Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Όλα στο κεφάλαιο τα δίνει η κυβέρνηση

Σχέδια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – 

Κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ

Με μια τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη 2 Οκτώβρη στο σχέδιο νόμου «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις» προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την προσπάθειά της να ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η τροπολογία επιτρέπει ουσιαστικά «να εκτελούνται αστικά ή υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ ή από τους ΟΤΑ ή από οδικό μεταφορέα επιβατών με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ ή άλλου φορέα». 
Το φαιδρό της επιχείρησης ιδιωτικοποίησης των αστικών λεωφορείων, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη έχει να κάνει με το γεγονός ότι μόλις πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση πανηγύριζε για την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Όμως τώρα νομοθετεί την αρχή της ιδιωτικοποίησής του δείχνοντας ότι το μόνο που ήθελε ήταν να λειτουργήσει ως μεσάζοντας για λογαριασμό των ιδιωτών. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν μία 24ωρη απεργία την Πέμπτη 4 Οκτώβρη και στάση εργασίας την επόμενη ημέρα από τις 9.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, ενώ με συνελεύσεις τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η τροπολογία αποκάλυψε ότι δεν γίνεται να υπηρετείς μνημόνια και προϋπολογισμούς λιτότητας και να θες ταυτόχρονα να εμφανίζεσαι ως Αριστερός. Όταν ασκείς τέτοια πολιτική δεν σου περισσεύουν χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, όπως οι συχνές, ασφαλείς, φθηνές και γρήγορες μεταφορές εντός των μεγάλων πόλεων. Αυτή η πολιτική σημαίνει ότι αργά η γρήγορα ο ΟΑΣΘ και όλες οι άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα δοθούν σε ιδιώτες. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση διαλέγει και πάλι πλευρά. Δεν είναι -και αυτή τη φορά- με το λαό. Είναι με τους ιδιώτες. Τι σημαίνει αυτό; Να θυμίσουμε μόνο ότι για όσο διάστημα τα λεωφορεία της Αθήνας επί κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη ήταν σε χέρια ιδιωτών, στις απομακρυσμένες περιοχές δρομολόγια δεν γινόντουσαν αν δεν γέμιζαν τα λεωφορεία.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ξεσηκωθούν. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους και τους άνεργους της Θεσσαλονίκης χρειάζεται να παλέψουν για να παραμείνει ο Οργανισμός στο δημόσιο και να αυξηθεί η χρηματοδότησή του από το κράτος. Ταυτόχρονα χρειάζεται να αγωνιστούν όλοι για να διασφαλιστούν τόσο η τιμή του εισιτηρίου (1 ευρώ), αλλά και οι δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων που ήδη υπάρχουν, των μαθητών, των φοιτητών και των ευπαθών ομάδων.
Να παλέψουν ώστε να μη χάσει τη δουλειά του ούτε ένας εργαζόμενος και να μη μειωθούν οι μισθοί τους.

Κοινή κάθοδος της ριζοσπαστικής Αριστεράς 
στους Ιατρικούς Συλλόγους

Σ το χώρο της υγείας η πετυχημένη κοινή πορεία των ψηφοδελτίων της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα έχει συνέχεια με τις εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά (ΙΣΑ και ΙΣΠ). Δυνάμεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αριστεροί, ανένταχτοι αγωνιστές κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τις παρατάξεις Α.Ρ.Σ.Ι., Νυστέρι, Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών Ρ.Ε.Ι. 
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΝΚΙΑ) είχε επίσης συμμετοχή με πολύ καλά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όπου πήρε τη δεύτερη θέση χάνοντας οριακά την πρώτη από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Το κατέβασμα στον ΙΣΑ και τον ΙΣΠ θέλει να δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην κυβέρνηση. Τόσο για την γενική πολιτική της. Με την εφαρμογή του μνημονιακού καθεστώτος στην «μεταμνημονιακή» περίοδο, την φιλοιμπεριαλιστική πολιτική της στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και το θεσμικό ρατσισμό ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και με την πολιτική λιτότητας στη δημόσια υγεία, με στόχο την διάλυση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστήρια, όπου ο χτυπημένος από τα μνημόνια εργατόκοσμος και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα αναγκάζονται είτε να χρυσοπληρώσουν τις παροχές υγείας ή να μείνουν χωρίς περίθαλψη.
Πολιτικές που δυστυχώς στηρίζονται και από τις σημερινές πλειοψηφίες σε ΙΣΑ και ΙΣΠ αλλά και στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (δυνάμεις της ΔΑΚΕ κυρίως) με τον Πατούλη και τους ομοίους του να διεκδικούν κυρίως να είναι σύμβουλοι των υπουργών και να παίρνουν θεσούλες στην αυτοδιοίκηση και αλλού, προσπαθώντας να εκτελούν τα συμφέροντα των κλινικαρχών και όχι των γιατρών και της δημόσιας υγείας. Οι δυνάμεις του ΕΝΚΙΑ θέλουν να πρωτοστατήσουν στη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στους Ιατρικούς Συλλόγους και γενικότερα.
Διεκδικώντας υψηλού επιπέδου και δωρεάν υγεία για όλους, για κάθε άνεργο, ανασφάλιστο και μετανάστη. Διεκδικώντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους. Διεκδικώντας ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων και ανατροπή των απωλειών που έφεραν στους μισθούς και τις συντάξεις τα μνημόνια. Διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, με αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας από τον προϋπολογισμό. Διεκδικώντας πολιτικές προστασίας των προσφύγων και καταδίκη τον δολοφόνων φασιστών της Χρυσής Αυγής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ (σε ρόλο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) 
καταργεί το ΙΓΜΕ 

Σε διαβούλευση βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ΙΓΜΕ λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση. Στη θέση του συστήνεται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου η «Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών». Το σχέδιο νόμου θα είναι σε διαβούλευση ως τη Δευτέρα 15/10.
Επί της ουσίας η νέα υπηρεσία δεν θα είναι κρατικός φορέας έρευνας, υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών. Όπως σπεύδει να μας ενημερώσει σε άρθρο της η κυβερνητική «Αυγή» την Παρασκευή 5/10 θα είναι μια «μικρή και ευέλικτη» αρχή με «ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο». Με λίγα λόγια θα κανονίζει τις δουλειές με τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα σε επενδύσεις ιδιωτών. Σε επενδύσεις τύπου Σκουριών για παράδειγμα ή για εξορύξεις σαν αυτές που ετοιμάζονται στο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Στην αρχή, προφανώς ως προεκλογικά ρουσφέτια θα διοριστεί πλήθος καλοπληρωμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, την ώρα που οι οργανικές θέσεις μειώνονται σε 220. Για τους εργαζόμενους πλήγμα δεν είναι μόνο η μείωση των οργανικών θέσεων. 
Με τα όσα προβλέπει ως τώρα το σχέδιο νόμου, δεν εξασφαλίζεται κανένα από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα δικαιώματα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ. Δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις και τους Κανονισμούς του Ινστιτούτου. Και βέβαια καταργείται και η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ της νέας αρχής.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τη μνημονιακή πολιτική των προκατόχων της, συνεχίζει τη ληστεία των εργαζομένων με παράνομες παρακρατήσεις 100.000 ευρώ το μήνα από τους μισθούς τους και δημιουργεί ένα νέο τεράστιο πρόβλημα μη καταβολής των αναδρομικών απαιτήσεων των παράνομων παρακρατήσεων, που εξελίσσεται έτσι σε ένα αντίστοιχου ύψους χρέος με αυτό των αποζημιώσεων αποχώρησης σε εργαζόμενους που δεν τους έχουν καταβληθεί.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να κρατήσουν και πάλι ζωντανό το Ινστιτούτο, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά που καταργήθηκε, πριν επαναλειτουργήσει επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη. Οι αγώνες τους ξεκίνησαν με στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 9/10 και συνεχίζονται με νέα στάση Εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 10/10.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία