Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η ΔΕΗ δεν πωλείται!

Συλλαλητήριο απάντησης στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πραγματοποίησαν εκατοντάδες κάτοικοι του νομού Αρκαδίας την Τρίτη 27 Φλεβάρη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Τρίπολη.
Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και όχι μόνο, άνεργοι, νέοι και νέες, αγρότες και άλλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πετρινού της Τρίπολης και προσπάθησαν με πορεία να βρεθούν στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, όπου ήταν προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού. Οι διαδηλωτές, αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις, προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό που είχαν δημιουργήσει τα ΜΑΤ με πολλές διμοιρίες και κλούβες για να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό. Τα ΜΑΤ έριξαν πολλά χημικά και δακρυγόνα, αλλά δεν πτόησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι έμειναν για πολλή ώρα σε αρκετά κοντινό σημείο από το Πνευματικό Κέντρο φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ενάντια στην κυβέρνηση.
Η ανεργία, που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα στην Τρίπολη, αναμένεται να εκτιναχθεί με την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, είτε αυτοί είναι ντόπιοι μεγαλοκαρχαρίες, είτε είναι εταιρεία από τις χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται οι θέσεις εργασίας να μειωθούν, όπως άλλωστε ήδη γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Η ανάπτυξη, που κάποια στιγμή θα φτάσει και για την οποία μίλησε στην Τρίπολη ο Αλ. Τσίπρας, στηρίζεται στα χτυπήματα που δόθηκαν ώστε να είναι πια ανύπαρκτα τα εργατικά δικαιώματα και στο ξεπούλημα δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν η ανάπτυξη τελικά έρθει ποτέ θα έχει ως αποτέλεσμα να γευτούν τα κέρδη της μόνο αυτοί και όχι όλοι εμείς που μας κόψανε μισθούς, μας φορολογήσανε με εκατό και πλέον τρόπους, μας άφησαν με συντάξεις της πλάκας και μηδαμινά ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αυτή την υποτιθέμενη «μεταμνημονιακή ανάπτυξη» οι εργαζόμενοι και όλοι μας πρέπει με αγώνες να τη μετατρέψουμε σε κόλαση για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Και για να τα καταφέρουμε, χρειαζόμαστε επιτροπές σαν αυτές που αγωνίζονται στην Πελοπόννησο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση λιγνιτωρυχείων και μονάδων της ΔΕΗ. Χρειαζόμαστε τη δημιουργία ενός κέντρου αγώνα που θα έχει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία μαζικών αντιστάσεων ενάντια στα μνημόνια.

Να ξαναγίνει δημόσιος ο ΟΣΕ
Τ ο αίτημα να ξαναγίνει πλήρως δημόσιος ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος) πριν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή του βάζουν ξανά στην επικαιρότητα οι δύο κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Μάρτη, με τις τρίωρες στάσεις εργασίας και την εικοσιτετράωρη απεργία αντίστοιχα.
Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, αν θέλουν να μπορούν να έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα, χρειάζεται από τώρα να παλέψουν διεκδικώντας πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στις τιμές των εισιτηρίων που τα τελευταία δύο χρόνια εκτινάχθηκαν. Να αγωνιστούν ώστε να υπάρξει όπως υπάρχει η δυνατότητα με τα σύγχρονα δίκτυα για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνιών που να οδηγεί τους επιβάτες σε όλους τους προορισμούς με ταχύτητα και ασφάλεια.

Απεργία στα εργοτάξια

Με κινητοποιήσεις θα πάει προς τις εκλογές του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ). Όπως αποφάσισε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 3 Μάρτη και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν από τις εκλογές του Σωματείου (18-20/3).
Η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μάρτη. Ήταν μια παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν οι αλλαγές στην άδεια άσκησης επαγγέλματος των μηχανικών.
Ακολούθησε τη Δευτέρα 5 Μάρτη νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στην Κηφισιά. Παράσταση διαμαρτυρίας καθώς ακολουθεί την Τετάρτη 7 Μάρτη η εκδίκαση στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων της υπόθεσης για την απόλυση εργαζόμενης από τον όμιλο Ελλάκτωρ. 
Η εργαζόμενη απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ένα απαράδεκτο έγγραφο που ο όμιλος το έχει ονομάσει και το προωθεί ως συμφωνητικό αλλοδαπού δικαίου. Κινητοποίηση με πρωινή 3ωρη στάση εργασίας θα γίνει και τη μέρα της εκδίκασης ώστε οι εργαζόμενοι-μέλη του σωματείου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Η μεγαλύτερη όμως κινητοποίηση γίνεται την Τετάρτη 14 Μάρτη, που το ΣΜΤ καλεί σε 24ωρη απεργία τους εργαζόμενους στα εργοτάξια τ ης Αττικής συντονίζοντας τις δυνάμεις του με το Συνδικάτο των Οικοδόμων, που επίσης καλεί σε 24ωρη απεργία. Κύριες διεκδικήσεις της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που χτυπάνε τις ΣΣΕ και το δικαίωμα στην απεργία. Επίσης οι εργαζόμενοι απαιτούν τη θέσπιση του 35ώρου χωρίς μείωση αλλά με αύξηση αποδοχών.

 

Επίσχεση εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου
Τρεις μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα προχώρησαν από τη Δευτέρα 5 Μάρτη σε επίσχεση εργασίας με απόφαση του σωματείου τους (ΣΕΣΥΑ - Σύλλογος Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου).
Τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται είναι για το Δεκέμβρη του 2017 αλλά και για τους δύο πρώτους μήνες του 2018 (Γενάρη και Φλεβάρη). Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας έχει εκδώσει και η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας καταγγέλλουν ότι η καθυστέρηση μισθοδοσίας είναι πάγια τακτική του υπουργείου που τους φτάνει μόνιμα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.
Η επίσχεση εργασίας είναι απάντηση στην κοροϊδία που δεχόμαστε από το υπουργείο όσο δείχναμε υπομονή και καλή πίστη, λέει ο ΣΕΣΥΑ. Οι συνεχείς υποσχέσεις του υπουργείου για κανονικότητα στις πληρωμές αποδείχθηκαν ψέμα και αρκετοί εργαζόμενοι έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη. Και όλα αυτά ενώ εργάζονται σε χώρους με δύσκολες συνθήκες εργασίας, λόγω των ελλιπών συνθηκών υγιεινής, της μη δυνατότητας να αρρωστήσουν γιατί αν το πάθουν απλώς δεν θα πληρωθούν και της έλλειψης προσωπικού μετά τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων τον περασμένο Δεκέμβρη. Κι ενώ, όπως όλα δείχνουν, το Μάη του 2018 θα απολυθούν επίσης αρκετοί συμβασιούχοι της Υπηρεσίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία