Νέα από τους εργατικούς χώρους

Φωτογραφία

Ειδήσεις από το μέτωπο της εργασίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Μετρό Θεσσαλονίκης
24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Τη μέρα της απεργίας έκαναν συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων 25 συναδέλφων τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών στο τεχνικό προσωπικό.

Κινητοποίηση ΣΕΤΤΕΑ
Στάση εργασίας και αποκλεισμό του καταστήματος της ACS στους Αγίους Αναργύρους πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών, Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) στις αρχές Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι, έχοντας τη συμπαράσταση από σωματεία του κλάδου, τη Λαϊκή Συνέλευση Αγίων Αναργύρων και οργανώσεων της Αριστεράς, διεκδίκησαν την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου μέλους του κλαδικού σωματείου. Ο απολυμένος εργαζόμενος Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε στην Ε.Α.: «Η απόλυσή μου είναι εκδικητική. Έγινε λίγο καιρό αφότου μαζί με το σωματείο κατορθώσαμε να αναιρέσουμε την προσπάθεια να υπογράψουμε οι εργαζόμενοι του καταστήματος ατομικές συμβάσεις». Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές αντιμετωπίζουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση λόγω της κρίσης. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, αξιοποιώντας την κρίση και τους αντιεργατικούς νόμους που επιβάλλουν η κυβέρνηση και το ΔΝΤ, απολύουν και πληρώνουν όπως και όποτε θέλουν, εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, δεν κολλάνε ένσημα, χτυπάνε τις συμβάσεις.

Μπλόκο στο σεμινάριο
Δεκάδες μέλη των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, των Παρεμβάσεων και πολλοί ανένταχτοι εκπαιδευτικοί μπλόκαραν την Κυριακή 2 Οκτώβρη τη διοργάνωση του σεμιναρίου επιμόρφωσης για τα project που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης, τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κάποιων επιμορφωτών (άλλοι δέχτηκαν την απόφαση των ΕΛΜΕ) και την επιθετική στάση κάποιων εκπαιδευτικών, η αποφασιστική στάση της περιφρούρησης απέτρεψε τη διεξαγωγή του σεμιναρίου. Οι απειλές ότι θα καλεστεί η αστυνομία δεν πτόησαν κανέναν. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν για συμπαράσταση φοιτητές και φοιτήτριες.

Κατάληψη ΕΥΔΑΠ
Κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ξεκίνησαν από τις 10 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στον οργανισμό. Προκειμένου η κατάληψη να μαζικοποιηθεί με τη συμμετοχή και εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες και χώρους, η ομοσπονδία τους πραγματοποιεί στάσεις εργασίας τις επόμενες μέρες, με στόχο την πλήρη ανατροπή των πολιτικών του μεσοπρόθεσμου.

Απλήρωτοι απογραφείς
Δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους όσοι εργάστηκαν για λογαριασμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην απογραφή του πληθυσμού τον περασμένο Μάη, παρότι η κυβέρνηση έχει προπληρωθεί το σχετικό κονδύλι από την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν κινητοποίηση στις 13 Οκτώβρη μπροστά στα γραφεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ θα ακολουθήσει συνέλευση τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

 

 

ΟΚΑΝΑ: Συντονισμένοι αγώνες για τη νίκη

 

Της Όλγας Αναγνώστου,
μέλους Δ.Σ. σωματείου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Στο νοσοκομείο της Νίκαιας την προηγούμενη εβδομάδα εργαζόμενοι και θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ προπηλακίζονταν και απειλούνταν με λιντσάρισμα από «αγριεμένους» περίοικους, που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα της νέας μονάδας χορήγησης υποκατάστατου. Τα φαινόμενα αυτά είναι –εκτός των άλλων– αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία ανοίγονται οι νέες δομές χορήγησης υποκατάστατων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ: εν μία νυκτί και χωρίς καμία προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, ο υπουργός Υγείας αυτοδιαφημίζεται για το ακατόρθωτο: να «θεραπεύσει» την εξάρτηση με τη χορήγηση «απεξαρτησιογόνων» (δικής του έμπνευσης παραπλανητική ορολογία) και να απορροφήσει τη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Λέει συνειδητά ψέματα: Η διάλυση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ και η δημιουργία νέων στα νοσοκομεία έχει μοναδικό σκοπό τη μείωση του κόστους μέσω συγχωνεύσεων, εφεδρειών/απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Η απορρόφηση της λίστας –αν και όποτε επιτευχθεί– δεν είναι θεραπεία. Θεραπεία είναι η κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων. Η χορήγηση υποκατάστατων με σκοπό τη μείωση της βλάβης είναι ένα από τα όπλα μας. Για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να διασφαλίζεται η ασφαλής χορήγηση του υποκατάστατου, η ιατρική παρακολούθηση και η ψυχοκοινωνική φροντίδα. Χρειάζεται δηλαδή επαρκής χρηματοδότηση και σωστό πλαίσιο λειτουργίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτημένων ατόμων με αποτελεσματικότητα και αξιοπρέπεια δεν μπορεί να γίνεται από εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση και αμείβονται με μισθούς πείνας.

Ο αγώνας μας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των εξαρτημένων ατόμων. Έχουμε καταλάβει ότι οι δήθεν «ιδεολογικές» διαφορές μεταξύ στεγνών και μη προγραμμάτων δεν έχουν πλέον σημασία. Για αυτό βαδίζουμε μαζί και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο των εξαρτήσεων (Κέντρα πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, 18άνω). Ακόμη περισσότερο, επειδή η επίθεση αφορά όλο τον τομέα της δημόσιας υγείας, προχωρήσαμε στη δημιουργία του συντονιστικού των σωματείων και των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και στην ψυχοκοινωνική φροντίδα, με 21 σωματεία και περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους πανελλαδικά. Το συντονιστικό λειτουργεί με διαδικασίες βάσης και έχει οργανώσει μια πετυχημένη διαμαρτυρία 800 εργαζομένων με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Η προσπάθειά μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα επειδή συναντάει την πραγματική ανάγκη των καιρών: τη δημιουργία νέων, αποτελεσματικών δομών συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία