Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Διώξεις συνδικαλιστών στο ΕΚΠΑ

Στις 13 Μάρτη του 2018 θα δικαστούν στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι Αθηνά Αλεξανδρή, Βανέσσα Πεντογάλου και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι ως άνω εργαζόμενοι στις 30 Οκτώβρη του 2014 «…από κοινού δρώντας και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστα άτομα […] υποχρέωσαν διά της βίας τον Θ. Φορτσάκη (σ.σ. τέως πρύτανης και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας) να παραμείνει παρά τη θέλησή του, για βραχύ χρονικό διάστημα, εντός της αίθουσας όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου […] καθώς με το σώμα τους έφραζαν την πόρτα […] και στη συνέχεια κλείδωσαν αυτή, εξαναγκάζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει, ακουσίως, περιορισμένος για βραχύ χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί κατά το χρόνο αυτό, χωρίς τη θέλησή του, την ελευθερία της κίνησης…».
Η δίωξη δεν είναι μόνο συνδικαλιστική. Είναι και πολιτική. Ο Θ. Φορτσάκης ζήτησε τη δίωξη των εργαζομένων για γεγονότα που ο ίδιος δημιούργησε και για αυτό το λόγο είχε φροντίσει να μεταδοθούν απευθείας τηλεοπτικά. Έχει χτίσει όλη την πολιτική του καριέρα «υπερασπιζόμενος» το νόμο και την τάξη, δηλαδή την καταπάτηση του ασύλου έως και την κατάργησή του που έκανε πράξη το κόμμα του, τον ξυλοδαρμό φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής και τις διώξεις σε βάρος οποιουδήποτε αντιστάθηκε στις διαθεσιμότητες-απολύσεις (στις 29/3 ακολουθεί η δίκη του φοιτητή Χρήστου Ξαγοράρη). 
Η ημερομηνία 30 Οκτώβρη του 2014 είναι την επομένη της βδομάδας που ο νυν βουλευτής της ΝΔ και τότε πρύτανης αποφάσισε να κλειδώσει τους εργαζόμενους της Πρυτανείας μέσα στο κτίριο, καταπατώντας κάθε έννοια δικαιώματος αλλά και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, απαγορεύοντας μάλιστα και την είσοδο των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, καθώς και των αντιπροσώπων της ΑΔΕΔΥ. Για το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που κατήγγειλε τις συνθήκες επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους στο κλειδωμένο κτήριο της Πρυτανείας θα λογοδοτήσει ποτέ ο κ. Φορτσάκης;
Την Τετάρτη, 24 Γενάρη πραγματοποιείται στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ (Πρυτανεία, αμφ. Δρακόπουλου) σύσκεψη η οποία χρειάζεται να καταλήξει απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις συνδικαλιστών και ταυτόχρονα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και σωματείων, επίθεση που, όσο κρατάει, δικαιώνει τις λογικές και τις πρακτικές του Θ. Φορτσάκη.

 

Η Eurobank στο χορό των απολύσεων

Μ ε αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια των 4 συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε απολύσεις, όπως ορίζεται άλλωστε από τις τελευταίες διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης. Η Eurobank, σε αντίθεση με τις τελευταίες επιλογές της Τράπεζας Πειραιώς (που προσπαθεί να κάνει απολύσεις εργαζομένων με μεταφορά υπηρεσιών της σε εργολάβους) ακολούθησε την παλιά καλή τακτική των τραπεζιτών: απολύσεις με το σύστημα της «εθελουσίας εξόδου».
Ο στόχος της εργοδοσίας είναι να συμμετέχουν σε αυτό το «πρόγραμμα» 500 εργαζόμενοι στην τράπεζα στις εξής μονάδες: γενική διεύθυνση retail banking, γενική διεύθυνση νομικών υπηρεσιών, γενική διεύθυνση global markets & wealth management, γενική διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού ομίλου, τομέας εργασιών συναλλακτικής τραπεζικής και κεντροποιημένων υπηρεσιών ομίλου, τομέας εταιρικής ασφάλειας ομίλου, τομέας group loan administration, τομέας group capital markets & custody operations, τομέας προμηθειών ομίλου, be-business exchanges.
Πολύ ενδιαφέρον έχουν και τα «κίνητρα» που δίδονται καθώς ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει αν θα πληρωθεί εφάπαξ ένα αρκετό μεγάλο ποσό ή αν θα πληρώνεται χωρίς να εργάζεται (αναγκαστική άδεια) για τα επόμενα 2 ή 3 έτη. Ενδιαφέρον με την έννοια ότι αποκαλύπτεται το ότι ο μόνος λόγος απόλυσης των εργαζομένων είναι να φανεί συνεπής η τράπεζα στις δεσμεύσεις της για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση και όχι στο ότι δεν έχει χρήματα. Άλλωστε αν οι τραπεζίτες δεν είχαν συνυπολογίσει ότι θα εξοικονομήσουν τεράστια κέρδη είναι δεδομένο ότι δεν θα είχαν συμφωνήσει με τις απολύσεις αυτές.
Είναι δεδομένο ότι αν υπάρξει κοινή στάση των εργαζομένων της τράπεζας απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας μπορεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις τα σχέδια απολύσεων να μείνουν στα χαρτιά. 
Κινητοποιήσεις στην Πειραιώς
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς φρέναραν προσωρινά τις απολύσεις με τη διοίκηση της τράπεζας να παγώνει τη μεταφορά των κλάδων φύλαξης και καθαριότητας σε εργολάβους. Παρ’ όλα αυτά η δέσμευση των τραπεζών για απολύσεις πρέπει να κρατήσει σε εγρήγορση τα 6 σωματεία της τράπεζας. Η κίνηση της τράπεζας να τους καλέσει σε διάλογο δεν πρέπει να τους υπνωτίσει. Αν περάσει η προσπάθεια να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα σε ενοικιαζόμενους είναι δεδομένο ότι ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι οργανισμοί προσωπικού της τράπεζας. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συνέχεια της κοινής δράσης και των κοινών κινητοποιήσεων των έξι σωματείων και συλλόγων εργαζομένων της τράπεζας.

 

Συνεχίζεται 
η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων

Σ υνεχίζεται από τη Δευτέρα 22 Γενάρη η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων που κατηγορούνται για άσκηση ακραίας βίας και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών και διαδηλωτών το διήμερο 28 και 29 Ιούνη του 2011, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και της 48ωρης γενικής απεργίας ενάντια στην ψήφιση σειράς μνημονιακών μέτρων στη βουλή από την κυβέρνηση ΓΑΠ.
Είναι χαρακτηριστική η στάση του καταγγελλόμενου, Σπύρου Τσίρου που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή του Χίλτον και έχει αναγνωριστεί από τον γραμματέα του ΜΕΤΑ Γιώργο Χαρίση και από το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Τσιχλάκη ως ο αστυνομικός που έδωσε την εντολή να χτυπηθεί βάναυσα το μπλοκ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας την εντολή με τη χαρακτηριστική φράση «Γαμήστε τους» (επίθεση που οδήγησε σε τραυματισμό διαδηλωτών και του ίδιου του Γ. Χαρίση). Ο Σπ. Τσίρος απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά «δεν ξέρω, δεν απαντώ, δεν θυμάμαι» δείχνοντας ξεκάθαρα ότι είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους αστυνομικούς της διμοιρίας του που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό διαδηλωτών!
Δυστυχώς και οι δικαστές με τη στάση τους να απορρίψουν το αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι συνήγοροι των θυμάτων Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κώστας Ζηκογιάννης να ξεκινήσει η διαδικασία του Αυτοφώρου για ψευδορκία σε βάρος του Σπ. Τσίρου έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού μηχανισμού στέκεται αμέριστος συμπαραστάτης των μνημονιακών κυβερνήσεων και των μηχανισμών καταστολής τους. Δυστυχώς παρότι η διαδικασία προχωράει φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποδοθεί «δικαιοσύνη». Πολύ περισσότερο που όσο εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις τα βάρβαρα αντεργατικά μνημόνια οι δυνάμεις καταστολής θα τους είναι πολύτιμες, εξ ου και η προστασία τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία