Νέα από τους εργατικούς χώρους

Εκλογές στο δήμο Ζωγράφου: Σε μια κρίσιμη και δύσκολη εποχή για το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να ανασυνταχτεί και να διεκδικήσει όσα χάσαμε την τελευταία πενταετία, γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου των εργαζομένων και εκπροσώπων για το 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απρίλη. Οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο θα γίνουν την Τέταρτη 11/3/2015.
Στις εκλογές παίρνουν μέρος τρεις παρατάξεις: η Ανένταχτη Ενωτική Παρέμβαση (ΜΕΤΑ), η ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) και η Συνδικαλιστική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚΕ). Και οι τρεις παρατάξεις έχουν τη διαδρομή τους και οι συνάδελφοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις μετονομασίες. Επίσης δεν πρέπει να υποβαθμίσουν την εκλογή των συνέδρων, γιατί αυτή είναι που θα διαμορφώσει το συσχετισμό δυνάμεων στο συνέδριο και είναι εξαιρετικά επείγον να τον αλλάξουμε, για να σταματήσει η «συγκυβέρνηση» της ομοσπονδίας από τη Συνδικαλιστική Ανατροπή και τη ΔΑΚΕ.
Η «Εργατική Αριστερά» στηρίζει την Ανένταχτη Ενωτική Παρέμβαση (ΑΕΠ) και συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο με τον Στέλιο Φιλίππου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

ΕΡΤ, ξανά!

Την Πέμπτη 5 Μάρτη αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν, ιδιαίτερα όταν ενισχύονται από τη συμπαράσταση του κόσμου και σύσσωμη την Αριστερά. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση προχωράει στην προεκλογική της δέσμευση, καθώς με το νομοσχέδιο επιστρέφουν στην εργασία όσοι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου 2013 το επιθυμούν. Επίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, ενώ ρυθμίζεται το νέο εργασιακό πλαίσιο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα θεσπιστεί ένα ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης με στόχο τη συνολική επίλυση των ζητημάτων που αφορούν διοίκηση, λειτουργία, οργάνωση του προσωπικού και εκπομπή του προγράμματος, ώστε να υπάρξει μια πραγματικά ανεξάρτητη και πολυφωνική δημόσια τηλεόραση. Σε αυτό το επίπεδο πολύτιμη θα είναι η συμβολή των εργαζομένων που κράτησαν τόσο καιρό «ανοιχτή» την ΕΡΤ, δηλαδή του ertopen και της ΕΡΤ 3, την οποία θα πρέπει να ζητήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Η ΕΡΤ πρέπει να ξαναλειτουργήσει, ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που πιθανόν θα θέσουν ΕΕ και ΔΝΤ ότι αυτή η ενέργεια είναι μονομερής από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

 

Απεργία στη WIND για υπογραφή νέας ΣΣΕ

Με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων WIND πραγματοποιεί 48ωρη απεργία, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαρτίου. Στα πλαίσια της απεργίας, προγραμματιζόταν συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο της WIND το πρωί της Τετάρτης, στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με την Κηφισού, στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ζητάνε να υπογραφεί άμεσα νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, καθώς η μετενέργεια της τελευταίας σύμβασης έληξε την 1η Δεκέμβρη του 2014. 
Η εργοδοσία φαίνεται ότι προσπαθεί από τότε να κερδίσει χρόνο. Από τη μια διαβεβαιώνει συνεχώς τους εργαζόμενους ότι θα υπογράψει νέα σύμβαση και απλά ζητάει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να γίνει αυτό, ενώ από την άλλη τους τρεις τελευταίους μήνες, από τη λήξη της μετενέργειας της προηγούμενης σύμβασης, προσέλαβε προσωπικό με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ταυτόχρονα απέλυσε έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ συνεχίζει να κάνει προσλήψεις μέσω του προγράμματος voucher.
Στην προσπάθεια του σωματείου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης, η μόνη «δέσμευση» της εργοδοσίας ήταν ότι δεν θα πειραχθούν οι μισθοί - και αυτή προφορικά. Οι εργαζόμενοι ορθά δεν εμπιστεύονται αυτές τις «δεσμεύσεις», που και στο παρελθόν δεν τηρήθηκαν. Άλλωστε γνωρίζουν ότι στο χώρο των ιδιωτικών τηλεφωνικών εταιρειών, παρά τα όποια κέρδη σημείωσαν τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι το μόνο που έχουν κερδίσει είναι απολύσεις και μειώσεις μισθών και πολλές φορές καταπάτηση των επιχειρησιακών ή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Μόλις την προηγούμενη μέρα από την 48ωρη απεργία στη WIND, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον πραγματοποίησε 24ωρη απεργία με αντίστοιχα αιτήματα, δηλαδή το σταμάτημα των απολύσεων και την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.
Την ίδια ώρα η εργοδοσία στην εταιρεία τηλεφωνίας Cyta ανακοίνωσε με… mail στους εργαζόμενους μειώσεις μισθών 5% από την 1η Απριλίου του 2015 και οργάνωσε συσκέψεις ανά τμήμα, προσπαθώντας να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

 

Άμεση κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ

Μια συνέντευξη του υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (μάς) άναψε ξαφνικά φωτιές.[1]
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ) εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει… Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε».
Τέτοια διάψευση δεκάδων προεκλογικών και μετεκλογικών ανακοινώσεων [2] καταργεί και την παραμικρή αξιοπιστία όχι μόνο αυτών που, αλίμονο, κάνουν τη μεγαλειώδη κολοτούμπα, αλλά και όλων των αγωνιστών με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε νοσοκομείο, οι οποίοι, μεταφέροντας τον αγώνα στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, διαβεβαιώναμε τον κόσμο ότι η ΕΣΑΝ ΑΕ είναι de facto καταργημένη με κυβέρνηση «της Αριστεράς». Όσοι δεν κρυφτούμε σε γραφεία Διοικητών, επιτελών κ.λπ., θα κινδυνεύουμε με δημόσιο λιθοβολισμό […]
Η ΕΣΑΝ ΑΕ, με μετόχους την κυβέρνηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές (51% Δημόσιο - 49% «Λοιποί», αλλά με ΔΣ όπου το κράτος μειοψηφεί), με πρόσχημα την ανάγκη ενιαίων κανόνων κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας (τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα DRG αντίστοιχα των σημερινών ΚΕΝ) [3], με βάση τους οποίους ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς θα «αγοράζουν» τις υπηρεσίες υγείας από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, θα διαχειρίζεται κεφάλαια που δεν της ανήκουν και θα τα μεταφέρει όπου αυτή κρίνει […]
Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Συνεχώς (και άνισα) ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από το πόσο «ανταγωνιστικά» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων.
Επί του πρακτέου, η ΕΣΑΝ ΑΕ βάζει στη θέση του τιμονιέρη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τους καρχαρίες (Αποστολόπουλος, Λιακουνάκος κ.ά.), ώστε να αποφασίζουν για την «ποσότητα»-ποιότητα υγείας που δικαιούμαστε, ενώ το υπουργείο Υγείας αυτοπεριορίζεται σε ρόλο επόπτη.
Όσο για τους ασθενείς, θα ψάχνουν ποιος χρηματοδοτείται από την ΑΕ, η οποία θα παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο χρημάτων και το υπόλοιπο θα το βάζουν από την τσέπη τους (κι άλλο πεδίο δόξης λαμπρό για τις μεγάλες ασφαλιστικές).
Μη άμεση κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με ξεκάθαρο ξεπούλημα του συλλογικού συμφέροντος και των εργατικών δικαιωμάτων. Καθήκον όλων μας, σε κάθε περίπτωση, είναι η ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου διεκδικητικού κινήματος για μια Υγεία-Δικαίωμα για όλους χωρίς αποκλεισμούς και όχι εμπόρευμα στον πάγκο του χασάπη.

1.  www.ygeionomikoi.gr/menu-epikairotita/menu-epik-ygeia/3643-δεύτερο-φάου… -ανακοίνωση ΜΕΤΑ Υγειονομικών
2.  www.healthreport.gr/τι-θα-κάνουμε-στην-υγεία/ -συνέντευξη Γ.Γ. Υ.Υ. Μπασκόζου
3.  www.ygeianet.gr/box/cal/44793.pdf - πλήρως τεκμηριωμένη κριτική στο μοντέλο των DRGs

Βαγγέλης Λιγάσης, 
ΣΥΡΙΖΑ ΓΝΘ Γ. Γεννηματάς

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία