοξία, και δεν σέβονται τις βασικές αρχές και τα δικαιώματα των άλλων λαών και ανθρώπων».

***

Αμέσως μετά την υπογραφή της ζοφερής συμφωνίας με την Τουρκία άρχισε μια μαζική μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς ενημέρωση των προσφύγων για το πού τους πάνε και χωρίς να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της Λέσβου ανακοίνωσε ότι θα εκκενωθεί και το ΠΙΚΠΑ, το οποίο φιλοξενεί ανάπηρους, ασθενείς και ευάλωτες ομάδες, και στη συνέχεια θα μετατρέψει τον χώρο σε παιδικές κατασκηνώσεις και αθλητικό κέντρο, καθώς η ανάγκη ύπαρξής του μετά τα νέα μέτρα εκλείπει. Ακόμη κι αν τίποτε άλλο δεν γνώριζε κανείς για τη συμφωνία, το γεγονός ότι θέλουν να κλείσει ένας ανοιχτός χώρος φιλοξενίας που φροντίζει τους πρόσφυγες εδώ και τόσο καιρό είναι αποκαλυπτικό.

***

Αυτό μας είπαν και οι πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ της Χίου, ότι χωρίς λόγο φυλάκισαν γυναίκες με μικρά παιδιά. Ότι εκτός από φυλακισμένοι είναι και απομονωμένοι αφού δεν τους επιτρέπουν να αγοράσουν κάρτες SIM για να μιλήσουν με τους οικείους τους.

***

Πολλές βαλκανικές οργανώσεις υπέγραψαν κοινή έκκληση απαιτώντας την κατάργηση του φράχτη. Στο κοινό κείμενό τους τονίζουν: «Απαιτούμε την κατάργηση του διαχωρισμού και διακρίσεων, πρακτικές που παράνομα εμποδίζουν τους ανθρώπους στα σύνορα να ζητήσουν άσυλο με ασφαλή τρόπο. Απαιτούμε ένα τέλος στην καταστροφή του οικοτόπου όλων των έμβιων όντων στην περιοχή των συνόρων. Πολλά είδη που ζουν και στις δύο επικράτειες θα εξαφανιστούν από την περιοχή. Η απομάκρυνση του φράχτη θα σήμαινε ελευθερία, όχι μόνο σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά και την ελευθερία από 
όλα τα εσωτερικά εμπόδια και τα σύνορα που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία